8 tips om slim zakgeld te geven

8 tips om slim zakgeld te geven

Zakgeld is het ideale gereedschap om je kind te leren zelf een budget te beheren. Maar hoe pak je het aan? Hoeveel zakgeld geef je je kroost? En wanneer? Zaligmakende antwoorden zijn er niet, want ieder kind en iedere ouder is anders. Maar met deze tips zetten we je op de slimme weg! 

1. Spreek af wie wat betaalt

Maak heldere afspraken: wat betaal jij en wat betaalt dochter- of zoonlief zelf? Hobby’s en uitgaan? Kledij, gsm-rekening en vervoer? Leg ook de details vast. Bedoel je met kledij bijvoorbeeld ook jassen, schoenen en ondergoed?

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer verantwoordelijkheid je je kind kunt geven. Een 10-jarige kan zelf zijn chocomelk in de sportclub halen en betalen. Een puber van 17 wil waarschijnlijk ook zelf gaan shoppen voor die ene soort hippe sneakers. 

2. Bepaal een vast bedrag

Hoeveel zakgeld geef je? Bereken het samen.

  • Maak een lijst van de kosten die je kind zelf zal dragen
  • Tel uit hoeveel zij of hij gemiddeld per week of maand nodig zal hebben

Neem gerust samen het gezinsbudget onder de loep. Reken eens uit hoeveel uur jij (of de gemiddelde Belg) moet werken voor een paar leren sneakers, bijvoorbeeld. Zo toon je de waarde van geld.

3. Geef zakgeld op een vast moment

Kies een vast moment om zakgeld te geven en houd je daar altijd aan.

  • Jongere kinderen geef je het best wekelijks zakgeld
  • Oudere kinderen leren meer als ze een maandbudget moeten beheren
wanneer zakgeld geven tips

4. Wat als al dat zakgeld meteen op is?

Geef je kroost de vrijheid om zelf fouten te maken. Het kan gebeuren dat ze alles in één keer opsouperen. Waarschijnlijk mag je dan een vraag om meer geld verwachten, maar je geeft beter niet toe. Hou je aan dat vaste bedrag op dat vaste moment. Zo leert je kind om de volgende keer beter na te denken. En dat is een essentiële les voor later! 

5. En als je kind echt niet toekomt? 

Zet samen eens op een rij wat je kind precies heeft uitgegeven de afgelopen maand. Daaruit zal snel blijken of

  • je te weinig zakgeld geeft
  • je wat meer uitleg moet geven over budgetbeheer
  • een studentenjob aan de orde is 
hoeveel zakgeld geven tips

6. Leer je kind te sparen

Een budget slim beheren, betekent op het einde van de maand nog een beetje overhouden. Alles oppotten is natuurlijk niet nodig, maar een reserve opbouwen is altijd belangrijk. Als er iets duurs op het verlanglijstje staat (een festivalticket, een smartphone …), reken dan samen uit hoelang je daarvoor moet sparen. 

7. Tijd voor een eigen bankrekening

Spaarvarkentjes zijn allerschattigst. Maar wordt je spruit 12 à 13 jaar, dan is een eigen bankrekening meestal aan de orde.

Met een gratis jongerenrekening maakt je tiener kennis met bankieren, terwijl jij de touwtjes in handen houdt:

  • Je kunt een uitgavenlimiet instellen
  • Met een volmacht hou je zelf controle over de rekening
  • Een minderjarige kan niet ‘in het rood’ gaan

Dankzij K'Ching, onze jongerenapp, zet je kroost bovendien op een veilige manier zijn eerste stappen in de wereld van online bankieren.

8. Prepaid Mastercard: de perfecte zakgeldkaart

Wil zoon of dochter ook gemakkelijk kunnen betalen op het internet en in het buitenland? Dan is de prepaid Mastercard een handig alternatief om zakgeld te geven.

Met een prepaid kaart kun je ongeveer hetzelfde als met een kredietkaart. Het grote verschil is dat je zelf vooraf een bepaald bedrag oplaadt. Is de kaart leeg, dan is het shoppen ook meteen gedaan. 

Deze kaart is zeker een aanrader voor studenten. Die gaan vaker alleen op reis of shoppen graag online, maar kunnen nog geen echte kredietkaart krijgen.