Coliving in Brussel

Wat het hart van millennials en expats sneller doet slaan

Coliving in Brussel

Wat het hart van millennials en expats sneller doet slaan

Het is niet gemakkelijk voor jongeren om een eigendom te verwerven in Brussel. De verhuurmarkt gaat daar dan ook creatief mee om. Coliving is er een goed voorbeeld van. Dit populaire concept, een mix van samen huren en coworking, sluit perfect aan bij de waarden van de jonge actieve generatie: openheid, samenwerking, netwerken en deeleconomie. Een nieuwe huisvestingsvorm die ook vastgoedinvesteerders interesseert.

Wat is coliving?

Coliving is een vorm van samenleven die een groep mensen samenbrengt rond gemeenschappelijke belangen. De bewoners delen gemeenschappelijke woon- en werkruimtes en hebben elk hun eigen privéruimte. Een aangename mix van coworking en colocatie, die vooral in is bij millennials die beginnen te werken, bij digital nomads en expats die in Brussel komen werken.

Wat de "colivers" zo aanspreekt? Ze delen een comfortabele leefruimte, ingericht volgens hun smaak en behoeften, en tegelijkertijd realiseren ze schaalvoordelen en verrijken ze hun professionele ervaring door het contact met de andere colivers. Om nog maar te zwijgen van de diensten die vaak gepaard gaan met deze huisvestingsvorm. En natuurlijk het feit dat je niet meer nodig hebt dan je koffer om te beginnen met coliving.

Coliving: een handleiding

De ontwikkelaars van woningen voor coliving hebben duidelijk begrepen wat hun bewoners aantrekt: een kwaliteitsvol totaalaanbod. In bijna alle gevallen zijn de colivingverblijven volledig gemeubileerd, in karaktervolle, met smaak gerenoveerde woningen (een jonge stijl, vaak kleurrijk en trendy), met een voorkeur voor gemeenschappelijke ruimtes die zowel licht als ruim zijn. En liefst in de chique of trendy wijken van Brussel.

Een doordachte inrichting, designdecoratie, maar ook alles wat nodig is om aan de behoeften van de gemeenschap te voldoen. Dat wil zeggen een (zeer) goed wifi-netwerk en alle comfort: voldoende koelkasten, washok, volledig uitgeruste keuken, printer, kabel-tv, enz. Daar komt ook nog eens een speciaal beheer bij, dat het gemeenschapsgevoel stimuleert via evenementen en optionele diensten. Denk aan yoga- of massagesessies, een poetsdienst voor de gemeenschappelijke delen, een stomerij, maar ook themafeesten voor de huisgenoten en hun vrienden ... Soms is er zelfs een logeerkamer!

De prijs voor dat alles? Een vaste all-inprijs zonder verrassingen, vaak lager dan de huurprijs van een klein appartement. In Brussel ligt het gemiddelde aanbod rond 700 euro per maand, maar je vindt al kamers vanaf 400 euro. Liefhebbers zijn er genoeg: bijna alle colivingkamers in Brussel zijn voltijds verhuurd! De minimale huurperiode bedraagt over het algemeen 3 tot 6 maanden en de huur is meestal jaarlijks verlengbaar, met een maximum van 3 jaar. De gemiddelde leeftijd van colivers? Tussen 23 en 35 jaar.

Het colivingaanbod in Brussel

Gemeenschappelijke ruimte van een coliving huis in Sint-Gillis Voorplein - Cohabs

Heel wat colivingspelers hebben hun plaats al verworven in Brussel. En ze blijven volop nieuwe huizen aankondigen!

Dit zijn de belangrijkste aanbieders van kamers voor coliving die we in Brussel hebben gevonden:

ShareHome Brussels: een van de meeste belangrijke marktspelers vandaag, biedt ShareHome rond 40 huizen in gezochte wijken van de hooftsad voor bijna 350 kamers.

Ikoab: als een van de marktleiders heeft meer dan 200 kamers in Brussel en is ook aanwezig in Luik en Charleroi. Bij Ikoab kun je ook mee investeren in co-livingprojecten met sleutel-op-de-deurformules. Als investeerder hoef je dus zelf niets te doen en je profiteert van potentiële, interessante rendementen.

Cohabs: een andere grote marktspeler, met 26 huizen  voor een totaal van meer dan 300 kamers.

Coloc Housing: Naast meer dan twintig woningen in Brussel biedt deze gemeenschap, gebaseerd op de aanvaarding van nieuwe huisgenoten door alle bewoners, co-housing oplossingen aan in 5 andere Belgische steden.

Colive: 12 huizen (waarvan 3 gepland) voor een totaal van ongeveer 100 kamers.

Morton Place: 3 stijlvolle huizen en een dertigtal luxekamers in hippe, Brusselse wijken (Sint-Gillisvoorplein, Kastelein en Louiza).

Coliving: 1 stedelijk complex dat kamers biedt, maar ook studio's en appartementen met een eigen keuken voor meer zelfstandigheid.

Vastgoedinvesteerders zijn helemaal mee

Luxe coliving - Morton Place

Het succes van coliving trok al snel de aandacht van vastgoedontwikkelaars. Vrijwel alle platformen die coliving aanbieden, zijn gecontacteerd om een grootschaligere ontwikkeling te overwegen. Besix en AG Real Estate hebben duidelijk hun interesse voor deze nieuwe huisvestingsvorm getoond en overwegen grote projecten op te zetten in Brussel, in samenwerking met bestaande platformen of op eigen houtje.

Het Ikoab-platform stelt potentiële investeerders zelfs voor om hun toekomstige projecten geheel of gedeeltelijk te financieren. Ben je geïnteresseerd? Dan raden we je aan te spreiden!

Coliving, een tijdelijke trend?

Dat werd ook gezegd van coworking. Maar die nieuwe manier van werken is nu wel alomtegenwoordig. Als de hoofdstad van Europa en zijn instellingen, als thuisbasis van talrijke multinationals trekt Brussel steeds meer expats aan die hier voor een bepaalde periode komen werken ... en vaak blijven ze hier hangen! Omdat coliving die jonge en actieve digital nomads toestaat hun koffers ergens neer te zetten zonder verdere verplichtingen, zal het nog een mooie toekomst voor zich hebben.

Coliving: niet altijd rozengeur en maneschijn!

Op papier is het een aantrekkelijke formule. Wie heeft er niet van gedroomd om te leven zoals de helden van Friends? Om werk en vrije tijd te combineren op een trendy plek. Maar samenleven kan ook nadelen hebben. Je weet niet altijd met wie je gaat samenwonen of wie de volgende huurder zal zijn. In de gemeenschap kunnen verschillen ontstaan in interesse of karakter.

En vanuit wettelijk oogpunt is het goed om te weten dat een medehuurder in Brussel niet wordt beschouwd als een alleenstaande persoon als hij niet over een eigen keuken en badkamer beschikt. Dat heeft bijvoorbeeld belangrijke gevolgen voor de werkloosheidsuitkeringen: na een jaar worden ze met 15% verminderd als je wordt beschouwd als samenwonende. Je kunt je dus maar beter goed informeren wanneer je je inschrijft in de gemeente: er ligt een project op de tafel van de 19 gemeenten om het statuut van medehuurder op elkaar af te stemmen.

Kom je binnenkort naar Brussel als expat? Open al je rekening, zelfs vanuit het buitenland.

Wil je investeren in een project voor coliving?