Automatisch sparen

Doorlopende betalingsopdracht naar een spaarrekening

Automatisch sparen

Doorlopende betalingsopdracht naar een spaarrekening

Wil je op geregelde tijdstippen sparen voor jezelf of voor je kinderen? Met automatisch sparen houd je je budget onder controle en wordt er op geregelde tijdstippen automatisch geld overgeschreven van je zichtrekening naar je spaarrekening. 

Wat is automatisch sparen?

Automatisch sparen is een spaarwijze waarbij je met een eenmalige opdracht op afgesproken tijdstippen spaart. Je bepaalt zelf hoeveel je spaart en met welke regelmaat. Zonder dat je daar verder iets voor moet doen. 

Automatisch sparen, iets voor mij?

Sparen is altijd een goed idee, zeker voor onvoorziene uitgaven. Maar ook als je een grotere uitgave plant, zoals de aankoop van een wagen of de bouw van je eigen woning. Of je wilt gewoon sparen voor een geliefde, zoals je kind of kleinkind.

Met automatisch sparen hoef je er niet telkens aan te denken om geld over te schrijven van je zichtrekening naar je spaarrekening. Je spaargeld groeit automatisch aan en door de periodieke stortingen worden je spaarinspanningen gespreid in de tijd. 

Voordelen van automatisch sparen

Automatisch sparen bij KBC Brussels biedt veel voordelen:

  • Gemakkelijk: met een eenmalige opdracht groeit het spaargeld op je spaarrekening automatisch aan
  • Flexibel: op elk moment kun je beginnen met sparen, je spaaropdracht aanpassen en (al dan niet tijdelijk) stopzetten
  • Je kiest zelf het bedrag en je spaargeld blijft onbeperkt beschikbaar
  • Geen valutaverlies: de overschrijving van de zicht- naar de spaarrekening gebeurt met dezelfde valutadatum, waardoor je geen rente verliest
  • Je verplicht jezelf om te sparen
  • Het is gratis

Op elk moment beginnen en wijzigen

Je kunt op elk moment beginnen met automatisch sparen en kiezen wanneer je de automatische overschrijving wilt laten uitvoeren. Er wordt dan periodiek op een vaste datum een bedrag op je spaarrekening gestort. Zijn er maanden waarin je minder kunt sparen? Dan kun je je bestaande opdracht(en) eenvoudig aanpassen of (al dan niet tijdelijk) stopzetten. 

Bepaal zelf hoeveel je wilt sparen

Met automatisch sparen heb je de mogelijkheid om een vast of een variabel bedrag te sparen. Het spaarbedrag kun je op elk moment verhogen of verlagen.

Verschil tussen een vast of variabel bedrag:

  • Een vast bedrag, bijvoorbeeld 150 euro per maand.
  • Een variabel bedrag, bijvoorbeeld maandelijks moet er minimaal 400 euro op de herkomstrekening blijven staan. Het bedrag daarboven wordt overgeschreven naar je spaarrekening. 
Stel een automatische spaaropdracht in
Stel een automatische spaaropdracht in

7 tips om beter te sparen

Laat je spaargeld op verschillende manieren groeien. Creëer een spaarbuffer en ontdek de 7 spaartips.

Wanneer starten met pensioensparen?

Start je met werken en ben je minstens 18 jaar, dan kun je beginnen pensioensparen. Vroeg starten heeft zo z'n voordelen.

Kopen op afbetaling: waarop letten?

Dringend een nieuwe gsm, laptop of tv nodig? Die kun je vaak kopen op afbetaling of krediet. Waar moet je dan op letten?

Hoeveel sparen per maand?

Waar je ook voor spaart, op regelmatige basis geld opzijzetten loont.