Instantoverschrijvingen of flitsbetalingen in België

Samen met andere Belgische financiële instellingen maakt KBC Brussels instantoverschrijvingen mogelijk voor zijn klanten.
Hieronder vind je een antwoord op de belangrijkste vragen over instantoverschrijvingen.

Wat is een instantoverschrijving of flitsbetaling en hoe werkt het?

Instantoverschrijving of flitsbetaling

Een instantoverschrijving, ook flitsbetaling of realtime overschrijving genoemd, is een individuele, elektronische Europese overschrijving tussen deelnemende banken die onmiddellijk wordt uitgevoerd.
De begunstigde ontvangt het geld binnen enkele seconden effectief op zijn rekening, ook als hij zijn rekening bij een andere deelnemende bank heeft.
Realtime overschrijvingen zijn dag en nacht mogelijk, alle dagen van het jaar, ook feestdagen en banksluitingsdagen.

Sinds het voorjaar van 2019 zijn instantoverschrijvingen mogelijk tussen rekeningen van deze deelnemende Belgische banken: KBC Brussels, CBC, KBC, Argenta, Bank de Kremer, Bank J. Van Breda & C°, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank!, ING België, vdk bank.

In de toekomst is het de bedoeling dat nog meer banken instantoverschrijvingen in België aanbieden. Sinds juli 2019 kunnen ook instantoverschrijvingen tussen deelnemende Europese banken worden uitgevoerd.

Hoe doe je een realtime overschrijving bij KBC Brussels?

Als klant moet je hier zelf niets voor doen. Voor overschrijvingen van een KBC Brussels-Plusrekening of een zakelijke rekening en die geregistreerd zijn in KBC Brussels Touch, KBC Brussels Mobile of op de overschrijvingsautomaat, zorgen wij automatisch voor een zo snel mogelijke verwerking.

Zo snel mogelijk betekent als instantoverschrijving. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat het een overschrijving is naar een bank die (nog) geen instantoverschrijvingen kan ontvangen, dan blijft het een gewone overschrijving.

Wat kosten instantoverschrijvingen?

KBC Brussels rekent hiervoor geen extra kosten aan.

Wat zijn de voordelen van instantoverschrijvingen?

Niet alleen kun je betalingen dag en nacht en alle dagen van het jaar uitvoeren en ontvangen, het geld is ook onmiddellijk beschikbaar voor jou of voor de tegenpartij.

Meer info over flitsbetalingen