Hoe de kosten van pensioensparen vergelijken

Hoe de kosten van pensioensparen vergelijken

Pensioensparen vergelijken is cruciaal om de juiste keuze te maken. Want er bestaan verschillende opties met uiteenlopende kosten, risico’s en opbrengsten. Hieronder vind je meer info over zowel de instapkosten van pensioensparen als de overige kosten, en een vergelijking tussen pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen.

Rendement versus kosten van pensioensparen

Wie start met pensioensparen, doet dat voor 20, 30 of soms wel 40 jaar. Hoeveel je spaarinspanningen zullen opleveren valt moeilijk te voorspellen. Naast de kosten van pensioensparen weegt uiteraard je rendement zwaar door. Staar je daarbij niet blind op de prestaties van de voorbije maanden. Het is de volledige looptijd die telt (in principe tot aan je pensioen) en rendementen uit het verleden bieden geen waarborg voor de toekomst. Lees meer over het rendement van pensioensparen.

Instapkosten pensioensparen vergelijken

Op elk bedrag dat je stort, betaal je instapkosten bij pensioensparen. Bij pensioenspaarfondsen zijn dit doorgaans lage percentages, bijvoorbeeld 2 of 3 procent.

Ook bij pensioenspaarverzekeringen zijn er toetredingskosten. Omdat je kapitaal hier beschermd is, ligt dit percentage wat hoger dan bij de fondsen.

De lopende kosten van pensioensparen

Bij een pensioenspaarfonds betaal je ook lopende kosten. Kort geschetst zijn dat de beheers- en administratieve kosten van het fonds. Ze zijn uitgedrukt in een percentage op jaarbasis. Ze worden niet apart aangerekend, maar dagelijks, als een klein deel van de koers (ook wel netto-inventariswaarde genoemd). Op lange termijn wegen ze daarom zwaarder door dan de instapkosten.

Aan een pensioenspaarverzekering hangen, tenminste bij KBC Brussels, geen beheerskosten vast. Wil je fondsen en verzekeringen voor pensioensparen vergelijken qua kostenplaatje? Bekijk dan altijd het geheel van de instapkosten én de eventuele beheerskosten.

Uitstapkosten en eindbelasting

Normaal gezien blijf je pensioensparen tot aan je pensioen. Wil je je spaarbedrag toch vroegtijdig opvragen? Dat kan, maar is fiscaal zeer nadelig – zowel bij pensioenspaarfondsen als bij pensioenspaarverzekeringen. Bovendien zijn er bij een verzekering ook uitstapkosten.

Het is dus interessanter om te wachten op de voordelige eindbelasting, ook wel de ‘anticipatieve heffing’ genoemd. Die betaal je normaal gezien op je 60ste verjaardag. De precieze afrekening hangt telkens af van je persoonlijke situatie én van de wetgeving op dat moment.

Pensioensparen: vergelijking fonds versus verzekering

Hieronder zetten we de verschillen tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering even op een rij. Je keuze hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke voorkeur. Mik je op een potentieel hoger rendement? Dan komen de pensioenspaarfondsen in beeld. Wil je risico zo veel mogelijk uitsluiten? Dan is een pensioenspaarverzekering interessant. 

Pensioenspaarfonds
Pensioenspaarverzekering

Belastingvermindering

Kans op hoger rendement

Gegarandeerde interest

Niet-gegarandeerde winstdeling

Instapkosten

Beheerskosten

Uitstapkosten

Eindbelasting

Pensioensparen vergelijken: check? Dan kun je eenvoudigweg starten met pensioensparen. Nu al een zorgeloos pensioen gewenst!