Nieuw vastgoed kopen in Brussel?

Brusselse wijken in de kijker

Nieuw vastgoed kopen in Brussel?

Brusselse wijken in de kijker

Brussel, de hoofdstad van Europa Brussel, stad van vele instellingen. Brussel, almaar kosmopolitischer. En almaar dichter bevolkt! Om de demografische boom het hoofd te bieden, schieten de vastgoedprojecten in de hoofdstad als paddenstoelen uit de grond. In de chique wijken in het zuiden. Maar ook in de buurten van de toekomst, in het centrum en het noorden van de stad. Zoveel interessante beleggingsmogelijkheden, in tijden dat de hypotheekrente bijzonder laag staat en het klassieke spaarboekje amper iets opbrengt. We geven een kleine rondleiding. 

Nieuw vastgoed: de nieuwe dada van de vijftigers

immo-neuf-plan-3D

Nog niet zo lang geleden trokken nieuwbouwwoningen in Brussel vooral gepensioneerden aan, die hun hoofdverblijfplaats hadden verkocht omdat ze te groot werd en naar een woning trokken die beter was aangepast aan hun behoeften. De meerwaarde gebruikten ze om hun pensioen te financieren of een schenking te doen aan hun nageslacht.

Vandaag zien we echter een nieuwe trend: meer en meer vijftigers die een nieuwbouwwoning kopen met een heel duidelijk idee voor ogen.

"50-60-jarigen zijn nog jong, actief, zelfstandig. Een nieuwbouwwoning biedt hun de mogelijkheid om hun leefruimte in te richten voor de komende 30 of 40 jaar. Vandaag kunnen zij hun woning aanpassen aan de behoeften en wensen die overeenstemmen met de verschillende fasen van hun leven", vertelt Gilbert Aelbrecht, zaakvoerder van Immobilier Neuf, dat zich voornamelijk richt op nieuw kwaliteitsvol vastgoed en de verkoop op plan.

Ukkel, de discrete charme van de middenklasse

uccle-prince-orange-tree

Gilbert Aelbrecht neemt TREE als voorbeeld, een nieuwbouwproject op mensenmaat in de Prins van Oranjewijk in Ukkel: "Ukkelaars trekken zelden weg uit hun gemeente. En haar onbedorven schoonheid en sterke sociale omgeving trekken vlot nieuwe inwoners aan. TREE beantwoordt aan hun verwachtingen: luxe en comfort voor een betaalbare prijs in een exclusieve omgeving. Maar bovenal laat het technische ontwerp van de appartementen toe om de ruimte eenvoudig aan te passen, afhankelijk van de toekomstige samenstelling van het gezin."

Het is geen verrassing dat de populaire wijken voor dit type van vastgoed hoofdzakelijk in de groenste en minst dichtbevolkte gemeenten liggen: Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters- en Sint-Lambrechts-Woluwe.

Elsene: het dorp binnen de stad

chatelain-ixelles

Van de 19 Brusselse gemeenten is Elsene momenteel de duurste. Brugmann, Kastelijn, Molière of de Vijvers zijn allemaal namen die als muziek in de oren klinken van gegoede kandidaat-eigenaars. De sterke aantrekkingskracht die de gemeente uitoefent op Franse expats (ze zijn met meer dan 11.000 in Elsene) is uiteraard niet vreemd aan de prijsstijging: eengezinswoningen worden er gemiddeld voor meer dan 600.000 euro verkocht, en voor nieuwbouwappartementen ligt de prijs rond 3.400 euro/m².

Het geheim van zoveel succes? De centrale ligging, aan weerszijden van de Louisalaan, met vlakbij zowel het Ter Kamerenbos, de groene long van de stad, als de wijk Louisa-Naamsepoort, de chiquere winkelbuurt. Maar ook de architectuur, met tal van herenhuizen van het begin van de 20e eeuw en andere appartementen die doen denken aan de Haussmannboulevards in Parijs. Ten slotte heerst er in de gemeente ook een aparte sfeer. Het is een soort van stadsdorp waar altijd iets te beleven valt, met vele trendy bars en restaurants, parken, pleinen en charmante waterpartijen.

Nieuw vastgoed zul je er niet zo snel meer vinden, maar er worden soms wel nog totale renovatieprojecten opgestart. Er snel bij zijn is de boodschap!

Sint-Gillis: het (toekomstige) kleine zusje van Elsene?

van-meenen-saint-gilles

Omdat koopjes zeldzaam zijn geworden in Elsene, wijken heel wat kandidaat-kopers uit naar hoog Sint-Gillis. Dat heeft heel wat verleidelijke kwaliteiten gemeen met de buurgemeente: een ietwat bobo-vintage dorpssfeer (en de daarbij horende winkels), vlakbij het centrum van de stad (en het Zuidstation met de Thalys), gezellige parken en pleinen en een goed bewaarde architectuur van het begin van de 20e eeuw, met heel wat gebouwen in art-nouveaustijl of iets wat daarop lijkt.

De mogelijkheden voor renovatie (vooral van herenhuizen die zijn opgedeeld in appartementen en die terug kunnen worden omgebouwd tot karaktervolle eengezinswoningen) zijn groter dan die voor nieuwbouw, maar de projecten die in de gemeente worden opgestart zijn steeds kwalitatiever, met respect voor het architectonische geheel. Gevolg: de gemiddelde prijs voor een appartement in Sint-Gillis is in 2016 met 15% gestegen tot 235.000 euro (het Brusselse gemiddelde voor appartementen is 233.000 euro). Een eengezinswoning wordt er gemiddeld verkocht voor meer dan 450.000 euro.

Ganshoren en Jette: herleving van de gemeenten in het noorden

Deze twee buurgemeenten in het noordoosten van Brussel hebben een eigenschap gemeen: bijzonder aantrekkelijke vastgoedprijzen. Je vindt er huizen rond 300.000 euro en appartementen voor ongeveer 150.000 euro. Voeg daar nog veel groen aan toe en een vlotte verbinding met het stadscentrum en je begrijpt al snel waarom steeds meer jonge koppels graag in Jette en Ganshoren komen wonen.

Hoewel renovatie er overheerst (vooral in Ganshoren, de op één na kleinste gemeente van Brussel), worden er momenteel heel wat nieuwe woningen gebouwd, vooral kleine appartementencomplexen die tegelijk functioneel, milieuvriendelijk en betaalbaar zijn.

Het Kanaalplan brengt leven langs het water in Brussel

plan-canal-bruxelles

Voor heel wat Brusselaars ontbreekt er iets essentieels in de stad: een rivier die erdoor stroomt. Sinds de Zenne overwelfd werd om er een riool van te maken, kun je alleen op het kanaal nog boten zien voorbijvaren. Dat mag dan niet dezelfde charme hebben als de Seine, de Theems of de Tiber, het doorkruist de stad wel van west naar noord, door de gemeenten Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel-Stad, Laken en Neder-Over-Heembeek over een afstand van maar liefst 14 km tussen de westelijke ring en de Budabrug. Verschillende initiatieven hebben het gebied al wat opgepoetst, zoals de organisatie van Brussel Bad op de kaaien tijdens de zomer.

De lancering van het Kanaalplan in 2013, dat voorziet in meerdere vastgoedprojecten (die worden onderzocht, nog lopen of al (bijna) zijn afgewerkt) langs het kanaal, zou het uitzicht van de betrokken wijken ingrijpend kunnen veranderen en water in Brussel weer de aandacht kunnen geven die het verdiend. Wat maakt het project zo origineel? Een echte stadsvisie, die pleit voor een sociaal-economische mix gebaseerd op de gelijkmatige verdeling van woningen, handelszaken, diensten (scholen, rusthuizen, enz.) en ondernemingen. We overlopen even de belangrijkste projecten.

Anderlecht: de wijk Biestebroek

Aan de kaaien van het kanaal in Anderlecht is de concentratie van projecten ongetwijfeld het grootst. Het gaat om maar liefst 61 hectare, waarvan 41 hectare bestemd is voor huisvesting. Op het programma staan onder meer City Dox (Atenor), Rivand (Boghossian), Citygate I en II (Citydev en SLRB) en Nautilus (Eaglestone).

Ninoofsepoort

Naast de volledige herinrichting van de openbare ruimte, met een park en groene ruimten, moeten drie grote vastgoedprojecten deze tot op heden weinig aantrekkelijke buurt van Brussel verfraaien. Het eerste project (Mo-Ka, gedragen door Besixred) betreft de bouw van ongeveer 300 appartementen met ondergrondse parkeerplaatsen.

Tour & Taxis en Vergotedok

Dit is de meest bekende plek, die ook het grootste aantal projecten aantrekt. Er is niet alleen de site van Tour en Taxis zelf, waar er nieuwe kantoren zijn opgetrokken en duurzame woningen en ecologische ruimten voor de bewoners komen (stadstuinen, enz.). Er is ook het project van het museum voor moderne en hedendaagse kunst dat in de oude Citroëngebouwen komt (een tentoonstelling van het musée Beaubourg in Parijs is al gepland in 2018), een voetgangersbrug die de twee oevers verbindt (Picardbrug) en verschillende woonwijken (Canal Wharf door AGRE - 300 woningen en Q8 op het terrein van Extensa - 150 woningen). Op die locatie werd ook de UP-sitetoren gebouwd, waarvan de meeste appartementen heel snel verkocht waren.

De Noordrand (tussen Van Praet en de Budabrug)

Er lopen verschillende projecten rond het winkelcentrum Docks, vlak bij de Van Praetbrug.Meer naar het noorden is op de Solvaysite een omvangrijk project aangekondigd. Zitten nog in de pijplijn: Schaarbeek-Vorming, de Yacht Club en Euroveiling.

Een (nieuwe) baksteen in de maag?

Historisch lage hypotheekrentes, een overvloed aan vastgoedprojecten in Brussel, een spaarboekje dat weinig opbrengt, de stijgende waarde van vastgoed in de hoofdstad: allemaal factoren die steeds meer beleggers (of kandidaat-kopers) ertoe aanzetten de aankoop van nieuw vastgoed in Brussel te overwegen.

Overweeg jij ook vastgoed te kopen?  Wacht niet langer om je hypothecaire lening aan te vragen!
Maak een afspraak met een van de KBC Brussels-experts: zij kennen alle bijzonderheden en troeven van de stad. Maar ook de juiste contacten en de specifieke fiscale voordelen van Brussel.