Waarmee houd ik rekening als ik alleen ga wonen?

We zoomen in op de hoofdzaken

Waarmee houd ik rekening als ik alleen ga wonen?

We zoomen in op de hoofdzaken

Je verlaat het ouderlijke huis, een belangrijke stap! Maar waarmee moet je allemaal rekening houden? Wat zal er veranderen? Eens inzoomen op de belangrijkste zaken. 

Een georganiseerde zoektocht

Leg je budget vast

Neem de tijd om te beslissen of je gaat kopen of huren. Wil je graag een woning kopen, maar is het onhaalbaar ze volledig zelf te financieren? Dan kun je aankloppen bij je bank: je vindt vast een hypothecair woonkrediet dat bij je past. Neem ook zeker een kijkje op de simulator van het woonproject. Zo ben je helemaal voorbereid. Weet wel dat je, voor je een woonkrediet afsluit, over een eigen spaarpotje moet beschikken. Heb je nog geen kapitaal aangelegd? Dan is het misschien beter om eerst enkele jaren te huren en te sparen voor een eigen woning

Maar opgepast, huren kan ook duur zijn. Denk maar aan de huurwaarborg, de verhuiskosten, inrichtingen, en verzekeringen.Niet genoeg budget? Dan kun je bij KBC Brussels terecht voor een persoonlijke lening. Zo betaal je maandelijks de kosten af in plaats van deze in één keer te moeten betalen. Lenen is al mogelijk vanaf 500 euro.

Benieuwd hoeveel je maandelijkse afbetaling zal zijn? Simuleer hier dan je persoonlijke lening.

Bepaal je wensen

Bepaal aan welke voorwaarden je woonst moet voldoen. Geniet een bepaalde regio je voorkeur? Heb je daarbij liefst specifieke faciliteiten in de buurt? Koop je een woning, denk je best even na over de staat waarin ze verkeert. Sommigen wensen een woonst die een flinke opknapbeurt verdient, terwijl anderen net snakken naar een instapklare woning. Tip: noteer al je wensen op een lijstje. Dat vergemakkelijkt de zoektocht naar je droomwoning.

Start de zoektocht

Tijd om de huizenjacht te openen! Blader door kranten en online zoekertjes, en maak afspraken om langs te gaan. Als koper kun je ook terugvallen op een vastgoedmakelaar. 

In orde met je verzekeringen

Je hebt je huis of appartement gevonden: nu kan het echt beginnen! Sta je op het punt een contract te ondertekenen? Ga eerst even langs bij de bank voor je woonverzekering, ook wel brandverzekering genoemd. Kwestie van je te beschermen tegen allerlei mogelijke risico’s. En overweeg ook een familiale verzekering, zelfs al woon je alleen.

Bescherm je woning en de inboedel

Storm- of brandschade, glasbreuk, diefstal en ga zo maar door: de brandverzekering verzekert je woning én de inhoud tegen verschillende ongelukjes. Stormschade aan een fiets of trampoline die buiten staat? Dat maakt niet uit, zelfs zulke risico’s zijn gedekt.

Extra rechtsbijstand

Neem je een woonverzekering bij KBC Brussels, geniet je vanzelf extra rechtsbijstand. Handig wanneer je een geschil hebt met de verhuurder. 

Je adreswijziging

Vergeet zeker je adreswijziging niet door te geven aan volgende instanties:

  • Werkgever (als je werknemer bent)
  • Socialeverzekeringsfonds, btw-controle, sociaal secretariaat en handelsregister (als je zelfstandige bent)
  • Actiris of VDAB en de RVA (als je werkloos bent)
  • Ziekenfonds

Je belastingen

Hoe zit de vork in de steel?

Ga je alleen wonen, dan krijg je elk jaar een aanslagbiljet voor de personenbelasting in de bus. Of het nu gaat om een loon, studentenjob of werkloosheidsuitkering: elk jaar doe je aangifte van je belastbare inkomsten. De belastingen kijken altijd één jaar terug. Het belastingformulier dat je dit jaar krijgt, gaat dus over je inkomsten van het vorige jaar. Weet dat je ook gemeente- en provinciebelastingen betaalt. De precieze bedragen en percentages verschillen van gemeente tot gemeente.

Deden je ouders je belastingaangifte voor jou? Vraag hen gerust om advies, dan beheer je voortaan vlot zelf je financiën. 

Hoe aangifte doen?

Dit kan op twee manieren: op papier en via tax-on-web. Al kies je best voor optie twee. Dan heb je iets meer tijd om alles in orde te brengen.

Je autoverzekering

Je bezit een eigen auto? Dan heb je waarschijnlijk een autoverzekering, die voordien misschien betaald werd door je ouders. Nu je alleen gaat wonen, is deze verzekering ook een kost die je best in kaart brengt. Exacte bedragen hangen af van het type verzekering dat je kiest. Informeer er gerust naar bij je bank of verzekeringsagent. 

Ga je huren? Onze Checklist Huren wordt je handige tool!

Een woning huren en verhuizen, zoveel waar je moet aan denken. Met de Checklist Huren van KBC Brussels heb je alle taken in een overzicht, en kun je ze aan je eigen to-dolijst en agenda toevoegen.

Wat met je woonkrediet als je gaat scheiden?

Verkoop je je huis of beslis je er te blijven wonen? Verken je opties en de gevolgen voor jou en je partner.

Vind de lening die bij je plannen past

Een lening nodig? Wij helpen jou de juiste te kiezen. In 2 minuten.

Sparen voor een huis

Lijkt een eigen woning financieel niet haalbaar? Tuurlijk wel, je moet gewoon goed voorbereid zijn.

Studeren in het buitenland

Vergeet deze zaken niet in orde te brengen voor je buitenlands avontuur.