Hoeveel kost een woning in Brussel?

Hoeveel kost een woning in Brussel?

Voor zover notarissen zich kunnen herinneren, hebben ze dit nog nooit meegemaakt. In een rapport dat is verschenen op de website notaris.be lezen we dat  er in 2016 een recordaantal vastgoedtransacties is geregistreerd. Evolutie van de prijzen van huizen en appartementen in de hoofdstad, gemeenten waar het goed wonen is ... We hebben voor u de temperatuur gemeten op de Brusselse vastgoedmarkt.

Vastgoedboom: Brussel verbreekt alle records!

projet-immobilier

In 2016 is het aantal vastgoedtransacties in België gestegen met 8,5%. Dat is een absoluut record sinds de lancering van de jaarlijkse Notarisbarometer in 2009! Brussel draagt daar zeker toe bij: alleen al in de hoofdstad noteren we een toename met 12,5%.

Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be, ziet meerdere redenen voor deze sterke toename: "De lage rentevoeten waren alleszins een belangrijke factor. Ze zorgden ervoor dat ook heel wat jonge mensen vlotter de stap konden zetten om een woning te kopen. Daarnaast was vastgoed populair als investering, ook in nieuwere vormen zoals garageboxen, hotelkamers, maar ook studentenkoten. De vergrijzing van onze bevolking was ook een element: oudere mensen verkochten hun woning en ruilden deze in voor een appartement of een vorm van begeleid wonen. Denk maar aan serviceflats, seniorenflats en kangoeroewoningen.”

Huizenprijzen

Hoewel de prijzen niet de lucht zijn ingeschoten, heeft deze golf van enthousiasme voor vastgoed er toch toe geleid dat de gemiddelde prijs van woonhuizen in Brussel is gestegen met 4,8% of van 435.033 tot 455.824 euro. Brussel bevestigt dus zijn statuut van hoofdstad die sterk presteert. 

Prijzen van appartementen

Met een gemiddelde van 212.465 euro is de prijs van appartementen in België gestegen met 3,6%. In Brussel stabiliseerde deze stijging zich op 3% en bedraagt de gemiddelde prijs voor een appartement 231.843 euro. De stijging is meer bepaald het gevolg van de toename van het aantal alleenstaanden maar ook van de vergrijzing van de bevolking, waarbij ouderen liever in een appartement wonen. Een appartement met 3 kamers kost ongeveer 35% meer dan een appartement met 2 kamers!

Gemeenten in het zuiden versus gemeenten in het noorden

De traditionele verschillen in aantrekkingskracht die kenmerkend zijn voor de Brusselse gemeenten werden in 2016 niet ontkracht: de gemeenten in het zuiden blijven populair. Brussel-Stad heeft zijn laatste woord echter nog niet gesproken en in het noorden is er één gemeente die er uitspringt.

Wat betreft de huizen herstelt Brussel-Stad zich zeer sterk met een toename met 47,6% nadat deze gemeente in 2015 met een (ernstige) daling te maken kreeg. Wat is de oorzaak van dit jojo-effect? We moeten die waarschijnlijk zoeken in de fameuze voetgangerszone in het centrum die aanvankelijk leidde tot onrust bij kandidaat-kopers maar intussen wordt gezien als een belofte van meerwaarde. De gemeente Elsene, populair bij expats, bekleedt de tweede plaats bij de stijgers (+ 21,7%). Daarna komen Ganshoren, de gemeente in het noorden die een stijging laat optekenen (+21,7%), Vorst (11,4%) en Sint-Pieters-Woluwe (+9,3%). Koekelberg is de grootste daler (-25,9%), gevolgd door Ukkel (-9,6%), Oudergem (-3,8%), Sint-Joost-ten-Node (-1,6%) en Etterbeek (-1,1%).

Voor de appartementen staat Sint-Gillis op het hoogste trapje van het podium (+15,3%), gevolgd door Brussel (+13%), Ukkel (+8,7%), Elsene (+8%) en Schaarbeek (+6,7%). De dalers zijn Sint-Joost-ten-Node (-9,4%), Anderlecht (-5,2%), Koekelberg (-3,8%), Etterbeek (-1,9 %) en Sint-Pieters-Woluwe (-1,2%).

Meer info? Download de Notarisbarometer

Er zit nog muziek in bakstenen

De vastgoedtendensen voor 2017 in Brussel zouden op hetzelfde elan doorgaan. Niet alleen handhaven de zeer lage rentevoeten zich, bovendien werd het bedrag van het abattement van de registratierechten verhoogd tot 175.000 euro (ter compensatie van de afschaffing van de woonbonus), waardoor de notariskosten dalen met ca. 22.000 euro. Naar verwachting zal het aantal kandidaat-kopers in de hoofdstad dus nog toenemen.

Meer weten over de nieuwe regels in 2017 voor het abattement van de registratierechten in Brussel? Lees ons artikel over premies en subsidies in Brussel.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen