Vastgoedprijzen in Brussel in 2020: een stand van zaken

Notarisbarometer: januari 2020

Vastgoedprijzen in Brussel in 2020: een stand van zaken

Notarisbarometer: januari 2020

De notarissen zijn unaniem: "de vastgoedmarkt was nog nooit zo actief als in 2019!" De Notarisbarometer die in januari 2020 verscheen, spreekt van een nieuw recordaantal vastgoedtransacties in het afgelopen jaar. De reden daarvoor zijn natuurlijk nog altijd de lage rentevoeten, maar ook de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen. In Brussel blijven de prijzen van appartementen en huizen de hoogte in gaan, met een stijging van respectievelijk 5,7% en 5,5%.

De Belg heeft meer dan ooit een baksteen in de maag

projet-immobilier

De lage tarieven hebben de vastgoedtransacties eens te meer een boost gegeven en 2019 was een heel druk jaar. Volgens de cijfers van de Federatie van Notarissen is de activiteit in 2019 met 8,9% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat een derde record op rij is. De stijging was het sterkst in Vlaanderen met +10,8% en een piek in het laatste kwartaal, in het bijzonder door de aankondiging dat de woonbonus (fiscaal voordeel bij de aankoop van onroerend goed) zou worden afgeschaft. In Brussel steeg de activiteit met 6,3% en in Wallonië met 6%. Door het lage rendement op spaargeld en de risico's van beleggen op de beurs blijven de Belgen dus de voorkeur geven aan beleggingen in vastgoed, waarvan het rendement steevast toeneemt.

Appartementen op één in Brussel

Terwijl er op nationaal niveau veel meer huizen worden gekocht dan appartementen (74,5% huizen tegenover 25,5% appartementen), is de tendens in Brussel omgekeerd met 63,2% appartementen tegenover slechts 36,8% huizen. Nochtans ligt de gemiddelde prijs van een appartement in Brussel het hoogst, en steeg die in 2019 met 5,7% tot 253.540 euro. Een appartement in Brussel steeg met andere woorden gemiddeld 11.000 euro in waarde, tegenover slechts 1.500 euro in Wallonië. Een meerwaarde die de belangstelling van beleggers wekt!

"De appartementenmarkt wordt meer beïnvloed door beleggers. De Brusselse markt is momenteel uiteraard het meest in trek, wat onder meer de stijging verklaart van zowel het aantal transacties als van de prijzen op de Brusselse appartementenmarkt", vertelt Renaud Grégoire, woordvoerder van de federatie van notarissen.

In Brussel is de gemiddelde prijs van tweekamerappartementen het sterkst gestegen: met een stijging van 7% bedraagt de gemiddelde prijs nu 252.683 euro. Voor een appartement met 3 slaapkamers is de meerprijs in het Brusselse gewest het hoogst. De gemiddelde prijs van een appartement met 3 slaapkamers bedraagt er 346.227 euro. Dat is maar liefst 37% duurder dan een tweekamerappartement.

Huizen blijven populair in Brussel

De gemiddelde huizenprijzen zijn in de drie gewesten gestegen in 2019, maar het is opnieuw in Brussel dat de stijging het meest spectaculair was met +5,5%. Met een gemiddelde prijs van 478.603 euro overschrijden de huizen in Brussel vlot de kaap van 450.000 euro. In 5 jaar tijd steeg de gemiddelde prijs van een huis in Brussel met 12,1%. Als we daar de inflatie uit halen (7,7% over deze periode) betekent dat een reële stijging van 4,4%, ofwel een gemiddelde waardestijging van 19.000 euro voor een huis in 5 jaar.

Een huis in Brussel is 67% duurder dan in Vlaanderen en 143% duurder dan in Wallonië.

Vastgoedprijzen in Brussel per gemeente

Meer info? Download de Notarisbarometer

Vast of variabel: welk type woningkrediet kies je het best?

De vastgoedmarkt in Brussel blijft in uitstekende gezondheid verkeren. Niet alleen blijven de zeer lage rentevoeten gehandhaafd, bovendien werd het bedrag van het abattement op de registratierechten verhoogd tot 175.000 euro (ter compensatie van de afschaffing van de woonbonus), waardoor de notariskosten dalen met ca. 22.000 euro. Naar verwachting zal het aantal kandidaat-kopers in de hoofdstad dus nog toenemen.

Oké, maar welk type woningkrediet kies je dan het best om je toekomstige aankoop te financieren? In deze tijden van zeer lage rentevoeten is het natuurlijk verleidelijk om te kiezen voor een vast rentevoet. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat de tarieven nog verder zullen dalen. Niettemin blijft een hypothecair krediet met variabele rentevoet om verschillende redenen aantrekkelijk:

  • Een lening met variabele rentevoet is voordeliger dan een lening met vaste rentevoet
  • Zelfs als de rentevoeten stijgen, is het wettelijke plafond voor een lening met variabele rentevoet het dubbele van de initiële rentevoet. Gezien de zeer lage starttarieven kan dat over de hele looptijd van de lening voordeliger blijven.
  • Bij een lening met variabele rentevoet betaal je in de beginjaren meer kapitaal terug. Bij een latere verkoop van het onroerend goed of een herziening van de lening voor het einde van de looptijd, is het voordeliger als je al veel kapitaal (en geen rente) hebt terugbetaald.
  • Ook al is het een (berekende) gok op de toekomst, met de variabele rente kun je profiteren van betaalbaardere maandelijkse terugbetalingen in het begin. Het risico bestaat dan dat je later iets meer betaalt (als de rentevoeten stijgen), maar dan beschik je in theorie ook over meer middelen. Deze formule is dus interessant voor jongeren die bij aanvang van hun lening minder financiële middelen hebben.

Heb jij woonplannen? Beoordeel uw leencapaciteit onmiddelijk online

Twijfel je welk type lening je het best kiest? Bespreek met onze experts welke formule het beste bij jou past