Duurzaam pensioensparen*

7,6 miljard redenen** om voor duurzaam pensioensparen te kiezen

Duurzaam pensioensparen*

7,6 miljard redenen** om voor duurzaam pensioensparen te kiezen

Jaarlijks fiscaal voordeel***

Afhankelijk van welk maximumbedrag je kiest.

Bouw mogelijk een aanvullend pensioen op

Een belegging die kan bijdragen aan een aanvullend pensioen.

Positieve impact op de wereld

Investeer in landen en bedrijven die voldoen aan strenge, duurzame criteria.

Waarom duurzaam pensioensparen?

De kans bestaat dat je wettelijke pensioen niet volstaat om je levensstijl te behouden wanneer je later met pensioen gaat. Door nu al aan pensioensparen te doen, bouw je mogelijk een aanvullend pensioen op dat goed van pas komt op je oude dag.

Bovendien kun je jaarlijks belastingvermindering krijgen op je stortingen, afhankelijk van welke formule je kiest.

Opgelet: duurzaam pensioensparen is een belegging, waarbij er geen kapitaalgarantie is. Je loopt dus risico op verlies. Daartegenover staat dat je potentieel rendement ook hoger is.

7,6 miljard redenen om voor duurzaam pensioensparen te kiezen

Als je doet aan duurzaam pensioensparen, krijg je fiscaal voordeel en een jaarlijkse belastingvermindering.

Doe je aan duurzaam pensioensparen, dan investeert KBC Brussels Asset Management als beheerder enkel in effecten en geldmarktinstrumenten uitgegeven door landen en bedrijven die een positieve invloed hebben op onze maatschappij en het milieu.

Da’s goed voor jouw toekomst én voor die van je 7,6 miljard medemensen. Bovendien is KBC Brussels een echte pionier als het gaat om duurzaam beleggen, met al meer dan 25 jaar ervaring.

Wat kan ik verwachten van duurzaam pensioensparen?

 1. Strenge selectie: alleen landen en bedrijven die voldoen aan strenge selectiecriteria voor milieu, sociaal beleid en goed bestuur komen in aanmerking.
 2. Onafhankelijke experts: zij geven advies en houden strikte controles.
 3. Duidelijke communicatie: we houden je op de hoogte van de onderzoeksresultaten van alle bedrijven, ook als ze de selectie niet haalden.
 4. Marktconform rendement: uit verschillende studies blijkt dat duurzame beleggingen in het verleden zowel qua rendement als qua risico aan de marktverwachtingen voldeden.

Een pensioenspaarfonds belegt in aandelen en obligaties en is dus onderhevig aan de schommelingen op de financiële markten. Daardoor maak je op lange termijn kans op een hoger rendement, maar er is toch een zeker risico aan verbonden: het bedrag van het rendement en de terugbetaling van je belegde kapitaal zijn immers onderhevig aan het marktrisico en bijgevolg niet zeker.

Hoe kan ik duurzaam pensioensparen?

Stort wanneer je wilt

Automatisch het fiscale maximumbedrag storten.

Maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks ... het maakt niet uit wanneer je stort. Nog makkelijker is een automatische opdracht: zo stort je regelmatig een vast bedrag.

Wil je elk jaar automatisch het fiscale maximumbedrag storten? Dat kunnen we voor je regelen.

Zo mis je geen storting en weet je zeker dat je je maximale belastingvoordeel binnenhaalt.

Begin vroeg

Hoe vroeger je begint, hoe groter het eindbedrag is en hoe langer je natuurlijk ook jaarlijks belastingvoordeel krijgt.

Heel wat mensen beginnen al met pensioensparen als ze hun eerste job te pakken hebben. En dat kan ook jouw pensioen aardig aanvullen.

Tip: start met duurzaam pensioensparen voor je 55e en blijf ook na je 60e verjaardag storten.

Na de eindbelasting worden de stortingen namelijk niet meer belast, terwijl ze je wel nog belastingvermindering opleveren.

Pricos SRI: een duurzame invulling van pensioensparen

 • Pricos SRI is een gemeenschappelijk beleggingsfonds naar Belgisch recht, beheerd door KBC Asset Management NV en gepromoot door KBC Brussels.
 • Dit gloednieuwe fonds belegt uitsluitend in effecten en geldmarktinstrumenten die uitgegeven worden door landen en bedrijven die tot de beste van de klas behoren als het gaat over maatschappelijk verantwoord handelen.
 • De emittenten in het pensioenspaarfonds worden hierop beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Meer informatie op www.kbcbrussels.be/duurzaam-beleggen
 • De spreiding in een pensioenspaarfonds gebeurt binnen welbepaalde wettelijke grenzen. Zo mag maximaal 75% belegd zijn in obligaties, maximaal 75% in aandelen en mag ten hoogste 10% in cash aangehouden worden. Bovendien mag maximaal 20% in een andere munt dan de euro uitgedrukt zijn.
 • Pricos SRI belegt meer in aandelen dan in obligaties.
 • Risico- en opbrengstindicator: 4 op een schaal van 1 (lager risico en potentieel lagere opbrengst) tot 7 (hoger risico en potentieel hogere opbrengst). De wettelijk voorgeschreven risico- en opbrengstindicator wordt bepaald op basis van de marktgevoeligheid van het fonds.
 • Een belegging in Pricos SRI heeft bovendien een gemiddeld inflatierisico: het obligatiegedeelte biedt geen bescherming tegen een stijging van de inflatie.
 • Productscore 4 op een schaal van 1 (defensiever) tot 7 (dynamischer).
 • Deze productscore werd ontwikkeld door KBC Brussels en houdt onder meer rekening met de beweeglijkheid in de markt, de vooropgestelde terugbetaling van kapitaal, de kredietwaardigheid, de spreiding, de blootstelling aan vreemde munten en de liquiditeit.
  Een lager risico (lagere productscore) zal bij normale marktomstandigheden leiden tot een potentieel lagere opbrengst. Een hoger risico (hogere productscore) zal bij normale marktomstandigheden leiden tot een potentieel hogere opbrengst. Meer uitleg en achtergrond over de verschillende determinanten van de productscore vind je op www.kbc.be/productscore.
 • Pricos SRI heeft geen kapitaalbescherming en geen eindvervaldag.
 • Eenmalige belasting van 8% op het moment dat je 60 jaar wordt (of na 10 jaar looptijd als je vanaf 55 start). De fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst veranderen. Een vervroegde opname leidt tot een verhoogd tarief van 33%, meer informatie daarover vind je in het prospectus.
 • Toetredingskosten: 2% op nieuwe stortingen. 
 • Lopende kosten (schatting omdat het fonds in mei 2018 van start gaat): 1,36%, waarvan 1,02% beheersvergoeding. Klanten die hun bestaande pensioensparen willen omzetten naar Pricos SRI kunnen dat gratis en zonder veel administratieve formaliteiten. Bovendien behouden ze het opgebouwde rendement en hun fiscaal voordeel. Wel moeten ze ermee rekening houden dat - binnen de normale lopende kosten - jaarlijks een vergoeding van 0.10% voor de duurzaamheidsscreening zal worden aangerekend.
 • Er zijn geen uittredingskosten of beursbelasting en je kunt gratis overstappen van je huidige pensioenspaarfonds naar Pricos SRI. Het bedrag tot ontmoediging van een uittreding die volgt binnen één maand na toetreding is maximaal 5%. 
 • Het prospectus, het document Essentiële Beleggersinformatie en het laatste periodieke verslag liggen gratis ter beschikking in het Nederlands en het Engels in elk KBC Brussels-kantoor. Neem deze documenten door voor je beslist om in Pricos SRI te beleggen.
 • Deze informatie is onderworpen aan het Belgische recht en aan de uitsluitende rechtsmacht van de Belgische rechtbanken. Bij klachten kun je je wenden tot klachten@kbc.be, tel. 0800 62 084; tel. 0800 62 084 of ombudsman@ombfin.be. De financiële dienst wordt verleend door KBC Brussels Bank NV en CBC Banque SA. Alle nettoinventariswaardes (NIW) zijn terug te vinden op www.beama.be en/of in de kranten De Tijd/L'Echo.
 • Alle andere praktische informatie vind je op www.kbcbrussels.be/fondsenzoeker.
 • Een overzicht met alle financiële en economische termen vind je op www.kbcbrussels.be/lexicon.

Hoe start ik met duurzaam pensioensparen?

Dat gaat zonder moeite. Neem contact op met onze experts van KBC Brussels Live of maak gewoon een afspraak in je KBC Brussels-kantoor.

Doe je al aan pensioensparen en wil je je huidige pensioenspaarfonds omschakelen naar een duurzaam pensioenspaarfonds? Dat kan helemaal gratis!

Opgelet: als belegger kun je slechts 1 pensioenspaarrekening openen in een belastbaar tijdperk. Je mag wel meerdere contracten tegelijkertijd hebben. Heb je in een voorgaand jaar al een contract afgesloten? Dan kun je nu opnieuw een contract afsluiten. Je hebt recht op een belastingvermindering voor slechts één van de twee (of meerdere) contracten.

Ben je nieuwsgierig naar ons gewone pensioenspaarfonds? Klik dan op de link hieronder en ontdek er alles over.

* Met de term ‘pensioensparen’ bedoelen we op deze pagina een belegging in een pensioenspaarfonds.

** Dat is goed voor jouw toekomst én voor die van je 7,6 miljard medemensen.

*** In 2018 kun je kiezen tussen 2 fiscale maximumbedragen voor pensioensparen: 960 euro of 1.230 euro. Je moet elk jaar je keuze bevestigen als je voor het grotere fiscale maximum kiest. Doe je al aan pensioensparen? Dan blijft je fiscale maximumbedrag standaard 960 euro en geniet je 30% belastingvermindering. Wil je een groter bedrag storten? Dan kun je expliciet kiezen voor 1.230 euro als fiscaal maximumbedrag en geniet je 25% belastingvermindering op het volledige gestorte bedrag. De fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst veranderen.

 

 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Pensioenspaarfonds

Een pensioenspaarfonds belegt in aandelen en obligaties. Je maakt op lange termijn kans op een hoger rendement, maar er is een zeker risico.
Pensioenspaarfonds

Fiscaal sparen voor je huis en je pensioen

Fiscaal sparen? Dat is slim sparen. Je spaart nu al voor je woning en je pensioen én je betaalt minder belastingen. Ontdek waarom fiscaal sparen zo voordelig is.
Fiscaal sparen voor je huis en je pensioen

Wanneer starten met pensioensparen?

Start je met werken en ben je minstens 18 jaar, dan kun je beginnen pensioensparen. Een absolute aanrader, want vroeg starten heeft zo zijn voordelen.
Wanneer starten met pensioensparen?
KBC gebruikt cookies om je surfervaring aangenamer te maken. Zo kan KBC ook beter inspelen op je behoeften en voorkeuren. Door verder te surfen ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer info? Of wil je geen cookies?Klik hier.