Hond verzekeren of niet?
Hond verzekeren of niet?

Je hond verzekeren of niet?

Ontdek hieronder waarom het loont om je hond te verzekeren.

Je hond verzekeren of niet?

Ontdek hieronder waarom het loont om je hond te verzekeren.

hond verzekeren verzekering

Heb je plannen om een hond in huis te nemen? Dan kijk je ongetwijfeld uit naar de komst van die vrolijke viervoeter. Hij biedt je onvoorwaardelijke trouw én staat garant voor entertainment. Maar voor je naar de dierenspeciaalzaak, de hondenfokker of het asiel snelt, willen we even de aandacht vestigen op een aantal risico’s. Een hond blijft namelijk een instinctief dier, wat onvermijdelijk een dosis onvoorspelbaarheid inhoudt. Ontdek hieronder waarom het loont om je hiervoor te verzekeren.

Tegen welke risico’s verzekeren?

Ook al zijn honden de eerste gedomesticeerde diersoort, het zijn en blijven dieren. Daardoor kun je helaas nooit alle risico’s uitsluiten. Vaak met grote gevolgen: heel wat van de hondenbeten bij kinderen zijn in het aangezicht, terwijl de hond nochtans in 85% van alle incidenten vertrouwd is met het kind. Houd daarom alvast hier rekening mee: 

 

  • Sommige honden blaffen niet alleen, maar bijten ook: een nietsvermoedende voorbijganger, een onschuldige peuter … Het noodlot slaat meestal onverwachts toe. 
  • Je hond kan onbedoeld een verkeersongeval veroorzaken of zelf het slachtoffer zijn van een ongeval. Denk maar aan onverwachte manoeuvres of verkeersgeluiden die je hond in paniek brengen en op hol doen slaan.
  • Een grote hond heeft verrassend veel kracht. Een ongeval tijdens het spelen met het buurmeisje is dan ook snel gebeurd: een kneuzing, een gebroken been … het komt vaker voor dan je denkt.

 

Familiale verzekering: de oplossing voor heel wat risico’s

De bovenstaande risico’s kunnen gepaard gaan met een fikse rekening, tenzij je verzekerd bent. De gezinspolis komt alvast tegemoet voor de lichamelijke, materiële en immateriële schade die je aan derden berokkent in je privéleven. 

Als jouw hond schade veroorzaakt aan derden, ben je meestal aansprakelijk. Een familiale verzekering vergoedt dan het slachtoffer.

Ga voor het totaalpakket

Je hond verzekeren - ontdek waarom het loont

Een verzekering van de aansprakelijkheid in het privéleven verzekert alleen de schade waarvoor je als eigenaar van de hond aansprakelijk bent ten aanzien van een derde (iemand buiten het gezin). Door je hond te verzekeren, ga je nog een stapje verder: heeft de hond iemand (eender wie) gebeten en heeft die persoon een lichamelijk letsel, dan komt de verzekeraar tegemoet. 

Ben je eigenaar van een hond, dan raden we je dus aan om bij je familiale verzekering ook de optie ‘Verzekering voor uw hond’ aan te vinken. Op die manier kun je met een gerust hart de straat op en hoef je je zeker geen zorgen te maken over financiële aderlatingen veroorzaakt door je hond. En dit voor een extra premie van ongeveer 45 euro per jaar.

Wat is er verzekerd?

  • Het kan altijd gebeuren dat je hond slachtoffer wordt van een verkeersongeval. In dat geval vergoeden we de kosten van de dierenarts (tot 2.000 euro). Is je hond omgekomen in het verkeer? Dan vergoeden wij de crematiekosten tot 500 euro en de aankoop van een gelijksoortige pasgeboren pup. 
  • Heeft je hond iemand gebeten? Dan vergoeden we sowieso de schade, aansprakelijk of niet. Wie er ook gebeten is, iedereen is beschermd: iemand van je gezin, een kleinkind, je babysit, de postbode, enz.
  • Als een gezinslid in het ziekenhuis wordt opgenomen en daardoor niemand meer voor de hond kan zorgen, vergoeden wij de kosten voor opvang van de hond in een hondenpension tot 500 euro. Met een gemiddelde kostprijs van 10 tot 15 euro per dag betekent dat een opvang van 30 tot 50 dagen.
  • Bijt een andere hond iemand van je gezin? Ook dan vergoeden we de lichamelijke letsels. Zelfs als we de eigenaar van de hond nooit vinden of als hij de schade niet kan betalen.

Wat is niet verzekerd?

De verzekering voor uw hond beschermt zonder discussie, ook als het om uitlokking gaat (als het buurmeisje bijvoorbeeld aan de staart trekt van je hond en daarna gebeten wordt). Er zijn maar enkele risico’s die niet verzekerd zijn. Zo kun je bijvoorbeeld geen verzekering voor uw hond sluiten als je beroepshalve honden fokt of houdt. Ongevallen waarvan je hond het slachtoffer is, maar die geen verkeersongeval zijn (zoals vechtpartijen met andere honden of verdrinking) of medische kosten als gevolg van een ziekte zijn evenmin verzekerd.  

Tip: Wist je dat een hondenverzekering bij KBC Brussels geen franchise heeft? Bovendien kunnen ook eigenaars van meerdere honden op beide oren slapen. Alle honden zijn gedekt binnen dezelfde polis voor een premie van ongeveer 45 euro per jaar!

Veranderingen in je gezinssituatie?

Je gezinssituatie wijzig je vanaf nu ook online.

Regel je erfenis zelf met een testament

De wet bepaalt wie je erfgenamen zijn. Toch heb je een zekere vrijheid om zelf je erfenis te regelen met een testament.

Pechverhelping en bijstand

Met de KBC-VAB Bijstand geniet je 24/7 van VAB-pechverhelping en van bijstand bij een ongeval of ziekte op reis.

Aangifte van nalatenschap

Wie stelt de aangifte van nalatenschap op? Wie dient ze in, waar en wanneer?