Sparen of beleggen? Wat dacht je van sparen én beleggen?

Twijfel jij tussen sparen of beleggen? Da’s begrijpelijk, want sparen heeft andere voordelen dan beleggen, en omgekeerd. Net daarom is een mix van beide interessant. Oók als je nog jong bent. Want zo combineer je het beste van de twee, zeker in tijden van hoge inflatie.

Hoe sparen en beleggen combineren?

Een spaarbuffer is sowieso een slimme eerste stap. Spaar op je eigen tempo zo'n 3 à 6 maandlonen bij elkaar als reserve voor onverwachte kosten. Je veilige spaarbuffer beschermt je dan financieel op de korte termijn. Maar hou je het alleen bij sparen, dan loop je het risico dat je geld net aan waarde verliest. Inflatie zorgt er namelijk voor dat alles steeds duurder wordt waardoor je minder kunt kopen met hetzelfde geld.

Investeer geld dat je niet meteen nodig hebt in deze volgorde:

1. Leg een spaarbuffer aan

Spaar voldoende voor zowel onverwachte kosten (zoals een kapotte boiler) als geplande uitgaven (zoals een verre reis).

Sparen >

2. Doe aan fiscaal voordelig sparen

Met pensioensparen en langetermijnsparen spaar je voor later én bespaar je intussen tot honderden euro’s aan belastingen.

Fiscaal sparen >

3. Begin (klein) met beleggen

Als derde stap komt beleggen in beeld. En ja hoor, je kunt heel voorzichtig beginnen, bijvoorbeeld met je wisselgeld.

Beleggen >

Waarom sparen én beleggen?

Een combinatie van sparen en beleggen is er om jezelf financieel te beschermen op korte én lange termijn. Je spaarbuffer dekt de korte termijn af en je beleggingen kunnen vermijden dat de inflatie aan je koopkracht knabbelt.

Zullen we dat effect van inflatie eens concreet maken? De inflatie kan elk jaar hoger of lager liggen, maar laat ons in dit voorbeeld uitgaan van het streefcijfer van de Europese Centrale Bank: 2% inflatie per jaar. Dit betekent dat 1.000 euro vandaag binnen 5 jaar al 10% minder waard is. 
 
Daartegenover staat de rente op je spaarrekening. Ook die kan schommelen, maar het wettelijke minimum is 0,11%. Alleen kom je daar niet ver mee. Want tegen die rentevoet zou 1.000 euro op je spaarrekening na 5 jaar nog steeds maar 5,5 euro opbrengen. Terwijl je tegen dan al wel zo’n 100 euro aan koopkracht bent kwijtgeraakt
 
Jaar na jaar kan het geld op je spaarrekening dus verder achterop beginnen te hinken op de inflatie. Door dat geld te beleggen, kan je proberen om het verlies door inflatie tegen te gaan. Dit gaat natuurlijk ook gepaard met risico’s, maar over een periode van 5 jaar of langer heeft de beurs in het verleden het zo goed als altijd beter gedaan dan de inflatie

Waar of niet: welke stelling over beleggen geloof jij?

Niet waar. Eerder integendeel: hoe jonger je start, hoe langer het effect van ‘rente-op-rente' kan spelen. Want je rendement van het voorbije jaar kan dit jaar op zijn beurt een rendement opleveren. In positieve beursjaren creëer je zo een exponentiële groei van je kapitaal. Bovendien is het bij KBC Brussels perfect mogelijk om heel klein te beginnen. Zo kun je zelfs al starten door je wisselgeld te beleggen.

Dat kan en mag natuurlijk altijd, maar hoeft helemaal niet. Bij de beleggingsplannen van KBC Brussels beleg je in een fonds dat is samengesteld door onze experts. Bovendien beheren zij dat fonds actief. Ze spelen dus in jouw plaats in op wijzigende marktomstandigheden terwijl jij al je tijd blijft vrijhouden voor andere zaken. Tegelijk behoud jij de controle: je kunt op elk moment je maandbedrag aanpassen, pauzeren of stopzetten. 

Bij beleggen kun je meer of minder risico nemen. Speel je liefst zo veel mogelijk op veilig? Dan brengen we jouw voorkeur in kaart via je beleggersprofiel. Vervolgens beleggen we voor jou in een ‘defensief’ fonds dat minder risico neemt dan gemiddeld. Daarnaast is het ook een goed idee om voor een langere tijd periodiek te beleggen (bijvoorbeeld maandelijks). Dankzij zo’n gespreide aanpak beleg je uiteindelijk altijd tegen een gemiddelde koers.

Sparen en/of beleggen: hoe pakt KBC Brussels dat aan?

KBC Brussels is al jaar en dag een spaarders- én een beleggersbank. Naast onze spaarrekeningen mag je dus ook rekenen op onze jarenlange expertise in beleggen:

  • Een beleggingsstrategie die met je meebeweegt
  • Eenvoudige instapmogelijkheden zoals beleggen met je wisselgeld
  • Alles digitaal of met persoonlijk advies
  • Zowel beleggingsfondsen als beleggingsverzekeringen
  • Pionier in verantwoord beleggen

Zin om te starten? Bekijk nu de mogelijkheden om te beleggen voor beginners.

Beginnen met beleggen