Vastgoed in Brussel in 2021

Prijzen, aankoop, financiering en steunmaatregelen

Vastgoed in Brussel in 2021

Prijzen, aankoop, financiering en steunmaatregelen

De lockdown van 2020 heeft niet geleid tot de gevreesde vastgoedcrisis. Ondanks een lichte daling van het aantal transacties ten opzichte van 2019 (-2,7%), zijn de prijzen in alle regio's gestegen, in het bijzonder in Brussel. En in het eerste kwartaal van 2021 zitten we alweer op het hoogtepunt van vóór de coronacrisis, met een vraag die momenteel vaak groter is dan het aanbod. Door de extreem lage rentevoeten en de zoektocht naar een mooie meerwaarde is vastgoed als belegging populairder dan ooit.

De marktprijzen in Brussel

Hoewel de daling van het aantal transacties in 2020 het grootst was in Brussel (-4,8% in de hoofdstad bij een nationaal gemiddelde van -2,7%), bleven de prijzen er stijgen, vooral voor appartementen. Zo is de gemiddelde prijs van een huis met 4,4% gestegen tot 499.488 euro (nationaal gemiddelde: 276.993 euro), terwijl die van appartementen met 8,1% is gestegen tot 274.382 euro (nationaal gemiddelde: 244.112 euro). Dat is belangrijk als je bedenkt dat, in tegenstelling tot de rest van het land waar de verkooptransacties vooral huizen betreffen, in Brussel bijna 63% van de transacties betrekking hebben op appartementen.

Brussel blijft dus de regio met de hoogste prijzen in België, vooral voor appartementen. Een appartement met 3 slaapkamers is er bovendien 35% duurder dan een appartement met 2 slaapkamers, wat een record is in België!

Op vijf jaar tijd (2016-2020) is de prijs van een appartement in Brussel met 20,8% gestegen, terwijl de prijs van een huis met 13,6% steeg. Zelfs als je de inflatie van 8,6% buiten beschouwing laat, is het rendement nog interessant!

De duurste Brusselse gemeenten zijn Elsene, Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek, die allemaal in de nationale top 10 staan.

Nog meer cijfers over de vastgoedmarkt vind je in de Notarisbarometer 2020

Bron: Notaris barometer 2020 (notaris.be)

Hoe kopen?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kandidaat-kopers: een onderhandse verkoop, openbare verkoop of online verkoop.

Bij een onderhandse verkoop bereiken de verkoper en de koper overeenstemming over een goed en de verkoopprijs ervan (wat de verkoop definitief maakt) en ondertekenen ze een voorlopige koopovereenkomst die zal leiden tot de notariële akte, voorafgegaan door de nodige opzoekingen. Naast de verkoopprijs moet je rekening houden met de registratierechten, die in Brussel 12,5% bedragen, en met het ereloon van de notaris en de administratiekosten, in totaal zo'n 14 tot 15%.

De openbare verkoop en de online verkoop (www.biddit.be) zijn veilingen onder toezicht van een notaris. Als de verkoper het aanvaardt, wint het hoogste bod. Ook hier moet bij de verkoopprijs een kostenforfait van ongeveer 14-15% worden opgeteld. Deze verkoopvormen zijn niet alleen veilig en zonder verrassingen, maar hebben ook het voordeel dat ze eenvoudiger en sneller verlopen (bij een online verkoop kun je na enkele weken al eigenaar zijn).

Onthoud wel altijd dat je je, ongeacht de gekozen aankoopformule, met de ondertekening van een voorlopige koopovereenkomst of de plaatsing van een bod definitief bindt ten aanzien van de verkoper. Voordat je je in het avontuur stort, ga je dus het best na wat je terugbetalingscapaciteit is.

Met de online simulatietool van KBC Brussels weet je in 15 minuten of je project haalbaar is:

Hoe financier je je aankoop?

Zelfs als je over eigen middelen beschikt, is het altijd aangewezen om ten minste een deel van het aankoopbedrag te lenen (in de vorm van een hypothecair krediet). De voordelen?

  • Je behoudt een financiële reserve voor onverwachte gebeurtenissen of beleggingskansen
  • Met een hypothecair krediet kun je de betaalde interesten fiscaal aftrekken
  • De rentevoeten staan in 2021 op hun laagste niveau ooit

Onze experts kennen Brussel door en door en kunnen je persoonlijk advies geven over het type KBC Brussels-woningkrediet dat je het best kiest om je vastgoedaankoop in de hoofdstad te financieren.

Steunmaatregelen en premies in Brussel

In Brussel zijn er verschillende premies beschikbaar om je te helpen je vastgoedplannen te realiseren. Elke premie is afhankelijk van je situatie en de aard van je project. We sommen de voornaamste even voor je op:

Belastingvrije som van 175.000 euro

In Brussel heb je, onder bepaalde voorwaarden, recht op een belastingvrijstelling op de eerste schijf van 175.000 euro van de prijs van je woning. Dat betekent dat je op die schijf geen registratierechten moet betalen, een besparing van 21.875 euro. Daarvoor moet het goed in Brussel gelegen zijn, moet het gedurende vijf jaar je hoofdverblijfplaats als natuurlijke persoon zijn, mag je geen ander onroerend goed bezitten en mag de prijs niet hoger zijn dan 500.000 euro.
 Meer weten: Abattement - fiscliteit.brussels

Renovatiepremie

Als je van plan bent je woning te renoveren, kent het Brussels Gewest een hele reeks premies toe die verband houden met de stabiliteit of de veiligheid van het gebouw, de verbetering van het comfort en de ruimtes ... Afhankelijk van je inkomen en de ligging van de woning kunnen deze premies variëren van 30 tot 70% van het bedrag van de renovaties. Je moet de premie aanvragen vóór aanvang van de werken.

Meer weten: pub-nl-renovatie-notice.pdf (huisvesting.brussels)

Energiepremie

Als je renovatie betrekking heeft op een verbetering van de energieprestatie van het gebouw (isolatie, vervanging verwarmingsketel, enz.), kun je een premie krijgen die tot 70% van je kosten dekt. In tegenstelling tot de renovatiepremie kun je deze premie tot 12 maanden na de werken aanvragen.

Meer weten: Energiepremies 2021 | leefmilieu.brussels

Premie voor de verfraaiing van gevels

Een speciale premie voor de verfraaiing van je gevel dekt 30 tot 80% van je kosten, afhankelijk van je inkomen en de ligging van de woning.

Meer weten: pub-nl-notice-gevels.pdf (huisvesting.brussels)

Btw-verlaging voor afbraak/heropbouw

Als je bouwt, bedraagt de btw op de werken 21%. Maar als je een bestaande woning afbreekt om op hetzelfde perceel een nieuwe woning te bouwen, heeft het Brussels Gewest besloten om onder bepaalde voorwaarden de btw tot eind 2022 te verlagen tot 6%.

Meer weten: nieuwe-maatregel-afbraak-wederopbouw