Kopen of huren?

De pro’s en contra’s op een rijtje

Kopen of huren?

De pro’s en contra’s op een rijtje

Op zoek naar een nieuwe stek? Spannend! Maar wat is de beste optie voor jou, kopen of huren? Een vergelijkend overzicht.

Waarom huren?

Voordelen van huren

Misschien is huren in jouw geval de meest logische oplossing. Zeker indien je kapitaalbuffer nog niet helemaal is aangedikt. Huur je een woning, betaal je enkel de maandelijkse huur en lasten. Grote onderhoudswerken zijn voor de rekening van de eigenaar. Dat geeft je meer ruimte om te sparen voor later. Of om andere uitgaven te doen.

Huurders hoeven zich geen zorgen te maken over dure verzekeringen. Die kosten blijven beperkt: enkel je brandverzekering en familiale verzekering moet je in kaart brengen. Verzekeringen die gebonden zijn aan de eigendom? Daar bekommert de verhuurder zich wel om. Huren geeft je veel vrijheid. Je kunt zonder al te veel rompslomp verhuizen wanneer nieuwe kansen zich voordoen. 

Nadelen van huren

Er zijn ook mensen die liever niet huren. Ze vinden dat hun geld ‘verloren’ gaat aan een woning die helemaal niet hun eigendom is. Zomaar grote aanpassingen uitvoeren is quasi onmogelijk bij een huurwoning. Je bent afhankelijk van de eigenaar. Onthoud dat je hem de woonst in oorspronkelijke staat moet terugbezorgen aan het einde van de huur. Lastig wanneer je bijvoorbeeld in de muur moest boren om decoratie op te hangen.

Die huurdersvrijheid werkt ook in de omgekeerde richting: beslist de eigenaar plots om de huurwoning te verkopen, moet je op zoek naar een nieuwe stek. Zijn dat voor jou belangrijke nadelen? Dan is kopen mogelijk een betere keuze.

Waarom kopen?

Voordelen van kopen

Het is altijd verstandig beide opties met elkaar te vergelijken. In sommige gevallen is kopen gewoon voordeliger. Je kunt alvast terugvallen op een woonkrediet voor wat extra financiële zekerheid. Tip: Simuleer hier jouw woonproject en krijg meteen inzicht in het financiële plaatje.

Als je een woning koopt, dien je registratierechten te betalen. De hoogte ervan verschilt van het gewest waarin je woont. Elk gewest biedt ook een aantal fiscale vrijstellingen. Informeer bij je notaris voor de exacte voorwaarden. Voor meer informatie kun je terecht op www.premiezoeker.be.

Als je een huis koopt, kun je zoveel verbouwingen of vernieuwingen uitvoeren als je zelf wenst. Zo kun je de waarde van je woning verhogen. En dat is mooi meegenomen als je ooit besluit je stek te verkopen!

Tip: ben je op zoek naar een woning? Ontdek dan als eerste je droomwoning op Immoscoop.

Nadelen van kopen

Maak de vergelijking tussen de maandelijkse terugbetaling van je woonkrediet en de maandelijks te betalen huur. Als je koopt moet je ook rekening houden met extra uitgaven zoals de jaarlijkse onroerende voorheffing. 

Wat kost een nieuwbouw?

Voordat je kiest voor nieuwbouw zijn er toch heel wat zaken om in overweging te nemen.

Aangekondigde storm

Je huis en auto beschermen bij een aangekondigde storm.

Slim lenen voor je renovatie

Welke lening moet je kiezen voor je renovatie? We geven je 5 mogelijkheden met hun voor- en nadelen.

Welke rentevoet kies je?

Een vaste of variabele rentevoet? Ontdek wat beide formules nu juist inhouden.