Waarom pensioensparen?

3 redenen om vandaag te beginnen met pensioensparen

Waarom pensioensparen?

3 redenen om vandaag te beginnen met pensioensparen

Zo'n 62% van de werknemers en zelfstandigen doen aan pensioensparen (Bron: Febelfin). Daar zijn uiteraard goede redenen voor! Wat zijn de 3 belangrijkse redenen om zo snel mogelijk te beginnen met pensioensparen? 

  1. Wettelijk pensioen is niet voldoende
  2. Jaarlijkse belastingvermindering
  3. Rendement

1. Wettelijk pensioen is niet voldoende

Waarom pensioensparen 3 redenen om vandaag te beginnen

Iedere Belg die werkt, heeft later recht op een wettelijk pensioen. In ons land bedraagt het pensioen ongeveer 60% van je laatste loon. Laat er dus vooral geen illusies over bestaan: je wettelijk pensioen is zeker niet voldoende om je huidige levensstandaard te behouden. Met individueel pensioensparen zorg je zelf voor een mogelijke aanvulling bovenop dat lage pensioenbedrag. Zo kun je een financiële terugval vermijden en, ook op je oude dag, ongestoord blijven genieten.

Hoe langer de termijn waarop je spaart, hoe groter je pensioenspaarpot in principe zal zijn. Daarom is het sterk aan te raden om zo vroeg mogelijk te starten met pensioensparen. Pensioensparen lijkt misschien niet prioritair, maar het is dat zeker wel.

  Gemiddeld pensioen
Werknemers 1.196 euro
Zelfstandigen 845 euro
Ambtenaren  2.614 euro

Bron werknemers en zelfstandigen: Jaarlijkse statistiek van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) 2015
Bron ambtenaren: Jaarlijkse statistiek van de Pensioendienst voor de Overheidssector (PDOS) 2014

2. Jaarlijkse belastingvermindering

Waarom pensioensparen?

Individueel pensioensparen wordt sterk aangemoedigd door de overheid. Zo kan wie aan pensioensparen doet genieten van een fiscaal voordeel tot 30%1. Of anders gezegd: je kunt 30% van je gestorte pensioenbedrag terugkrijgen van de fiscus.

Vanaf 2023 kun je zelf je maximum spaarbedrag kiezen. Je kunt expliciet kiezen voor 1.270 euro, dan geniet je 25% belastingvoordeel. Of je blijft bij het bedrag van 990 euro. Dan geniet je 30%voordeel op het gestorte bedrag.

Afhankelijk van het vastgelegde maximumbedrag kun je respectievelijk tot 317,50 euro of tot 297 euro terugkrijgen via je belastingen.

3. Rendement

Behalve de belastingvermindering heeft pensioensparen nog een andere financiële meevaller in petto: het rendement. Spaar je via een pensioenspaarverzekering? Dan is het rendement, in tegenstelling tot dat van een beleggingsfonds, gegarandeerd.

Start met pensioensparen

 

1 De fiscale behandeling is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de pensioenspaarder en kan in de toekomst veranderen.