Waarom een kredietkaart nemen?

Waarom een kredietkaart nemen?

Wat is een kredietkaart of prepaidkaart?

Een kredietkaart of prepaidkaart is een betaalkaart. Je kunt er dus mee betalen in een winkel, een restaurant of op het internet. Maar je kunt er ook geld mee afhalen aan een geldautomaat.

Wat is het verschil tussen beide?

Het verschil tussen een kredietkaart en een gewone debetkaart is dat het geld niet onmiddellijk van je zichtrekening gaat. Ofwel betaal je het volledige bedrag op een vaste dag in de maand, ofwel betaal je je uitgaven gespreid terug. Bij een prepaidkaart betaal je met het geld op je kaart, zonder dat er een link is met je zichtrekening.

Vergelijk onze kredietkaarten en prepaidkaart


 

De voordelen van een krediet- of prepaidkaart

Onmisbaar op reis

Je verblijf, je vliegtuigtickets of huurwagen betaal je eenvoudig en veilig met je kredietkaart of prepaidkaart.

Met een kredietkaart en prepaidkaart kun je wereldwijd betalen en geld afhalen.

 • Vlot langs de péage: Passeer je tolwegen? Laat je niet vangen! In Frankrijk is het niet altijd mogelijk om met Bancontact/Maestro te betalen. Betalen met je kredietkaart kan wel en gaat ook sneller dan cash. Je prepaidkaart kun je hiervoor niet gebruiken.
 • Brandstof tanken: Een tankbeurt betalen? Zowat álle tankstations aanvaarden een kredietkaart of prepaidkaart. Zo ben je snel weer vertrokken richting je eindbestemming
 • Niet nodig om de waarborg voor te schieten
  Heb je een verblijf geboekt waarvoor je een waarborg moet betalen? Gebruik dan je kredietkaart. De som wordt gereserveerd op je kredietkaart en achteraf weer vrijgegeven. Zo hoef je de borgsom niet voor te schieten.
  Gebruik je liever je prepaidkaart, vergeet dan niet je kaart op voorhand op te laden zodat je voldoende  geld hebt staan om de waarborg te betalen.
 • Lekker eten en drinken
  Zelfs in de kleinste restaurants aanvaardt men je kredietkaart of prepaidkaart. Zo kom je niet voor een verrassing te staan als je de rekening voorgeschoteld krijgt

Péage betalen, op restaurant gaan, een auto huren,... Op vakantie is het soms moeilijk om het overzicht van je uitgaven te bewaren. Maandelijks ontvang je een uitgavenstaat met een duidelijk overzicht van je verrichtingen van de afgelopen maand.

Goedkoper betalen buiten Europa

Reis je regelmatig naar niet-Europese landen? Buiten de eurozone is betalen en grotere bedragen afhalen (vanaf 120 euro) met een kredietkaart of prepaidkaart goedkoper dan met een debetkaart.

Amerika Verenigde Staten VS USA

Reis je naar de Verenigde Staten, dan moet je je kaart daarvoor openstellen.
Doe dat zeker ook

 • Bij een cruise, want de meeste boten varen onder de Amerikaanse vlag
 • Als je een auto wilt huren bij een Amerikaans bedrijf

Let op: autoverhuurders aanvaarden meestal geen prepaidkaart.

Bescherming tegen fraude

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=jMPQXNtusOg

De wet verplicht dat je bij een kredietkaart of prepaidkaart een verzekering tegen fraude krijgt.

Gaat er een bedrag van je rekening dat je niet zelf met je kredietkaart of prepaidkaart hebt betaald? Dan betaalt de uitgever van je kredietkaart of prepaidkaart het geld terug dat ten onrechte van je rekening ging.

Contactloos betalen

Met je kredietkaart of prepaidkaart kun je ook gemakkelijk contactloos betalen. Hou je kaart vlak bij de betaalterminal en betaal bedragen tot en met 50 euro zonder je pincode op te geven.

Lees meer over contactloos betalen

De voordelen van een kredietkaart

Extra bescherming op reis

Aan een kredietkaart hangen vaak ook verzekeringen die nuttig zijn als je regelmatig reist.

 • Je kind wordt plots ziek en kan daardoor niet mee op kamp vertrekken? 
 • Je grootouder moet naar het ziekenhuis waardoor je niet op reis kunt vertrekken of vroeger van je vakantie moet terugkeren? 

Aan de KBC Brussels-Kredietkaart Gold en de KBC Brussels-Kredietkaart Platinum is een reisannulatieverzekering gekoppeld. Deze annuleringsverzekering vergoedt (een deel van) je kosten als je je reis moet annuleren of vervroegd afbreken.

 • Heeft je vlucht vertraging? 
 • Of mis je je vliegtuig doordat je trein te laat was? 

Dan betaalt deze verzekering een som terug om tijdens het wachten iets te drinken of te eten als de luchtvaartmaatschappij die uitgaven niet zou vergoeden. Let wel, deze extra reisbescherming is enkel aan de KBC Brussels-Kredietkaart Platinum gekoppeld.

Komt je bagage later op je bestemming aan en moet je daardoor nieuwe kleren kopen? Dan betaalt deze verzekering een bedrag van je dringende aankoop terug. Let wel, deze extra reisbescherming is enkel aan de KBC Brussels-Kredietkaart Platinum gekoppeld.

 • Huur je een wagen in het buitenland? 
 • En raakt die beschadigd of wordt die gestolen? 

Dan betaalt deze verzekering de franchise van de autoverzekering van je huurwagen terug. Let wel, deze extra reisbescherming is enkel aan de KBC Brussels-Kredietkaart Platinum gekoppeld.

Extra bescherming aankopen

Sommige kredietkaarten bieden je ook een extra financiële bescherming voor je aankopen.

Koop je een dure trui en scheur je een week later je mouw aan een deurklink?
Dan beschermt deze verzekering je tot enkele dagen na je aankoop tegen dergelijke ongelukjes of diefstal.

Werkt je vaatwasser, televisietoestel of boormachine na drie jaar plots niet meer en is je garantie al verstreken?
Dan betaalt deze verzekering de herstelling of vervanging van je toestel terug tijdens een verlengde garantieperiode.

 • Kocht je een koelkast op het web en is die beschadigd bij levering?
 • Of werd het verkeerde toestel geleverd?

Dan zorgt deze verzekering ervoor dat je je geld terugkrijgt als de leverancier weigert om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Let wel, deze extra bescherming is enkel aan de KBC Brussels-Kredietkaart Gold en de KBC Brussels-Kredietkaart Platinum gekoppeld.

Veilig shoppen op het web

Betaal je met je kredietkaart en staat er Verified by Visa of Mastercard SecureCode? Ook dan betaal je 100% veilig. De bevestiging van je betaling met je kaartlezer of je mobilebankingapp is nog eens een extra beveiliging.

Je uitgaven spreiden

Dure maand voor de boeg? Met een kredietkaart kun je je uitgaven spreiden. Je betaalt je kosten van de voorbije maand pas bij de volgende maandafrekening.

Wil je je uitgaven over verschillende maanden terugbetalen? Ook dat kan. In ruil voor een bepaalde rente kies je hoeveel je maandelijks aflost. Bij bepaalde kaarttypes is deze optie altijd inbegrepen.

Lees meer over terugbetalen op je eigen tempo

De voordelen van een prepaidkaart

Hou je uitgaven onder controle

Bepaal op voorhand hoeveel je maximaal wilt uitgeven door een vooraf bepaald bedrag op je kaart op te laden. Geen onverwachte verrassingen meer aan het einde van de maand!

Betaal veilig op het web

Doe al je online aankopen op een eenvoudige en veilige manier dankzij het uitgebreide Mastercard-netwerk.

Je vakantie boeken, tickets bestellen, schoenen kopen,… op het internet? Met een prepaidkaart betaal je op een veilige manier zonder dat er een link is met je bankrekening.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Zoomit: betaal in één klik

Beheer en betaal eenvoudig online je financiële documenten.
Zoomit: betaal in één klik

Mastercard trakteert op leuke kortingen!

Bezit je een kredietkaart die gebruik maakt van het Mastercard-netwerk? Dan geniet je van verschillende voordelen bij KBC Brussels.
Mastercard trakteert op leuke kortingen!

Kosten betaalkaarten

Geld opnemen en betalen met je betaalkaart in het buitenland is niet altijd kosteloos.
Kosten betaalkaarten

Samen veiliger bankieren en surfen

Installeer betrouwbare antivirussoftware om uw browsing en online bankieren te beschermen.
Samen veiliger bankieren en surfen