Huis of appartement huren: wat moet je weten?

Een overzicht van wat je moet regelen

Huis of appartement huren: wat moet je weten?

Een overzicht van wat je moet regelen

Heb je plannen om een woning te huren? Spannend, je eigen stekje! Met deze huurtips ben je goed voorbereid.

Brandverzekering

Heb je de perfecte huurwoning gevonden? Dan ben je in Vlaanderen en Wallonië als huurder verplicht om een brandverzekering te nemen. In Brussel is dat voorlopig nog niet het geval. 

Onze brandverzekering dekt niet alleen brandschade, maar ook je huurdersaansprakelijkheid en inboedel. Zo zijn ook je eigen spullen (zoals meubels, tv, kledij ...) goed verzekerd. Bovendien regel je alles gemakkelijk online, waar en wanneer het jou past.

Wist je dat Kate je ook kan helpen met je huurwaarborg en brandverzekering?

Op zoek naar een huurwaarborg of brandverzekering? Vraag dan aan Kate: ‘Ik wil een huurwaarborg aanvragen’, of ‘Ik wil een brandverzekering aanvragen’. Je vindt Kate, je digitale assistent, rechtsboven in KBC Brussels Mobile.

Stel je vraag

Huurwaarborg

Als je een nieuw huurcontract afsluit, kan de eigenaar je vragen om een huurwaarborg te betalen. Die kan tussen 1 en 3 maanden huur zijn, en dit bedrag komt bovenop je eerste maand huurgeld. 

Voorbeeld: heb je een appartement op het oog van 800 euro? 
Als de huurwaarborg 2 maanden bedraagt, heb je 800 + (2 x 800) = 2.400 euro nodig bij de start van je contract.
Bij een huurwaarborg van 3 maanden heb je voor hetzelfde appartement 800 + (3 x 800) = 3.200 euro nodig.

Open je huurwaarborg online, ook als je geen klant bent

 

Heb je het moeilijk om je huurwaarborg voor te schieten? Dan kun je een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het woningfonds van het gewest waar je huurwoning ligt.

  • Vlaams Gewest: in Vlaanderen kun je een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds. Open in dit geval je huurwaarborgrekening niet online. Bij je aanvraag van een huurwaarborglening moet je namelijk een bewijs toevoegen dat je een huurwaarborgrekening op jouw naam hebt geopend bij een financiële instelling. En dat bewijs kun je alleen in je KBC Brussels-kantoor krijgen.
  • Waals en Brussels Gewest: ook het Waalse (uitgezonderd de Duitstalige Gemeenschap) en het Brusselse Gewest bieden een huurwaarborglening aan. 

KBC Bank is geen betrokken partij bij de overeenkomst huurwaarborglening tussen de huurder(s) en een woningfonds.

Budget

Wat is het maximale budget dat je kunt spenderen aan je huur? Je bepaalt dit bedrag het best vooraf, zodat je gericht kunt zoeken.

Houd ook rekening met de extra kosten. Denk maar aan kosten voor water, gas en/of elektriciteit, of het onderhoud van een gemeenschappelijke lift of hal. Vaak moet je die nog apart betalen. 

Vergeet je brandverzekering niet: bereken hier je prijs

Plaatsbeschrijving

Als je begint te huren, moet er verplicht een plaatsbeschrijving opgemaakt worden: een document dat in detail de toestand van de woning beschrijft op het moment dat je er intrekt, vaak met foto's ter verduidelijking. Het is belangrijk om alle gebreken mee op te nemen. Zo is het duidelijk wat er wel of niet al beschadigd was bij de start.

Is er nieuwe schade? Dan ben je als huurder meestal verplicht om die te repareren of te vergoeden aan de eigenaar. 

Soms moet je betalen voor de plaatsbeschrijving, bijvoorbeeld als een specialist ze opstelt. De kosten kunnen in dat geval gemakkelijk oplopen tot 300-450 euro, te verdelen tussen de huurder en verhuurder. Maar de eigenaar kan zo'n plaatsbeschrijving ook zelf (samen met jou) opmaken, dan is ze gratis.

Contract en opzegging

Er bestaan verschillende soorten contracten:

  • Contract van lange duur
    Een standaard huurovereenkomst of 'contract van lange duur' is voor 9 jaar. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het voor 9 jaar loopt. Contracten zonder specifieke huurtermijn of met een duur tussen de 3 en 9 jaar, worden automatisch beschouwd als contracten van 9 jaar. Dus ook bijvoorbeeld contracten van 3,5 jaar.
  • Andere contracten
    Er bestaan ook huurcontracten van korte duur (3 jaar of minder), en contracten van meer dan 9 jaar.  

Wil je als huurder je huurcontract stopzetten binnen de eerste 3 jaar? Dan moet je een opzegtermijn van 3 maanden respecteren. Je betaalt ook een opzegvergoeding. Hoeveel die precies bedraagt, hangt af van je soort contract.

Nuttige links