Wat brengt pensioensparen op?

Wat brengt pensioensparen op?

Met pensioensparen kun je een aanvullend pensioen opbouwen bovenop je wettelijke pensioen. Bovendien is het een vorm van fiscaal sparen: naargelang je persoonlijke situatie krijg je tot 30% van je gespaarde bedrag terug als een belastingvermindering.

Om zo’n bijkomend pensioen bij elkaar te sparen, heb je de keuze uit 2 mogelijkheden: het pensioenspaarfonds of de pensioenspaarverzekering. Hieronder krijg je wat meer uitleg over het rendement van pensioensparen in beide formules.

Wat bepaalt het rendement van een pensioenspaarfonds?

Kies je ervoor om extra te sparen voor je pensioen in een pensioenspaarfonds? Dan hangt je opbrengst af van de ontwikkeling van de beleggingen in dat fonds (vooral aandelen en obligaties).

Wat is bijvoorbeeld de verhouding tussen aandelen en obligaties? Welke aandelen heeft de fondsbeheerder opgenomen in het fonds? En wanneer koopt of verkoopt hij opnieuw? Die keuzes maakt je fondsbeheerder voor jou, op basis van het beleggingsbeleid dat elk fonds verplicht moet opstellen.

Tot slot spelen uiteraard ook de kosten van je fonds een rol. Hoe lager die liggen, hoe meer rendement jij overhoudt. Lees meer over de kosten van aanvullend pensioensparen.

Waaruit bestaat het rendement van een pensioenspaarverzekering?

Wil je extra pensioen opbouwen met een pensioenspaarverzekering? Dan kies je voor een veilige formule waarbij je rendement bestaat uit 2 onderdelen: een gegarandeerde interestopbrengst en eventueel een variabele, niet-gegarandeerde winstdeling.

Tip: vergelijk je verschillende spaarverzekeringen met elkaar? Kijk dan goed naar het aantal jaren dat de rentevoet wordt gegarandeerd per storting. Bij KBC Brussels blijft die rentevoet gegarandeerd voor de hele looptijd van je contract.

Leg ook de instap- en beheerskosten naast elkaar. Meer daarover in dit artikel waarin we de kosten van pensioensparen vergelijken.

Pensioenspaarfondsen vergeleken met pensioenspaarverzekeringen

Als je een pensioenspaarfonds hebt bij een andere maatschappij, kun je het volledige spaartegoed overdragen naar een pensioenspaarfonds bij KBC Brussels. In dat geval worden de spaartegoeden herbelegd in het door jou gekozen pensioenspaarfonds. Er worden geen instapkosten aangerekend op het overgedragen spaartegoed. Die zijn enkel van toepassing op nieuwe stortingen.
Neem hiervoor contact op met je kantoor.

Pensioenspaarfonds
Pensioenspaarverzekering

Fiscaal voordeel

alert-func-check alert-func-check

Gegarandeerde interest

alert-func-cross--rename alert-func-check

Niet-gegarandeerde winstdeling

alert-func-cross--rename alert-func-check

Kans op hoger rendement

alert-func-check alert-func-cross--rename