Waar wonen in Brussel als expat?

De hoofdstad uit de doeken gedaan, gemeente per gemeente

Waar wonen in Brussel als expat?

De hoofdstad uit de doeken gedaan, gemeente per gemeente

Als het over politiek of administratie gaat, is er niets eenvoudig in België. En Brussel vormt daarop geen uitzondering. Brussel hoofdstad van Europa, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Brusselse Gewest, de Brusselse agglomeratie, Brussel-Stad of gewoon Brussel slaan min of meer op hetzelfde ... maar toch niet helemaal. Voor een buitenstaander is het niet vanzelfsprekend om er wijs uit te raken. En nog minder om te beslissen in welke buurt je het best gaat wonen. We doen een poging om het voor expats allemaal wat te verhelderen.

Brussel: een gewest, een hoofdstad, een stad en 19 gemeenten

België is ingedeeld in drie gewesten, elk met hun eigen regering (overkoepeld door de federale regering): het Vlaams Gewest (Nederlandstalig); het Waals Gewest (Franstalig) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (tweetalig). Dat laatste, meestal Brussel of de Brusselse agglomeratie genoemd, bestaat uit 19 gemeenten (vergelijkbaar met de arrondissementen van Parijs of Berlijn) en telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De grootste gemeente (en daar wordt het ingewikkeld!) is Brussel, vaak Brussel-Stad genoemd om het onderscheid te maken met het gewest of de agglomeratie. Ben je nog mee? Goed zo! Wat volgt is gelukkig eenvoudiger.

Welke gemeente kies je en waarom?

Elke van de 19 gemeenten heeft haar bijzonderheden. Groener, chiquer, pittoresker, volkser, historischer, rustiger, meer aanwezig in de media ... Hoe verschillend ze ook zijn, ze hebben elk hun charme. We stellen ze je een voor een voor.

Brussel-Stad: de historische kern

Een heel grote gemeente (32,6 km²) die Brussel bijna helemaal doorkruist van noord naar zuid. Ze bestaat uit zes delen: de Vijfhoek (het historische centrum met de Grote Markt), de zuidas Louisa-Roosevelt (die de stad verbindt met het Ter Kamerenbos), Laken (met het paleis, waar de koning en zijn gezin wonen), de Europese wijk (zetel van de Europese instellingen), Neder-over-Heembeek en Haren (meer industrie). De wijken Louisa en Roosevelt zijn vrij populair door de nabijheid van het bos en de prestigieuze woningen. Het stadscentrum is vooral in trek bij wie houdt van bedrijvigheid en het nachtleven, meer bepaald rond de Dansaertwijk en haar luxeboetieks.

De favoriete gemeenten van de expats

Ukkel

Ligt in het zuiden van Brussel, aan de rand van het woud. Na Brussel-Stad is dit de grootste gemeente, maar ook een van de minst dichtbevolkte. Ze is geliefd voor haar uitgestrekte groene ruimten en riante viergevelwoningen.
Buurten die in trek zijn: Fort Jaco, Frans Lyceum, Groene Jager, Observatorium, Prins van Oranje.

Elsene

Deze favoriete gemeente van de Fransen is ook de duurste van Brussel geworden. Met haar sympathieke sfeer van dorp binnen de stad, de Brusselse herenhuizen, levendige parken en pleinen en vele trendy bars en restaurants is ze dé 'place to be' van de hoofdstad.
Buurten die in trek zijn: Brugmann, Molière, Kastelijn, Vijvers, Abdij Ter Kameren en, voor de studenten, de omgeving van de universiteit (ULB).

Sint-Gillis

De nieuwe chouchou van Brussel. Ligt naast Elsene en deelt veel dezelfde kwaliteiten (architectuur, parken, gezellige pleinen, hippe resto's en bars ...), maar heeft het voordeel dat het minder duur is (maar dat zal niet blijven duren!). Haar voornaamste troef? Deze kleine gemeente ligt overal dichtbij: het centrum van de stad, de Louisawijk (luxeshopping), het Zuidstation (Thalys), enz.
Buurten die in trek zijn: de driehoek Stefania - Ma Campagne - Bareel (ook wel hoog Sint-Gillis genoemd).

Vorst

Hoogst gelegen gemeente van Brussel (100 m), grenst ook aan Elsene en Sint-Gillis. Ze is minder levendig, maar toch aantrekkelijk door de grote parken en charmante Brusselse huizen.
Buurten die in trek zijn: Park van Vorst en Dudenpark, Hoogte 100, Molière-Longchamps.

Watermaal-Bosvoorde

Deze gemeente in het zuiden van Brussel is een van de charmantste en groenste van Brussel. Ze wordt omringd door het Zoniënwoud en het Ter Kamerenbos en telt een overvloed aan gerenoveerde arbeiderswoningen en prachtige villa's. Deze chique gemeente ligt vlak bij de universiteit en de zuidrand.
Buurten die in trek zijn: bijna allemaal!

Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe

Deze twee voornamelijk residentiële gemeenten in het oosten van Brussel zijn geliefd voor hun mooie villa's en de rust. In Sint-Pieters-Woluwe vind je enkele van de duurste eigendommen van de hoofdstad en een prachtig (immens) park met een aaneenschakeling van vijvers die veel wandelaars en joggers aantrekken.
Buurten die in trek zijn: alles wat aan het Woluwepark en de Tervurenlaan grenst.

Oudergem

Deze gemeente in het zuidoosten van Brussel kun je vergelijken met Ukkel, door zijn mix van wijken met veel groen en een commercieel centrum waar heel wat te beleven valt. De nabijheid van het Zoniënwoud en van de Europese instellingen is een troef die expats wel waarderen.
Buurten die in trek zijn: Beaulieu, Roodklooster, Vorstlaan-Hertoginnedal. 

Etterbeek

In deze kleine, rustige, voornamelijk residentiële gemeente die vrij dichtbevolkt is, staan heel wat typisch Brusselse woningen die dateren van het begin van de 20e eeuw. Maar wat de expats vooral interesseert, is dat de Europese instellingen vlakbij zijn.
Buurten die in trek zijn: rond het Jubelpark.

De minder bekende gemeenten

Schaarbeek

Dichtbevolkte gemeente met een multicultureel gezicht. Je vindt er zowel deftige middenklassewijken als meer volkse buurten. In het centrum ligt het Josaphatpark, de groene long van de gemeente. Je vindt er prachtige herenhuizen en heel mooie woningen.
Populaire buurten: Vergotesquare, Ardense Jagersplein, de Jamblinne de Meuxplein, Bremerplein, Demolder-Riga.

Anderlecht

Deze uitgestrekte, erg groene gemeente is wereldwijd bekend om haar voetbalclub. Ze komt meer en meer in trek omdat het vastgoed er nog betaalbaar is. Momenteel wordt er massaal gebouwd rond het kanaal dat de gemeente doorkruist, verdeeld over volkse en meer residentiële wijken.
Populaire buurten: Neerpede (rond het golfterrein, het enige met 18 holes in Brussel), Scherdemaal, Astrid.

Evere

Kleine gemeente in het noordoosten van Brussel met het uiterlijk van een arbeiderswijk. Ze wordt vaak over het hoofd gezien omdat ze niet echt centraal gelegen is. Behalve voor wie bij de vlakbij gelegen NAVO werkt. Je vindt er leuke kleine huisjes en verschillende winkelcentra. De prijzen blijven er betaalbaar en de gemeente doet heel wat inspanningen om haar aantrekkingskracht te vergroten.
Populaire buurten: de kleine arbeiderswoningen in het noorden van de gemeente (tussen de Haachtsesteenweg en het Doolegtpark).

Het trio Sint-Agatha-Berchem/Ganshoren/Koekelberg

Deze drie hoofdzakelijk residentiële gemeenten in het noordwesten van Brussel worden opnieuw populairder omdat het vastgoed er nog heel betaalbaar is. Je kunt er aangenaam verrast worden in weinig bekende, maar toch heel groene buurten. Je vindt er mooie kleine huizen en moderne appartementen, maar ook enkele herenhuizen die wel een omweg waard zijn, vooral rond de Basiliek van Koekelberg (deels op het grondgebied van Ganshoren).
Populaire buurten: Moeras, Kasteel ter Rivieren, Zavelenberg, Basiliek.

Jette

Kleine gemeente in het noorden van Brussel. De meeste wijken zijn recent en bestaan uit appartementen van de jaren '50 en later. Toch vind je er ook leuke eengezinswoningen uit de jaren '20-'30. De winkelbuurt leeft, vooral rond het Spiegelplein, en raakt almaar meer in trek.
Populaire buurten: de kleine straatjes langs de De Smet de Naeyerlaan.

Sint-Jans-Molenbeek

Deze gemeente in het westen van Brussel verdient de slechte reputatie die de media haar toedichten niet. Er zijn inderdaad wijken waar de armoede zichtbaar is, maar de bevolking leeft er samen in harmonie. Er zijn ook groene buurten waar je nog mooie woningen vindt voor een schappelijke prijs.
Populaire buurten: de villa's aan het Scheutbospark, het Albertpark, Karreveld.

Sint-Joost-ten-Noode

de kleinste van de 19 Brusselse gemeenten is amper een vierkante kilometer groot, maar ook het dichtst bevolkt en het armst. Omdat de prijzen er laag liggen, is het vaak de plek waar immigranten neerstrijken, in afwachting dat hun situatie verbetert.

Je woonplannen in Brussel concretiseren?

Als expat in Brussel komen wonen?

Samenvatting van de procedures en formaliteiten om als expat in Brussel te komen wonen. Nuttige links en tips. Voor, tijdens en na je verhuizing
Als expat in Brussel komen wonen?

De vijf beste blogs om Brussel te ontdekken

Een toer door Brussel in enkele kliks. Restaurants, bars, cultuur, uitgaan, uitstapjes... Alle geheimen van de hoofdstad van Europa voor jou onthuld.
De vijf beste blogs om Brussel te ontdekken

Coliving in Brussel

De nieuwe manier van samenleven en werken die millennials en vastgoedinvesteerders aanspreekt!
Coliving in Brussel

De scholen die expats aantrekken in Brussel

Van de vele criteria die ervoor zorgen dat expats in een bepaalde buurt gaan wonen, is de keuze voor een school die aansluit bij hun roots erg belangrijk.
De scholen die expats aantrekken in Brussel