Wat is burgerlijke aansprakelijkheid (BA)?

Wat is burgerlijke aansprakelijkheid (BA)?

Zoek je een verzekering, dan zie je de term burgerlijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid (BA) al snel verschijnen. Maar wat betekent dit precies en wanneer is het van toepassing?

Wat betekent burgerlijke aansprakelijkheid?

Wat betekent burgerlijke aansprakelijkheid (BA)?

Loopt iemand anders schade op door jouw fout, onvoorzichtigheid of nalatigheid? Dan ben jij daar aansprakelijk voor. Dat betekent dat je verplicht bent om het slachtoffer schadeloos te stellen: je herstelt de schade of betaalt een schadevergoeding.

Het 'burgerlijke' wijst erop dat de schade berokkend wordt door de ene burger aan de andere burger, en bijvoorbeeld niet aan de staat.

Als de schade het gevolg is van een ongeluk waarbij niemand schuld treft, is ook niemand aansprakelijk. 

Wat is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dan?

Eist iemand van jou een schadevergoeding? Dan verdedigt je verzekeraar jou daartegen. Blijk je aansprakelijk te zijn? Dan vergoedt je verzekeraar het slachtoffer. Voorwaarde is wel dat je de schade onopzettelijk hebt veroorzaakt. Als niemand aansprakelijk is, kan een ongevallenverzekering een uitkomst bieden.

In de praktijk

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kan deel zijn van een autoverzekering, familiale verzekering of brandverzekering:

Autoverzekering

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=q0Y13QRaD64

Stel dat je even afgeleid bent door een telefoontje en op een andere wagen botst. Spreek dan je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid aan. Deze vergoedt namelijk de schade die je met je auto aan anderen berokkent. Een aansprakelijkheidsverzekering is trouwens wettelijk verplicht als je een wagen hebt. 

Meer over de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Familiale verzekering

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=qRBzfmuri9I

Tijdens een feestje bij vrienden stoot je per ongeluk een antieke vaas om. Zoiets kan gebeuren, maar gelukkig heb je een familiale verzekering of gezinspolis. Die geeft financiële bescherming als jij of je gezinsleden schade toebrengen aan iemand buiten je gezin. 

Meer over de familiale verzekering

Brandverzekering

verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

Voor eigenaars en verhuurders

Gaat er iets mis met jouw woning, dan kan het probleem zich uitbreiden naar anderen. Denk maar aan een overslaande brand. Maar ook aan een waterlek in je badkamer dat vochtproblemen veroorzaakt bij de buren. Om de schade te vergoeden, spreek je je brandverzekering aan.

 

Voor huurders

Een brandverzekering die je als huurder sluit, dekt ook je huurdersaansprakelijkheid. Sneuvelt er bijvoorbeeld een raam wanneer je je nieuwe kleerkast de trap op wilt sjouwen? Als jij de woning onopzettelijk beschadigt, komt de verzekering tegemoet in de kosten.

Meer over de brandverzekering voor huurders

Veilig skiën

10 verkeersregels voor veilig skiën.

Interessante verzekeringen voor gezinnen met kinderen

Kinderen brengen zorgen met zich mee. Een aantal specifieke verzekeringen zijn aan te raden bij gezinsuitbreiding.

Studeren in het buitenland

Vergeet deze zaken niet in orde te brengen voor je buitenlands avontuur.