Wil je een auto kopen?

4 tips om de ideale wagen te vinden

Wil je een auto kopen?

4 tips om de ideale wagen te vinden

Wil je een auto kopen?

Wil je een auto kopen? Heel wat exemplaren om uit te kiezen, maar welke auto sluit het beste aan bij jouw noden? Met deze 4 factoren hou je best rekening.

1. Wat is het budget voor de aankoop van je auto?

Je budget speelt vanzelfsprekend een doorslaggevende rol bij het kopen van een nieuwe auto. Is je budget beperkt, dan kun je ervoor kiezen om dit uit te breiden met een autolening.

Maar ook als je wel over genoeg middelen beschikt om een nieuwe auto te kopen, kun je kiezen voor een autolening. Zo kun je je spaargeld immers nog voor iets anders gebruiken.

Afhankelijk van het type auto dat je kiest, zul je wat meer of wat minder rente moeten betalen. De aankoop van nieuwe energie-efficiënte en minder vervuilende auto’s wordt immers gestimuleerd door leningen hiervoor goedkoper te maken.

2. Welk type auto wil je kopen: nieuw of tweedehands?

NIEUWE AUTO

Voordelen

  • Stel hem helemaal zelf samen
  • Minder onderhoudskosten
  • Milieuvriendelijker
     

Nadelen

  • Duurder in aankoop*
  • Hogere verzekeringskost*
  • Is na 2 jaar 40% minder waard *

*In vergelijking met een tweedehands exemplaar van hetzelfde, nieuwe model. 

*In vergelijking met een tweedehands exemplaar van hetzelfde, nieuwe model. 

3 tips bij de aankoop van een nieuwe auto

  • Neem ruim de tijd om te vergelijken en ga testrijden. Laat je niet onder druk zetten om een snelle (ondoordachte) keuze te maken.
  • Vergelijk op basis van de nettoprijs (na verrekening van kortingen en premies) en niet op basis van catalogus- en optieprijzen.
  • Onderhandel over de prijs en/of extra opties. Laat meerdere offertes opstellen door verschillende dealers en speel ze tegen elkaar uit.
     

TWEEDEHANDS AUTO

Voordelen

  • Goedkoper in aankoop
  • Lagere verzekeringskost (want enkel BA of mini-omnium)
  • Snel leverbaar

Nadelen

  • Enkel keuze uit wat beschikbaar is
  • Soms verborgen gebreken
  • Meer onderhoudskosten

Tweedehandsauto kopen? Vraag naar de Carpass.

Wil je een tweedehands auto kopen, ga dan aan de hand van de Car-Pass na of er niet geknoeid is met de kilometerteller. Dat document geeft de correcte kilometerhistoriek van de auto weer, gebaseerd op gegevens van onder meer garagehouders, koetswerkherstellers, bandencentrales en de autokeuring.

De verkoper van een tweedehands wagen, zowel particulier als professioneel, is wettelijk verplicht jou een Car-Pass te overhandigen. Bovendien mag het document niet ouder zijn dan twee maanden.

Surf naar car-pass.be om te checken of de Car-Pass van het voertuig niet vervalst is.
 

3. Welke aandrijving: plug-in hybride, elektrische of fossiele brandstof?

Naast het type auto dat je wil kopen, het bedrag dat je eraan wil spenderen en of je gaat voor een tweedehands of een nieuwe auto, is er nog een belangrijke factor waar je bij moet stil staan: de aandrijving. Ga je voor een auto die rijdt op fossiele brandstof of investeer je liever in een elektrisch of plug-in hybride exemplaar? Wij zetten de belangrijkste aspecten voor jou op een rijtje.

100% ELEKTRISCH

Alle regio's zijn voornemens thermische motoren te verbieden of geleidelijk aan te beperken. In Brussel zouden dieselmotoren in 2030 moeten verdwijnen en benzinemotoren in 2035. In Vlaanderen moeten alle thermische motoren vanaf 2029 verboden worden. Wallonië werkt aan een geleidelijke beperking vanaf 2028. Deze termijnen kunnen wel nog opgeschoven worden wanneer blijkt dat er op dat moment onvoldoende laadpalen zijn. Vind de elektrische laadpunten in je buurt of op je route.

Hoe werkt het? 

Wil je zo goed als 100% milieuvriendelijk rijden? Dan kom je automatisch bij de elektrische auto terecht. Het principe van een elektrische auto is heel eenvoudig: een batterij, één of twee elektromotoren en een transmissie tussen deze elementen. Er is geen koppeling of versnellingsbak aanwezig in dit type voertuig.

Voordelen

1. Hij stoot geen CO2 uit, rijdt stil, verbruikt minder en is goedkoper in onderhoud omdat de onderhoudskost van de motor wegvalt.
2. In Vlaanderen betaal je voor je elektrische auto geen verkeersbelastingen. In Brussel en Wallonië betaal je voor je belastingen het minimumtarief.
3. Omdat je geen versnellingsbak hebt, gebruik je meteen van bij het vertrek het volledige vermogen van je motor en versnel je vlotjes.

Nadelen

  • Een elektrische auto is nog altijd duurder dan andere modellen in zijn klasse. Dat komt door de kost van de batterij.
  • Hoe sneller je rijdt, hoe meer je van de batterij vraagt en hoe minder ver je geraakt.
  • In België is het aantal laadpunten nog steeds beperkt al is de overheid het netwerk volop aan het uitbouwen. Doe je regelmatig lange afstanden? Dan moet je op voorhand weten waar je kunt stoppen om je wagen op te laden.
     

PLUG-IN HYBRIDE

Hoe werkt het? 

Een plug-in hybride combineert een diesel- of benzinemotor met een elektrische motor. De batterij van je plug-in hybride laad je op via een stopcontact, zo rijd je een aantal kilometers elektrisch. Ideaal dus om voordelig korte afstanden te doen.

Voordelen

  • Een plug-in hybride gebruikt een diesel- of benzinemotor en een elektrische motor. Je kunt de batterij bij je thuis of op je werk via een gewoon stopcontact opladen.
  • Dankzij de combinatie brandstof- en elektromotor kom – afhankelijk van je model - even ver als met een benzine- of dieselwagen.
  • Rij je vaak in de stad of doe je vooral korte afstanden? Dan is een plug-in hybride zeker het overwegen waard. Op korte afstanden en in de bebouwde kom verbruik je enkel je elektrisch vermogen.

 

Nadelen

  • Ook een plug-in hybride blijft duur in aankoop.
  • De grotere batterij neemt flink wat plaats in en maakt je wagen zwaarder.
  • De afstand die je volledig elektrisch kunt rijden, is nog altijd vrij beperkt..
  • Ook de elektrische maximumsnelheid ligt laag: meestal is dat hooguit 50 km/uur.
  • En natuurlijk is hij minder goed voor het milieu dan een 100% elektrische wagen
     

BENZINE, DIESEL OF GAS

Zowel in aankoop als onderhoud is een dieselauto iets duurder dan een benzineversie, maar die meerprijs werd tot voor kort ruimschoots gecompenseerd door de lagere dieselprijs aan de pomp.

Voorlopig blijven dieselwagens nog iets zuiniger en duurzamer dan benzinewagens, maar door de technologische vooruitgang van de benzinemotoren wordt het verschil ook daar alsmaar kleiner. Een dieselmotor rendeert dus vooral als je vaak lange afstanden op de autosnelweg rijdt (volgens VAB minstens 30.000 km per jaar). Maar let wel: steeds meer steden voeren een lage emissiezones in in hun stadscentrum, waardoor je er met verouderde dieselauto’s niet langer binnen mag.

Besparen op je brandstofkosten kan eventueel ook door je benzinewagen uit te rusten met een extra gastank. Gas tanken is heel wat goedkoper en milieuvriendelijker dan benzine of diesel, maar de installatiekosten van  zo'n gastank zijn wel vrij hoog.
 

4. Extra kosten wanneer je een auto koopt

BELASTINGEN

Naast onderhoudskosten en verzekeringen, moet je in ons land ook belastingen betalen wanneer je met de auto rijdt. Het bedrag dat je betaalt, hangt af van het type auto waarmee je rijdt en van het gewest waar je woont.

In ons land bestaan er twee vormen van verkeersbelasting:

1. De belasting op inverkeerstelling (BIV) of ‘inschrijvingstaks’, eenmalig te betalen bij de inschrijving van de auto. Ze verschilt van gewest tot gewest. 

2. De jaarlijkse verkeersbelasting of ‘wegentaks’: deze is gelijk voor heel België en wordt berekend op basis van de motorinhoud (fiscaal vermogen). 

Voor meer informatie over verkeersbelastingen in Brussel, klik hier.

Low Emission Zone (LEZ)

Het Brussels Gewest heeft ook een lage-emissiezone (LEZ) afgekondigd in heel Brussel, die de meest vervuilende voertuigen verbiedt de stad binnen te komen. Meer informatie over de LEZ hier.

 

Simuleer nu je autolening

Wat als je je lening niet kunt afbetalen?

Een financiële tegenslag kan zeer negatieve gevolgen hebben voor je maandbudget. Verstop je problemen niet, maar kom tijdig met ons praten.

Sneeuwpreventie

Autorijden in de sneeuw. Thuis sneeuwschade voorkomen.

Overstappen naar een andere autoverzekeraar

Wil je overstappen naar een andere autoverzekeraar? We leggen je uit hoe het overstapproces in elkaar zit.

Je eerste auto kopen?

Hoe financier en verzeker je je eerste wagen?