Pensioenspaarverzekering

Fiscaal voordelig sparen voor je pensioen

Pensioenspaarverzekering

Fiscaal voordelig sparen voor je pensioen

Elk jaar een belastingvoordeel

Je hebt recht op een jaarlijks fiscaal voordeel tot 30% van het gespaarde bedrag. Het fiscale maximumbedrag per jaar hangt af van je persoonlijke situatie.

Gegarandeerde interestopbrengst op elke storting

Je ontvangt op elke storting in je pensioenspaarverzekering een gegarandeerde interestopbrengst, tot de einddatum van je contract.

Deelneming in de winst

Je rendement kan eventueel jaarlijks worden verhoogd met een variabele deelneming in de winst, afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar en van de ontwikkeling van de financiële markten.

Maak een afspraak

Wat is de impact van het coronavirus op jouw beleggingen?

Waarom kiezen voor een pensioenspaarverzekering?

Pensioensparen met een pensioenspaarverzekering

Sparen voor je pensioen kan met een verzekering. Met een pensioenspaarverzekering bouw je fiscaal voordelig een aanvullend pensioen op. Elke belastingbetaler die jonger is dan 65, kan een zo'n verzekering sluiten. 

Omdat je kiest voor een verzekering heb je meer zekerheid over je rendement. Op elke storting die je doet kan je rekenen op een gegarandeerde interestopbrengst. 

Aanvullend pensioensparen wordt gesteund door de overheid. Op het bedrag dat je elk jaar spaart, realiseer je het jaar nadien een belastingvermindering tot 30%. Je spaart dus voor later, maar geniet nu al elk jaar een belastingvoordeel. Hoe vroeger je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer je dus ook elk jaar kunt besparen op je belastingen en hoe groter je voordeel of rendement op termijn zal zijn.

Wat brengt een pensioenspaarverzekering op?

Het rendement van een pensioenspaarverzekering wordt door verschillende elementen bepaald: de rente die elke storting opbrengt, een eventuele deelneming in de winst en jaarlijks moet je minder belasting betalen.

Renteopbrengst op elke storting

Op elke storting in je pensioenspaarverzekering ontvang je mogelijk rente. Een pensioenspaarverzekering kan zowel met gegarandeerde als met niet-gegarandeerde rente. Opteer je voor een formule met gegarandeerde rente, dan ben je zeker van een rente op elke storting. Verandert de rente, dan heeft dat alleen effect op de stortingen vanaf die datum. Bij een pensioenspaarverzekering met niet-gegarandeerde rente is er geen gewaarborgd rendement.

Deelneming in de winst

Je rendement kan eventueel jaarlijks worden verhoogd met een variabele deelneming in de winst, afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar en van de ontwikkeling van de financiële markten. Zo kun je een mooie totale opbrengst genieten.

Voordelig lang vóór je pensionering

Je hoeft niet te wachten tot je pensionering om van de voordelen van een pensioenspaarverzekering te genieten. Al vanaf het eerste spaarjaar krijg je een fiscaal voordeel. Wie belastingen betaalt, krijgt elk jaar een belastingvermindering op het gespaarde bedrag. Spaar je het maximale fiscale bedrag of minder? Dan krijg je altijd een belastingvermindering tot  30%, als je (voldoende) belastingen betaalt.

Wat kost een pensioenspaarverzekering?

Bij een pensioenspaarverzekering betaal je een percentage toetredingskosten op elk bedrag dat je stort. Bij vervroegde opname van de spaartegoeden betaal je ook een percentage uitstapkosten.

Naast een aantrekkelijk fiscaal voordeel en een (potentieel) mooie opbrengst, geniet je bij pensioensparen een voordelige eindbelasting. Die belasting wordt in principe geheven op je 60e verjaardag. Als je start met fiscaal voordelig sparen vanaf je 55e verjaardag, dan is die belasting verschuldigd na 10 jaar.

Bij een vervroegde opname worden de vrijgekomen tegoeden zwaarder belast. Daarom raden we aan tegoeden uit je pensioenspaarverzekering niet of zo weinig mogelijk vervroegd op te nemen.

Let wel: de fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst veranderen. Voor meer details, ook over de eindbelasting, kun je terecht bij je KBC Brussels-kantoor.

Oplossingen bij KBC Brussels

Pensioensparen

Start met pensioensparen en geniet nu een belastingvoordeel tot 30%.

Start met pensioensparen met je smartphone

In KBC Brussels Mobile kun je onmiddellijk een pensioenspaarrrekening openen. Start vandaag nog en krijg tot 30% belastingvermindering.

Wat is langetermijnsparen?

Langetermijnsparen levert je een mooi jaarlijks belastingvoordeel op.

Sparen of beleggen voor een (klein)kind of petekind

Een steuntje in de rug voor je kleine held
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.