Bekijk het leven in Brussel door een groene bril

Ontdek de parken, tuinen en bossen van de stad

Bekijk het leven in Brussel door een groene bril

Ontdek de parken, tuinen en bossen van de stad

Ga je op ontdekking in Brussel of kom je er wonen, dan kunnen heel wat aspecten van de stad je verrassen. Er worden veel talen gesproken, er wordt traag gereden, veel tijd aan tafel doorgebracht ... De stad bestaat uit 19 gemeenten die eigenlijk dorpen op zich zijn ... Maar één bijzonder kenmerk durven zelfs de Brusselaars wel eens te vergeten: met meer dan 8.000 hectare parken, tuinen, bossen en woud is Brussel de groenste stad van Europa! Hierna vind je enkele plaatsen in de hoofdstad waar het aangenaam toeven is in het groen.

1. Jubelpark – Brussel-stad

jubelpark

Dit statige park werd in opdracht van Leopold II aangelegd voor de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van België. Het ligt tussen de Europese wijk en de Tervurenlaan, rond een indrukwekkende stadspoort met drie bogen (de triomfboog van het Jubelpark), die op haar beurt is omringd door musea. Het park is het toneel van talrijke grote evenementen, waaronder de start en aankomst van de 20 km door Brussel. Hier komen lopers dus graag trainen.

Bijzonderheden: banken, picknicktafels, fonteinen, 2 speelpleinen, multisportveld, evenemententerrein ...

Bereikbaarheid: metro Schuman en Merode

2. Ter Kamerenbos en Zoniënwoud – Brussel-stad

ter-kamenrenbos-robinson

Deze reusachtige groene ruimte aan het einde van de Louizalaan is ook een verwezenlijking van Leopold II. Het is eigenlijk een uitloper van het Zoniënwoud tot in de stad, die is aangelegd als een park. Je vindt er waterpartijen, eindeloze grasvelden, talrijke paden en kiosken die uitnodigen tot een wandeling. Tijdens het weekend is het er erg druk (een deel van het bos is dan afgesloten voor auto's). Dan zie je er talloze joggers (rond het meer en Chalet Robinson, een restaurant op een eiland dat bereikbaar is met een veerpont), rollerskaters, fietsers en andere originele vervoersmiddelen. Deze groene long van Brussel is een gezellige en gemoedelijke plek waar bij mooi weer heel (zuidelijk) Brussel samenkomt!

Bijzonderheden: 2 restaurants (Patinoire en Chalet Robinson), 2 discotheken (Jeux d’Hiver en Wood), bars, kiosken, gezondheidsparcours, waterfietsen, bootjes, banken, picknicktafels, tientallen kilometers wandelpaden in het bos, beukenkathedraal, enz.

Bereikbaarheid: Tram 25 en 94

3. Zavelenberg – Sint-Agatha-Berchem

Zavelenberg

De Zavelenberg, dat is een beetje platteland in de stad. Dit geklasseerde natuurreservaat van 16 hectare, gelegen in het noorden van Brussel tussen de Basiliek van Koekelberg en de snelweg naar de kust, is een oude kalksteengroeve en het landelijke karakter ervan is goed bewaard gebleven. In dit wilde landschap met zijn oude structuur van hagen, afsluitingen en boomgroepjes grazen de runderen van de laatste landbouwer in Brussel rustig onder de verbaasde blikken van de automobilisten op de Keizer Karellaan.

Bijzonderheden: landbouwgebied in de stad, bijzonder rijke fauna (vogels, hazen, kikkers, enz.) en flora (populieren, kastanjelaars, beuken, gewone esdoorns, enz.), een honderdtal runderen in de zomer, moestuinen, landelijke wandelpaden.

Bereikbaarheid: bus 84

4. Woluwepark en Mellaertsvijvers – Sint-Pieters-Woluwe

woluwepark-bank

Aan het kruispunt van de Tervurenlaan en de Vorstlaan, twee belangrijke verkeersaders, zorgt dit park in romantische Engelse landschapsstijl voor een flinke hap frisse lucht in het oosten van Brussel. Zijn grote grasvelden, uitgestrekte vijvers en majestueuze bomen trekken wandelaars en sporters van diverse pluimage aan in deze welgestelde gemeente van Brussel. Met een tochtje rond de grootste vijver langs de Tervurenlaan heb je al een flinke training gehad. Aan de andere kant van de Vorstlaan verwelkomen de Mellaertsvijvers de allerkleinsten en de watersporters.

Bijzonderheden: restaurants (Brasserie des Etangs Mellaerts en Sauce Park), sportterreinen (tennis en hockey rond Sauce Park, voetbal), speelplein, minigolf, waterfietsen en kano's, enz.

Bereikbaarheid: tram 94

5. Tenboschpark – Elsene

tenbosch-park

Het Tenboschpark ligt midden in het bij expats erg populaire Elsene. Het is het werk van Jean-Louis Semet, een gepassioneerde botanicus en bomenkenner, die het park omvormde tot een heuse botanische tuin. Je vindt er een ongelofelijk rijke plantencollectie. Het park wordt zorgvuldig beschermd door de buurtbewoners. Deze kleine oase van rust is erg geliefd bij families met jonge kinderen en wandelaars op zoek naar wat rust in een bekoorlijk kader.

Bijzonderheden: rijk patrimonium van bomen en planten, speelplein, rustig, discreet, charmant, gezellige restaurants juist tegenover (Mito en La Cocina)

Bereikbaarheid: Henri Michauxsquare (1050 Brussel) – tram 94, bus 60

6. Egmontpark – Brussel-stad

egmont-park

Dit is waarschijnlijk een van de best bewaarde geheimen van Brussel! Het park is gelegen op het binnenterrein van een huizenblok midden in de stad, in de schaduw van het Egmontpaleis en het Justitiepaleis. Als je het niet weet, zou je nooit vermoeden dat zich hier een park bevindt. Je geraakt er langs een bijna onzichtbaar steegje aan de prestigieuze Waterloolaan (luxewinkels) of via de discrete Wolstraat en Grote Hertstraat. Zijn rustige paden, banken, regelmatige grasvelden, rijke flora en Oranjerie nodigen uit tot ontspanning, om te ontsnappen aan de hectiek van de stad. Dit is de ideale plek om je middagpauze of een vrij moment door te brengen. Een echt pareltje!

Bijzonderheden: Engels landschapspark, oase van rust, restaurant met groot terras in de Oranjerie (La Fabrique en Ville), verborgen parel

Bereikbaarheid: metro Naamsepoort en Louiza

Alle lichten op groen!

Naast haar rol als goed georganiseerde hoofdstad van Europa, trekt Brussel duidelijk de groene kaart met talrijke groene ruimten verspreid over haar grondgebied. Voor een volledig overzicht verwijzen we je naar de website van Leefmilieu Brussel. Heb je door al die natuur zin gekregen in een wandeling? Doe dan zeker eens de Groene Wandeling: een verbluffend parcours dat de natuurlijke en semi-natuurlijke groene ruimten aan de rand van Brussel met elkaar verbindt. In totaal een lus van maar liefst 60 km rond Brussel langs veilige en bewegwijzerde paden. Meestal wordt het parcours met de fiets afgelegd, maar je kunt het ook in 3 verdelen om zo te oefenen voor de 20 km door Brussel. Dompel je onder in het groen!