Welke verzekeringen voor een woning?

Welke verzekeringen voor een woning?

Ga je een huis kopen of bouwen? Huur je een appartement? Of misschien zit je aan de andere kant van het verhaal en ben je eigenaar of verhuurder. In welke schoenen je ook staat, je woning verdient bescherming. We helpen je bij de zoektocht naar een geknipte verzekering voor je huis of appartement. 

Welke verzekering heb ik nodig als ik een huis ga kopen?

De mogelijkheden op vlak van verzekeringen verschillen vaak per verzekeringsmaatschappij. Vraag daarom altijd naar transparantere info in je bankkantoor of bij je expert verzekeren. 

Beschermd met de brandverzekering

De ene brandverzekering is de andere niet. Bepaalde dekkingen van verzekeraar A zitten namelijk niet in het pakket bij verzekeringsmaatschappij B. Ga ervan uit dat de doorsnee brandverzekering – ook wel woonverzekering genoemd – je beschermt tegen volgende zaken:

  • Schade aan je woning: zoals brand en inbraak, water- en stormschade, glasbreuk en ontploffingen
  • Je inboedel: je meubelen
  • Je burgerlijke aansprakelijkheid naar anderen toe: bijvoorbeeld een waterlek in je badkamer dat ook voor schade zorgt bij je buren

Je regelt de brandverzekering het best meteen zodra je handtekening op de onderhandse verkoopakte staat. Zeker wanneer je op dat moment ook de eigendomsrechten en sleutels in handen hebt. 

Schuldsaldoverzekering als vangnet

Koop je een huis, dan ga je wellicht een hypothecaire lening aan. De terugbetaling spreid je over een aantal jaren. Maar wat als je overlijdt tijdens die periode? Het afsluiten van een schuldsaldoverzekering behoedt je nabestaanden voor nare financiële gevolgen. Mocht je overlijden, zal de terugbetaling niet op de schouders van je nabestaanden terechtkomen. Afhankelijk van je keuze, zal het uitstaande kapitaal van de hypothecaire lening volledig of gedeeltelijk terugbetaald worden.

Tip! In sommige gevallen zijn de premies van de schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar. Vraag ernaar wanneer je de verzekering afsluit.

Gewaarborgd wonen

Plotseling je job verliezen of onverwacht arbeidsongeschikt worden... Het kan de afbetaling van je hypothecair krediet danig in de war sturen. Wanneer het noodlot toeslaat, kun je misschien wel terugvallen op de gratis verzekering Gewaarborgd Wonen. De verzekering Gewaarborgd wonen is een initiatief van de overheid en is gebonden aan een aantal voorwaarden.

Aanvullende waarborgen

Er bestaan tal van aanvullende waarborgen waarmee je jezelf kan indekken. Dat geldt voor zowel kopers als huurders. Van sloopkosten tot een brand in je woning die ook voor schade heeft gezorgd bij de buren: maximale bescherming reikt zover je zelf wil. 

Welke verzekering moet ik afsluiten bij de aankoop van een appartement?

Verzekerd van a tot z, kan dat ook als je een appartement koopt? Natuurlijk. Je hebt dezelfde verzekeringen nodig als bij de aankoop van een huis. Met één extra verzekering hou je wel best rekening: de syndicuspolis. 

Een syndicuspolis?

Deze verzekering is ook bekend onder de naam ‘blokpolis’ of ‘verzekering mede-eigendom’. De syndicus sluit de verzekering af omdat het gebouw in kwestie meerdere wooneenheden en zo ook verschillende eigenaars heeft. Eigenlijk is de syndicuspolis dus een soort brandverzekering.

Enkele kerneigenschappen:

  • Afgesloten door de syndicus
  • Verzekert het gebouw in zijn geheel en elke mede-eigenaar mét zijn aandeel
  • Dekt alle privé woongedeelten en gemeenschappelijke delen van het gebouw
  • Jij financiert de verzekering van je aandeel in het gebouw

Opgelet! De blokpolis is geen  inboedelverzekering. Ben je eigenaar én bewoner van een appartement, moet je dus ook zelf even langsgaan bij de verzekeraar. 

En wat als ik het appartement heb gekocht om te verhuren?

Is er een syndicus aangesteld, dan stap je sowieso mee in de blokpolis. Maar ook als er geen syndicus is, heb je er belang bij om een brandverzekering te nemen. Om je eigendom te beschermen, maar ook om je aansprakelijkheid te beschermen voor bijvoorbeeld schade aan de omliggende appartementen. 

Over de inboedel van je huurder hoef je je niet te bekommeren. Het is aan hem om te zorgen voor een inboedelverzekering. Vraag hem om een woonverzekering voor huurders aan te vragen. 

Afstand van verhaal tegenover je huurder

Als verhuurder wil je zeker zijn dat je huurder verzekerd is voor de schade die hij aan je eigendom zou berokkenen.. Op die manier beschermt het  ‘afstand van verhaal’-gedeelte in je verzekering de beide partijen. Als de huurder schade heeft veroorzaakt, hoeft hij zich geen zorgen te maken om de financiële kant. Je verzekeraar neemt dat op zich.

Het voordeel voor jou als eigenaar is dat er geen sprake is van heen-en-weer-discussie tussen twee verzekeringsmaatschappijen. De extra kosten van deze clausule kun je verrekenen in de huurprijs. 

Aanvullende rechtsbijstand bij geschillen met de huurder

Achterstallige huur? Komt je huurder de gemaakte afspraken niet na? Sommige verzekeraars verlenen ook bescherming tegen geschillen met de huurder.

Tip! Sluit je aan bij het Vlaams Huurgarantiefonds. Zo bescherm je jezelf helemaal tegen mogelijke huurachterstand. 

Heb ik een verzekering nodig als ik een woning ga huren?

Stel, je huurt. Ben je dan verplicht om een brandverzekering af te sluiten? Ja en nee. Er is geen enkele wet die een brandverzekering oplegt. Wel kan de verhuurder het als voorwaarde stellen om aan jou te verhuren.

Sowieso komt een brandverzekering voor huurders ook jou ten goede. Je meubels zijn beschermd tegen een hoop risico’s, je huurdersaansprakelijkheid wordt gedekt en bij sommige verzekeraars krijg je er zelfs rechtsbijstand bovenop. 

Wat gebeurt er met mijn woonverzekering als ik verhuis?

Als je verhuist en tijdelijk twee huizen of appartementen bewoont, zijn beide woningen en de inhoud verzekerd tegen schade. Vergeet zeker niet je nieuwe adres door te geven aan je verzekeraar. Je polis wordt dan meteen aangepast aan de nieuwe woning. Zo ben je nooit onder- of oververzekerd. 

Opgelet! De overbruggingsperiode is vastgelegd op een bepaald aantal weken of maanden. Bekijk aandachtig je woonpolis en informeer bij je verzekeraar indien nodig.

Opgelet! Verhuis je naar het buitenland? Dan eindigt de woonverzekering op de verhuisdatum. 

Wat gebeurt er met mijn woonverzekering als ik ga renoveren?

Wie zijn appartement of huis gaat renoveren, brengt beter zijn verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte. Hij zal je vragen om de aard van de werken te omschrijven:

  • Het volume van de uitbreiding
  • Wijziging in de samenstelling van de kamers
  • Plaatsing van een nieuwe keuken, badkamer of andere extra ruimtes

Opgelet! Vergeet je dit op te nemen met je verzekeraar, loop je het gevaar dat je onderverzekerd bent.

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.