Wederopname hypothecaire lening, wat en hoe?

Wederopname hypothecaire lening, wat en hoe?

Is het einde van je terugbetaling van je hypothecaire lening in zicht? Of is ze recent afbetaald? Dan is dit het uitgelezen moment om je verbouwingen te plannen. Hergebruik je lopende hypotheek voor je renovatieproject en geniet mogelijk van financiële voordelen. 

Een voordelig verbouwingsbudget

Je lopende hypotheek kun je hergebruiken voor de renovatie van je woning.

Bij een nieuw woonkrediet met hergebruik van je bestaande hypotheek, moet je geen notaris- en hypotheekkosten betalen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie geniet je mogelijk nog van fiscale voordelen.

Een nieuw woonkrediet met hergebruik van je bestaande hypotheek kan elk moment tijdens de looptijd van je woonkrediet, maar ook nog nadat je dat al volledig hebt terugbetaald.

Benieuwd welke voordelen jij kunt genieten? Bespreek je plannen met een expert van KBC Brussels Live.

Wat houdt het hergebruik van je hypotheek in?

Je gebruikt je bestaande hypotheek (=wederopname) om een nieuw woonkrediet te waarborgen. Zo vermijd je nieuwe notaris- en hypotheekkosten. En dat is een aanzienlijk financieel voordeel voor jou. 

Waarvoor kun je lenen?

  • Je kunt een nieuw krediet aangaan voor verbouwingen of renovatiewerken aan je huis. Als je woning bovendien ouder is dan 10 jaar en niet wordt verhuurd, kun je verbouwen tegen een voordelig btw-tarief.
  • Je kunt ook een nieuw woonkrediet vragen om een buitenverblijf of opbrengsteigendom te kopen.

Waarom je hypotheek hergebruiken?

Met een wederopname van je woonkrediet kun je fiscaal voordeel genieten.
  • Is de hypotheek op je woning nog niet vervallen, dan kun je opnieuw lenen zonder hypotheekkosten. Anders gezegd: in dat geval moet je niet naar de notaris en hoef je geen notaris- en hypotheekkosten betalen.
  • Je sluit je nieuwe woonkrediet af aan de actuele rentetarieven. Het tarief van je huidige woonkrediet heeft dus geen impact op de rente van je nieuwe woonkrediet. 
  • De afbetaling van een woonkrediet kan fiscaal voordeel opleveren. Dat voordeel vervalt zodra de lening is afbetaald. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kun je via een nieuw woonkrediet verder fiscaal voordeel genieten.

Met de simulatietool voor woonkredieten van KBC Brussels bereken je zelf je hypothecaire lening tegen de actuele rentetarieven.

Wil je voor een nieuw woonkrediet je bestaande hypotheek hergebuiken? Of zit je met andere vragen over de financiering van je verbouwingen? Onze expert Wonen helpt je graag verder.

Je hypotheek hergebruiken? Ontdek jouw voordelen

Wat als je je bestaande hypotheek niet kunt hergebruiken?

Heb je verbouwingsplannen maar geen hypotheek meer die je kunt hergebruiken? In dat geval biedt KBC Brussels een lening voor je verbouwing aan tegen een aantrekkelijk vast tarief. Bovendien betaal je geen dossier- of registratiekosten. Bij KBC Brussels kun je deze lening voor je verbouwing vlot online berekenen en aanvragen.

Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026 256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.

KBC Bank NV biedt geen kredietovereenkomsten aan in vreemde valuta. De wet definieert dit soort kredietovereenkomsten als een kredietovereenkomst waarbij het krediet:

  • uitgedrukt wordt in een andere valuta dan die waarin de consument het inkomen ontvangt of de activa aanhoudt waaruit het krediet moet worden terugbetaald; of
  • uitgedrukt wordt in een andere valuta dan die van de lidstaat waar de consument verblijft.

KBC Bank richt zich daarom uitsluitend tot personen die in België wonen en die hun voornaamste inkomen in euro ontvangen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Wat moet ik doen bij een verhuis?

Eerste hulp bij verhuizen? Met deze checklist verlies je niets uit het oog.

Welke verzekering voor je woning?

Voor woningen bestaat er een hele reeks aan verzekeringen. Hoe bescherm je je huis optimaal?

Schade of diefstal op de kamer van je student: is dat verzekerd?

De laptop van je zoon of dochter wordt uit zijn of haar studentenkamer gestolen. Ben je daarvoor verzekerd?

Waarmee houd ik rekening als ik alleen ga wonen?

Je eerste eigen woning? Spannend! Maar wat moet je allemaal in kaart brengen?