Zich vestigen in Brussel

De scholen die expats aantrekken

Zich vestigen in Brussel

De scholen die expats aantrekken

Brussel is waarschijnlijk een van de meest kosmopolitische hoofdsteden ter wereld. Je vindt er bijna alle nationaliteiten. Er wonen meer dan 410.000 expats in Brussel (35% van de bevolking van de stad) en ongeveer 66% daarvan (273.000) komt uit een EU-land. Van de EU-burgers staan de Fransen op kop (62.000), gevolgd door de Roemenen. Die zagen hun aantal in 10 jaar tijd met 14 vermenigvuldigen tot 36.000. De grootste gemeenschap van buiten Europa die zich in Brussel heeft gevestigd, komt uit Marokko, met 38.000 leden.

expat-brussel-nationaliteiten

Mijn buurt, dat is dicht bij mijn school

Wanneer iemand in Brussel wil komen wonen, spelen heel wat criteria een rol bij de keuze voor een bepaalde buurt: uiteraard de prijs, maar ook de omgeving, de nabijheid van winkels en openbaar vervoer, de bouwstijl, de aanwezigheid van groen, de sfeer, enz.

Maar bij expats lijken twee factoren in het bijzonder die keuze te beïnvloeden: de aanwezigheid van landgenoten en de nabijheid van een school die aansluit bij hun cultuur. Door haar aantrekkingskracht als hoofdstad van Europa, puilt Brussel uit van de internationale scholen, voornamelijk in het zuidelijke deel en aan de rand van de stad. Het is dan ook niet vreemd dat er zich echte expatwijken vormen rond die scholen.

Het onderwijssysteem in België

Het is niet altijd eenvoudig om je weg te vinden in de verschillende manieren om de onderwijsfasen in te delen. Met deze vergelijkende tabel van de belangrijkste systemen willen we wat meer duidelijkheid scheppen.

    Belgisch systeem Frankrijk Groot-Brittanië Verenigde Staten
Kleuterschool 3 jaar 1e kleuterklas Petite section Nursery Nursery
  4 jaar 2e kleuterklas Moyenne section Reception Pre-K
  5 jaar 3e kleuterklas Grande section Year 1 Kindergarten
Lagere school 6 jaar 1e leerjaar Cours préparatoire Year 2 1
  7 jaar 2e leerjaar Cours élémentaire 1 Year 3 2
  8 jaar 3e leerjaar Cours élémentaire 2 Year 4 3
  9 jaar 4e leerjaar CM1 Year 5 4
  10 jaar 5e leerjaar CM2 Year 6 5
  11 jaar 6e leerjaar 6e Year 7 6
Lager middelbaar onderwijs 12 jaar 1e middelbaar 5e Year 8 7
  13 jaar 2e middelbaar 4e Year 9 8
  14 jaar 3e middelbaar 3e Year 10 9
Hoger middelbaar onderwijs 15 jaar 4e middelbaar 2e Year 11 10
  16 jaar 5e middelbaar 1re Year 12 11
  17 jaar 6e middelbaar of retorica Terminale Year 13 12

Elke gemeenschap haar eigen internationale school

Heel wat expats schrijven hun kinderen in het traditionele Belgische onderwijs in. Kleuterschool, lager en middelbaar onderwijs: voor kinderen van 2,5 tot 18 jaar biedt Brussel een ruime keuze aan Franstalige en Nederlandstalige scholen, confessionele of niet-confessionele, die officieel onderwijs geven binnen een door de overheid vastgelegd kader.

Daarnaast zijn er in Brussel ook veel internationale scholen die zich rechtstreeks richten tot een bepaalde gemeenschap. De ligging van die scholen verklaart voor een groot deel de talrijke aanwezigheid van bepaalde nationaliteiten in welbepaalde gemeenten. We gidsen je door de belangrijkste instellingen ...

internationale-scholen-brussel

European School Brussels (EEB)

De Europese scholen zijn onderwijsinstellingen die zijn gevestigd in de lidstaten van de Europese Unie. Ze bieden een meertalige en multiculturele opleiding aan kinderen in het kleuter-, basis- en middelbaar onderwijs. Aan het einde van een specifiek curriculum leveren ze het Europese Baccalaureaat af.

Er zijn er 4 in Brussel. Verspreid over 4 locaties in de hoofdstad verwelkomen ze leerlingen van 3 tot 18 jaar. Daarbij richten ze zich in eerste instantie tot de kinderen van expats van alle nationaliteiten, die in de Europese instellingen in Brussel werken.

International School of Brussels (ISB)

De grootste en oudste Engelstalige school van België geeft onderwijs in het Engels aan kinderen van 3 tot 18 jaar. De leerlingen komen uit alle windstreken en alle landen van de wereld.

Top 5 van de meest vertegenwoordigde nationaliteiten.

  1. verenigde Saten
  2. België
  3. Frankrijk
  4. Groot-Brittanië
  5. Nederland

ISB - Kattenberg 19 - 1170 Watermaal-Bosvoorde - (http://www.isb.be)

Brussels International Catholic School (BICS)

Tweetalige school Engels/Frans - kleuter-, basis- en middelbaar onderwijs

De Brussels International Catholic School is een onafhankelijke school in het centrum van Brussel, vlak bij de Europese instellingen. In recent gerenoveerde gebouwen geeft deze school kwaliteitsonderwijs in een hoffelijke, familiale sfeer. Door haar ligging trekt ze voornamelijk mensen aan die in de Europese instellingen werken.

Drie vestigingen in Etterbeek (Europese wijk)

Generaal Lemanstraat 86 (Pre-primary en primary) 
Waversesteenweg 457 (Pre-primary) 
Froissartstraat 57-59 (Secondary) 

BICS: http://www.bicschool.be

Frans Lyceum Jean Monnet

Het Lyceum Jean Monnet volgt het pedagogische programma van het Franse Nationale Onderwijs.
Er zitten leerlingen van 37 nationaliteiten en de school staat voor openheid voor anderen en uitwisseling.
Van de eerste kleuterklas (Petite section) tot het zesde middelbaar (Terminale) volgen 2.700 leerlingen er les in een moderne omgeving waar nieuwe technologieën een belangrijke plaats innemen.

De aanwezigheid van het Lyceum in Ukkel verklaart waarom er zoveel Fransen (9.500) in deze gemeente wonen. Toch trekt de buurgemeente Elsene, die eruitziet als een dorp binnen de stad, de meeste Fransen aan (bijna 11.000).

Meertalig onderwijs van 3 tot 18 jaar.

Frans Lyceum Jean Monnet - Frans Lyceumlaan 9 – 1180 Ukkel - www.lyceefrancais-jmonnet.be

Bogaerts International School (B.I.S.)

Gebaseerd op Bogaerts Education, opgericht in 1970 door Rodolphe Bogaerts, is B.I.S. de enige IB Continuum World School in Brussel, die een continuüm van drie onderwijsprogramma's aanbiedt: het Primary Years Programme (PYP), Middle Years Programme (MYP) en Diploma Programme (DP). De leergemeenschap vertegenwoordigt meer dan 45 landen.

Het Domein Latour de Freins in Ukkel huisvest B.I.S., met 6.600 vierkante meter in een bosrijk park van 9 hectare. Het is zo'n school in Brussel die beschikt over een grote campus voor haar studenten met een state of the art infrastructuur.

B.I.S.: Domaine Latour de Freins - Engelandstraat 555 I 1180 I Ukkel - België - www.bischool.com

BEPS International School

Sinds 1972 is de BEPS International School in dienst van de internationale gemeenschap van Brussel door kwaliteitsvol onderwijs te bieden aan kinderen van 2½ tot 15 jaar. Ze is gelegen in een van de mooiste wijken van Brussel, omgeven door het groen van het Terkamerenbos.

Oorspronkelijk een basisschool, opende het BEPS een Internationaal Baccalaureaat (IB) Middenjaarsprogramma (12-15) op vraag van vele ouders.

BEPS International School - Primary School: 23 Avenue Franklin Roosevelt, 1050 Brussels - Secondary School: 91 Avenue Bel-Air, 1180 Brussels – www.beps.com

The Japanese School of Brussels

(Burasseru Nihonjin Gakkō - Japanse school van Brussel)

Als enige internationale Japanse school in België biedt deze instelling lager onderwijs en lager middelbaar onderwijs aan.

De omgeving rond de school trekt dan ook heel wat Japanse families met schoolgaande kinderen aan en is een ware microkosmos van de Japanse gemeenschap in Brussel. Een derde van de ongeveer 2.700 Japanners in Brussel woont dan ook in Oudergem.

JSB - Mulderslaan133 -1160 Ouderghem - (www.japanese-school-brussels.be)

Ecole Internationale Montgomery (EIM)

Op een steenworp afstand van Montgomery biedt Ecole Internationale Montgomery (EIM) basis- en middelbaar onderwijs.

In een gastvrije, vriendelijke familiesfeer, waarin elk kind zich kan inpassen, biedt EIM kwaliteitsvol IB-onderwijs (International Baccalaureate), zowel in het Frans als in het Engels, met gemiddeld 10 leerlingen in een klas en 1 leerkracht voor 8 leerlingen.

EIM - Hertogstraat 133 - 1200 Brussel - www.ecole-montgomery.be

De Brusselse rand

In het oosten en het zuiden van Brussel zijn er nog 4 grote internationale scholen. De Amerikaanse, Britse en Duitse scholen in het oosten verklaren waarom de vlakbij gelegen gemeenten Sint-Pieters- en Sint-Lambrechts-Woluwe zoveel Amerikanen, Britten en Duitsers aantrekken. De Scandinaviërs zullen dan weer de voorkeur geven aan de gemeenten in het zuiden van Brussel (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde). Er is ook een grote Britse internationale school in Waterloo.

American Brussels School

Sterrebeek (Kennedylaan)

Deutsche Schule Brüssel

Wezembeek-Oppem (Lange Eikstraat)

British School of Brussels

Tervueren (Leuvensesteenweg)

Scandinavian School

Waterloo (Square d’Argenteuil)

St. John's International School

Waterloo (Drève Richelle)

De vijf beste blogs om Brussel te ontdekken

Een toer door Brussel in enkele kliks. Restaurants, bars, cultuur, uitgaan, uitstapjes... Alle geheimen van de hoofdstad van Europa voor jou onthuld.

Waar wonen in Brussel?

Overzicht van de 19 Brusselse gemeenten. Van de meest aantrekkelijke voor expats tot de minst bekende.

Je vlot vestigen in Brussel

De lijst met relocation agency's in Brussel: een waardevolle hulp voor expats die in de hoofdstad komen wonen.

Brussel ontdekken zonder te vervallen in clichés

Een stad als Brussel leren kennen is niet altijd eenvoudig. Als je gidsen en internetblog raadpleegt, riskeer je in clichés te vervallen. Lees hier hoe je ze vermijdt.