Pensioensparen

De slimme keuze, voor nu én voor later!

Pensioensparen

De slimme keuze, voor nu én voor later!

Vanaf 10 euro per maand

Geld opzijzetten voor je pensioen kan al vanaf 10 euro per maand.

Meerdere formules mogelijk

Pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering? Kies de formule die het beste bij je past.

Kies je jaarlijkse fiscale voordeel

In 2021 kies je of je 990 euro of 1.270 euro opzijzet voor je pensioen. Goed voor een belastingvermindering van respectievelijk 297 euro of 317,5 euro.

Start met pensioensparen

Wat is de impact van het coronavirus op jouw beleggingen?

Waarom pensioensparen?

Betaal minder belastingen

Start met pensioensparen en geniet een fiscaal voordeel vanaf het eerste jaar. Je moet dus niet wachten tot je pensioen om de vruchten te plukken.

Sinds 2018 kun je kiezen uit 2 maximumbedragen (als je voldoende belastingen betaalt):

 • Optie 1: maximaal 990 euro per jaar
  Je krijgt een belastingvoordeel van 30%, ofwel maximaal 297 euro per jaar.

 • Optie 2: maximaal 1.270 euro per jaar
  Je krijgt een belastingvoordeel van 25%, ofwel maximaal 317,5 euro per jaar.
Waarom pensioensparen?

Zet je een kleiner bedrag opzij voor je pensioen, dan geniet je niet de volledige premie. In KBC Brussels Touch en KBC Brussels Mobile zie je in een oogopslag hoeveel je nog moet storten om het maximumbedrag van jouw keuze te bereiken. En dat doe je in enkele klikken.

Voor de toekomst: aanvulling op je wettelijk pensioen

De kans bestaat dat je wettelijke pensioen niet volstaat om je levensstijl te behouden na je pensioen. Door aan pensioensparen te doen, kun je je wettelijke pensioen aanvullen.

Wist je dat? Al meer dan 500.000 klanten doen aan pensioensparen bij KBC groep.

Wat brengt pensioensparen op?

De opbrengst hangt af van de formule die je kiest:

 • Pensioenspaarfonds
  Een pensioenspaarfonds belegt in aandelen en obligaties en is dus onderhevig aan de schommelingen op de financiële markten. Hierdoor maak je op lange termijn kans op een hoger rendement, maar er is toch een zeker risico aan verbonden: het bedrag van het rendement en de terugbetaling van je belegde kapitaal zijn immers onderhevig aan het marktrisico en bijgevolg niet zeker.
 • Pensioenspaarverzekering
  Ben je op zoek naar meer zekerheid, dan kies je beter voor een pensioenspaarverzekering. Je krijgt dan immers op elke storting die je doet een gegarandeerde interestopbrengst tot de einddatum van je contract en daarbovenop kan -afhankelijk van de resultaten van verzekeraar - een niet gegarandeerde winstdeling worden uitgekeerd.

Wat kost pensioensparen?

Wat kost pensioensparen?

Op elk bedrag dat je stort, betaal je toetredingskosten. Dat geldt zowel voor een pensioenspaarfonds als voor een pensioenspaarverzekering.

Kies je voor een pensioenspaarfonds, dan betaal je ook jaarlijkse beheerskosten. Een fonds belegt namelijk in aandelen en obligaties en wordt actief opgevolgd.

In beide formules betaal je een eindbelasting. Die betaal je normaal gezien op je 60e verjaardag. Als je start met pensioensparen vanaf je 55e, dan moet je die belasting na 10 jaar betalen.

Let wel op: de belasting die je precies betaalt, hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst veranderen. Wil je meer details, ook over de eindbelasting? Contacteer ons dan.

Teken online in op een pensioenspaarfonds

Beleggen in het fonds doe je op je eigen initiatief, zonder beleggingsadvies van KBC Brussels. KBC Brussels beoordeelt dus niet of het fonds voor jou een geschikte belegging is en kan niet volledig nagaan of je tot de doelmarkt van het fonds behoort. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om beleggingsadvies van KBC Brussels te krijgen? Contacteer dan je kantoor of KBC Brussels Live.

Maak een afspraak om een pensioenspaarverzekering of -fonds te openen

Pensioensparen in 2021: wat is het maximumbedrag?

 • Wat is het maximumbedrag?
 • Waarmee moet je rekening houden?
 • Hoe geef je je keuze door in KBC Brussels Mobile?

FAQ, veelgestelde vragen over pensioensparen bij KBC Brussels

Je doet al aan pensioensparen bij KBC Brussels? Je hebt nog enkele vragen? Vind hier het antwoord.

Start met pensioensparen met je smartphone

In KBC Brussels Mobile kun je onmiddellijk een pensioenspaarrrekening openen. Start vandaag nog en krijg tot 30% belastingvermindering.