Wat er met je spaargeld gebeurt, hangt af van je situatie: woon je samen? Of ben je gehuwd?
Spaarrekening bij samenwonenden
Eigen spaarrekening
Je bent de eigenaar van het geld op je eigen spaarrekening. Dit is de spaarrekening die enkel en alleen op jouw naam staat. Als je uit elkaar gaat dan blijft het spaargeld dus ook van jou.
Je partner kan wel een volmacht hebben op jouw spaarrekening: je partner kan dus aan je spaargeld. De volmacht kan je altijd intrekken, zonder toestemming van je partner.
Gemeenschappelijke spaarrekening
Wanneer je een gemeenschappelijke rekening hebt met je partner, dan heb je elkaar volmacht gegeven voor het beheer van die rekening. Zolang die volmacht actief is, kan zowel jij als je partner aan het spaargeld op de rekening. Wanneer je uit elkaar gaat, kan jij of je partner die volmacht intrekken. Geen van beide kan dan nog alleen aan het spaargeld. Jullie moeten samen optreden om aan het spaargeld te komen.
Hoe het spaargeld verdelen?
Het spaargeld dat op je gemeenschappelijk rekening staat, moet verdeeld worden. Als je feitelijk of wettelijk samenwoont, blijf jij de eigenaar van je eigen inkomsten zoals je loon. Als je het spaargeld wilt verdelen zal je dus moeten aantonen welk geld van jou is.
Spaarrekening bij gehuwden
Als je gaat scheiden, ben je verplicht dit mee te delen aan de bank.
Getrouwd zonder huwelijkscontract
Wanneer je getrouwd bent zonder huwelijkscontract, dan ben je juridisch gezien getrouwd met ‘gemeenschap van goederen’. Dit betekent dat al je inkomsten gemeenschappelijk zijn. Het geld dat op je eigen spaarrekening staat kan wettelijk gezien ook van je partner zijn.
Een gemeenschappelijk spaarrekening behoort toe aan beide echtgenoten. Jullie kunnen afzonderlijk van elkaar optreden. Zowel jij als je partner kunnen aan het spaargeld op de rekening. Wanneer je uit elkaar gaat, kan jij of je partner de rekening laten blokkeren. Geen van beide kan dan nog alleen aan het spaargeld.
Je kunt uiteraard zelf afspreken hoe je het geld op de gemeenschappelijke spaarrekening verdeelt (onderling toestemming). Komt je echtscheiding voor het gerecht, dan zal de rechter het geld verdelen.
Getrouwd met huwelijkscontract
Als je een huwelijkscontact hebt, dan kun je getrouwd zijn met 'scheiding van goederen'. In zo’n contract wordt bepaald welke eigendommen en welke inkomsten toebehoren aan jou of je partner. Je bekijkt dus best het huwelijkscontract om te achterhalen van wie het spaargeld is en hoe het verdeeld moet worden. Een huwelijkscontract kan immers ook een variant zijn op het wettelijk stelsel, waardoor je ook getrouwd kan zijn met ‘gemeenschap van goederen’.