Wat met je spaarrekening bij scheiding of relatiebreuk?

Samenwonen en uit elkaar gaan heeft helaas ook enkele administratieve gevolgen. Bekijk hieronder wat er gebeurt met je gemeenschappelijke én met je eigen spaarrekening bij een scheiding of bij een breuk tussen samenwonenden. 

Spaarrekeningen bij een scheiding tussen huwelijkspartners

Ga je scheiden? Dan ben je verplicht om de bank op de hoogte te brengen. Het vervolg van het verhaal hangt mee af van jou en je (ex-)partner.

Bij een gemeenschappelijke spaarrekening kunnen jullie los van elkaar uitgaven doen of geld afhalen. Wanneer je uit elkaar gaat, kun je de gemeenschappelijke rekening laten blokkeren. Vanaf dan kan geen van beide partners nog alleen aan het spaargeld. Kom je vervolgens onderling overeen hoe je het geld op die rekening verdeelt? Dan geef je dit samen door aan de bank. Komt je echtscheiding voor het gerecht? Dan zal een rechter het geld verdelen.

Het kan ook dat de eigen spaarrekening bij een scheiding in beeld komt. Want als je getrouwd bent zonder huwelijkscontract, dan ben je getrouwd onder het wettelijk stelsel. Dat betekent dat al je inkomsten gemeenschappelijk zijn. Zo kan het geld op je eigen spaarrekening wettelijk gezien dus ook van je partner zijn.

Heb je wél een huwelijkscontract opgesteld? Kijk dan even na of je daarin hebt gekozen om te trouwen met ‘scheiding van goederen’. In dat geval bepaalt je huwelijkscontract welke eigendommen en inkomsten aan welke partner toebehoren. 

Niet getrouwd? Bij samenwonen en uit elkaar gaan zit het zo …

Focused young couple discussing family savings together.

Als je niet getrouwd bent, dan ben jij uiteraard de enige eigenaar van het geld op je eigen spaarrekening. Het maakt daarbij niet uit of je feitelijk of wettelijk samenwoont. Het geld blijft van jou als je uit elkaar gaat. Het zou wel kunnen dat je je partner ooit een volmacht gaf op je eigen spaarrekening. In dat geval kan die partner toch aan dat spaargeld. Zo’n volmacht kun je altijd intrekken, ook zonder toestemming van de partner.

Bij een gemeenschappelijke spaarrekening gaf je elkaar wellicht een volmacht voor het beheer van die rekening. Beiden partijen kunnen zo aan het geld op de rekening. Trek je die volmacht weer in, bijvoorbeeld omdat je uit elkaar gaat? Dan kan geen van beide partijen nog alleen aan het spaargeld. Vanaf dan moeten jullie samen optreden om verrichtingen uit te voeren. Om het geld correct te verdelen, zal je moeten proberen om te bewijzen welk deel van jou is, en welk deel van je partner. 

Heb je nog andere vragen over je eigen of gemeenschappelijke spaarrekening? Neem contact met ons op. Dan bekijken we samen je vraag in functie van je persoonlijke situatie.

Neem contact met ons op