Wanneer starten met pensioensparen?

Wanneer starten met pensioensparen?

Wanneer kun je best starten met pensioensparen? Er is één duidelijke regel: hoe vroeger je begint, hoe groter je pensioenbedrag later zal zijn. Niet alleen omdat je over een langere periode hebt kunnen sparen, maar bovenal omdat je van een kapitalisatie-effect profiteert: je stortingen kunnen namelijk langer renderen. Je moet wel minstens 18 jaar oud en jonger dan 65 zijn. 

Eén duidelijke regel: hoe vroeger je begint, hoe groter je pensioenbedrag later zal zijn.

De voordelen van jong te beginnen met pensioensparen

Wanneer starten met pensioensparen?

Als je begint te werken, is pensioensparen niet meteen je eerste zorg. Maar hoe vlugger je met sparen start, hoe groter het gespaarde bedrag voor je pensioen zal zijn. Begin daarom vandaag nog! 

Fiscaal voordeel

Zodra je begint te werken, ben je officieel belastingplichtig. Als je aan pensioensparen doet, moet je minder belastingen betalen. Jaarlijks krijg je tot 30%1 van het gestorte bedrag terug van de belastingen. Mooi toch, zo’n fiscaal voordeel?

Sparen op lange termijn

Opbrengst pensioensparen

Het belastingvoordeel is zeker mooi meegenomen, maar het grote voordeel van pensioensparen op jonge leeftijd is bovenal de lange termijn waarop je spaart.

  • Stel: je stort vanaf je 25e elke maand een vast bedrag.
  • Dan heb je op je 65e ongeveer 4 keer meer dan wanneer je pas op je 45e zou starten.
Uit deze voorstelling2 blijkt dus dat hoe vroeger je met pensioensparen begint, hoe hoger het bedrag is dat je in principe zult ontvangen als je met pensioen gaat.
 

Al vanaf 10 euro

Bij KBC Brussels kun je al vanaf 10 euro per maand aan pensioensparen doen. Pensioensparen hoeft dus helemaal geen grote hap uit je budget te betekenen. Je kiest zelf hoeveel je maandelijks opzij wilt leggen voor later.

Op latere leeftijd beginnen met pensioensparen?

Ook op latere leeftijd, bijvoorbeeld vanaf 50 jaar, is het nog zinvol om met pensioensparen te starten. Je moet het geld wel 10 jaar kunnen missen (minimale looptijd om aan pensioensparen te doen).

De fiscale behandeling is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de pensioenspaarder en kan in de toekomst veranderen.

In deze simulatie wordt een rendement gebruikt van jaarlijks 6%. Dat percentage is puur illustratief en vormt geen enkele garantie voor het toekomstige resultaat. De fiscale behandeling is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de pensioenspaarder en kan ik de toekomst veranderen.

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.