Vastgoedprijzen in Brussel in 2019: een stand van zaken

Notarisbarometer: januari 2019

Vastgoedprijzen in Brussel in 2019: een stand van zaken

Notarisbarometer: januari 2019

De Notarisbarometer die eind januari 2019 verscheen, bevestigde nogmaals dat het vastgoed in België in uitstekende gezondheid verkeert. Het afgelopen jaar zette de sector zijn grootste groei in 5 jaar neer. De huizenprijzen stegen met 4,7% nationaal en met meer dan 5% in Brussel!

De lage rentevoeten stimuleren de honger naar een eigen woning bij jongeren!

projet-immobilier

Naast de flinke stijging van de vastgoedprijzen in 2018 leert de laatste jaarlijkse Notarisbarometer ons ook iets over de gemiddelde leeftijd van de kopers.

"De vraag blijft hoog in alle regio's. Vooral jongeren onder de 35 jaar grijpen de kans om een huis te kopen en een woningkrediet met een aantrekkelijke rentevoet te sluiten," zegt Renaud Gregoire, woordvoerder van Notaris.be. Meer dan 40% van de kopers was inderdaad jonger dan 35 jaar op het moment van aankoop. En dat ondanks een dalend consumentenvertrouwen en een stijgende consumptie-index. Vastgoed blijft dus een zeer populaire investering.

Huizenprijzen

Het is niet verwonderlijk dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2018 verreweg de duurste regio van het land bleef. Een huis kost er gemiddeld 452.721 euro, 79,9% meer dan het nationale gemiddelde (251.584 euro). Een huis in Vlaanderen is gemiddeld 10,2% duurder dan het nationale gemiddelde en de gemiddelde prijs in Wallonië ligt 24,8% lager. Die historische overschrijding van de drempel van 450.000 euro voor een woning in Brussel betekent een aanzienlijke stijging van 5,3% ten opzichte van 2017. Over een periode van 5 jaar bedraagt die stijging 7,9% (terwijl dat in Wallonië en Vlaanderen meer dan 10% is). De huizenprijzen in Brussel zijn in 2018 dus sterk gestegen. Rekening houdend met een inflatie van 7% over de periode 2014-2018 blijft de reële groei van vastgoed in Brussel beperkt tot 0,9%.

Prijzen van appartementen

Op 5 jaar tijd is de gemiddelde prijs van appartementen in alle regio's van België gestaag gestegen, met een nationaal gemiddelde van 220.095 euro in 2018 (+10,1% ten opzichte van 2014). In vergelijking met 2017 werd de hoogste stijging genoteerd in Brussel, met een gemiddelde prijs voor een appartement van 240.250 euro in 2018, ofwel een stijging met 2,4%. De hoofdstad is nochtans niet de duurste plaats om een appartement te kopen: ondanks een lichte daling in 2018 blijft de West-Vlaamse kustlijn de duurste plek van het land. Een appartement kost er gemiddeld 248.310 euro.

Als we kijken naar het aantal kamers, zien we dat op nationaal niveau een appartement met 3 slaapkamers gemiddeld 33% duurder is dan een appartement met 1 slaapkamer. In Brussel loopt dat verschil zelfs op tot 41,7%, met een gemiddelde prijs voor een appartement met 3 slaapkamers van 335.336 euro (tegenover 181.198 euro voor 1 kamer en 236.674 euro voor 2).

Meer info? Download de Notarisbarometer (tijdelijk alleen in het FR)

  • Barometer 2018 (gepubliceerd januari 2019)

Vast of variabel: welk type woningkrediet kies je het best?

De vastgoedmarkt in Brussel blijft in uitstekende gezondheid verkeren. Niet alleen blijven de zeer lage rentevoeten gehandhaafd, bovendien werd het bedrag van het abattement op de registratierechten verhoogd tot 175.000 euro (ter compensatie van de afschaffing van de woonbonus), waardoor de notariskosten dalen met ca. 22.000 euro. Naar verwachting zal het aantal kandidaat-kopers in de hoofdstad dus nog toenemen.

Oké, maar welk type woningkrediet kies je dan het best om je toekomstige aankoop te financieren? In deze tijden van zeer lage rentevoeten is het natuurlijk verleidelijk om te kiezen voor een vast rentevoet. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat de tarieven nog verder zullen dalen. Integendeel, veel analisten verwachten binnenkort een rentestijging. Nochtans had het hypothecair krediet met variabele rentevoet in 2018 weer meer succes.

  • Er zijn verschillende redenen om daarvoor te kiezen:
    Een lening met variabele rentevoet is voordeliger dan een lening met vaste rentevoet
  • Zelfs als de rentevoeten stijgen, is het wettelijke plafond voor een lening met variabele rentevoet het dubbele van de initiële rentevoet. Gezien de zeer lage starttarieven kan dat over de hele looptijd van de lening voordeliger blijven.
  • Bij een lening met variabele rentevoet betaal je in de beginjaren meer kapitaal terug. Bij een latere verkoop van het onroerend goed of een herziening van de lening voor het einde van de looptijd, is het voordeliger als je al veel kapitaal (en geen rente) hebt terugbetaald.
  • Ook al is het een (berekende) gok op de toekomst, met de variabele rente kun je profiteren van betaalbaardere maandelijkse terugbetalingen in het begin. Het risico bestaat dan dat je later iets meer betaalt (als de rentevoeten stijgen), maar dan beschik je in theorie ook over meer middelen. Deze formule is dus interessant voor jongeren die bij aanvang van hun lening minder financiële middelen hebben.

Heb jij woonplannen? Beoordeel uw leencapaciteit onmiddelijk online

Twijfel je welk type lening je het best kiest? Bespreek met onze experts welke formule het beste bij jou past

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.