Welk soort beleggingsfonds kiezen?

Welk soort beleggingsfonds kiezen?

Je wilt beleggen in fondsen maar je weet niet waar je moet beginnen? Ontdek de meest voorkomende beleggingsfondsen.

Hoe kies je een beleggingsfonds?

Met fondsen kun je beleggen zonder de beurs actief te moeten volgen en ze zijn een handige manier om je belegging te spreiden. Maar hoe kies je het juiste beleggingsfonds? Er bestaan namelijk aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen ... en zelfs fondsen die dat allemaal combineren (gemengde fondsen). Laat je begeleiden in je keuze en kies een fonds dat past bij je risicoprofiel.

Gemengde fondsen

Voldoende spreiding (bv. over meerdere aandelen of obligaties) is een belangrijk kenmerk voor een goede belegging. Daarnaast is ook het combineren van verschillende beleggingsvormen (aandelen, obligaties, vastgoed en cash) belangrijk want de keuze tussen aandelen en obligaties bepaalt maar liefst de helft van je rendement.

Strategiefondsen

Strategiefondsen baseren hun verhouding tussen aandelen, obligaties en andere beleggingsvormen in de eerste plaats op je risicoprofiel (defensief, dynamisch of zeer dynamisch). Rekening houdend met dat profiel trachten ze een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Dat doen ze aan de hand van de KBC Brussels-beleggingsstrategie. Een team van specialisten volgt de financieel-economische ontwikkelingen op de voet en probeert elke maand in te schatten hoe de economie zich de komende tijd zal ontwikkelen. Op basis daarvan wordt de verdeling tussen de verschillende beleggingsvormen bijgestuurd en wordt bepaald in welke landen, sectoren en bv. thema’s je het best belegd zit. Je belegging past zich op die manier maandelijks aan, zonder dat je er zelf naar hoeft om te kijken.

Fondsen met bodemgrensbewaking

Als je wat extra bescherming wilt inbouwen, kun je ook kiezen voor een variant met bodemgrensbewaking. Die fondsen streven ernaar dat de waarde van je belegging gedurende een periode van één jaar niet onder een bepaalde grens (95%, 90% of 85%) zakt.

Doen de financiële markten het goed, dan volgt zo’n fonds de spreiding volgens de KBC Brussels-beleggingsstrategie. In dalende markten gaat het zolang het nodig is voorzichtiger beleggen en worden beleggingen met meer risico (aandelen, obligaties, vastgoed) omgezet in beleggingen met minder risico (liquiditeiten). Let wel, de bodem vormt geen garantie voor het rendement of de terugbetalingsprijs.

Flexible - gamma

Dit gamma maakt een keuze tussen aandelen en obligaties op basis van hun onderlinge prestaties. Die techniek vertrekt vanuit een bepaalde verhouding tussen aandelen en obligaties. Als obligaties minder presteren dan aandelen (bv. als de rente geleidelijk stijgt), dan wordt gradueel meer in aandelen belegd en minder in obligaties. Omgekeerd, mocht blijken dat obligaties het toch beter doen dan aandelen, krijgen obligaties de voorkeur.

Elk jaar wordt de situatie opnieuw bekeken en keert de beleggingstechniek terug naar de startverhouding tussen aandelen en obligaties. Het op- en afbouwen kan dan opnieuw beginnen. Door jaarlijks terug te keren naar de startverhouding wordt de beurswijsheid ‘buy low, sell high’ gevolgd: de goedkoopste van aandelen en obligaties wordt gekocht en de duurste verkocht.

Beleggen in bepaalde munten of sectoren

Wil je eerder een specifieke klemtoon in je beleggingsportefeuille leggen? Beleggen in aandelen, in Amerikaanse dollar, in de technologiesector, in Japan of in thema’s zoals familiebedrijven of hoogrentende obligaties? Ben je op zoek naar een opportuniteit? Dan zijn de accenten en thema’s die we maandelijks naar voor schuiven misschien iets voor jou. Accenten en thema’s zijn beleggingskansen waarvan we op korte termijn (accenten) of op langere termijn (thema’s) een mogelijk hoger rendement (dan de brede markt) verwachten.

Fondsen met vervaldag

Zoek je een belegging met een vooraf gekende vervaldag, dan is een gestructureerd fonds het overwegen waard. Dat zijn fondsen die inspelen op nieuwe ontwikkelingen en trends en die vaak iets extra’s bieden: zoals kapitaalbescherming, een jaarlijkse coupon, de kans op een betere startwaarde of een hoger rendement.

Was this page useful to you? Yes No

Fiscaal sparen voor je huis en je pensioen

Fiscaal sparen voor je huis en je pensioen

Fiscaal sparen? Dat is slim sparen. Je spaart nu al voor je woning en je pensioen én je betaalt minder belastingen. Ontdek waarom fiscaal sparen zo voordelig is.
Belastingen op inkomsten uit spaargeld

Belastingen op inkomsten uit spaargeld

Hoe worden interesten op de spaarrekening belast? Wanneer moet je roerende voorheffing betalen? Bekijk hier een voorbeeld.
Beleggen gemakkelijk gemaakt én extra services

Beleggen gemakkelijk gemaakt én extra services

Met %%product.easyinvestsericeextra%% volgen expert-fondsbeheerders je beleggingen
dagelijks. En er is meer. Geniet van extra diensten voor een ruime kijk op je vermogen.
Wanneer starten met pensioensparen?

Wanneer starten met pensioensparen?

Start je met werken en ben je minstens 18 jaar, dan kun je beginnen pensioensparen. Een absolute aanrader, want vroeg starten heeft zo zijn voordelen.