Duurzaam renoveren opent deuren voor bedrijven die energie- en waterefficiëntie faciliteren

Duurzaam renoveren is in opmars. We isoleren massaal daken, muren en vloeren. We produceren steeds meer onze eigen elektriciteit en voorzien in onze eigen watervoorraad. Is deze verantwoorde manier van verbouwen ook beter voor je portemonnee? En welke bedrijfstypes delen in het succes van deze renovatiegolf? We praten erover met Anthony Sandra, Portfolio Manager bij KBC Asset Management. 

De terugverdientijd voor energetische renovaties wordt korter

We vinden collectief onze weg naar renovatiepremies, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Sinds de lancering van MijnVerbouwPremie, een eengemaakt onlineloket om dergelijke premies aan te vragen, hebben al meer dan 100.000 eigenaars een aanvraag ingediend. Dat aantal lag dubbel zo hoog als verwacht en toont aan dat duurzaam verbouwen in de lift zit.   

De beweegredenen zijn duidelijk. Eerst en vooral is open ruimte schaars. Wie duurzaam wil wonen, verkiest vaak renoveren boven nieuwbouw, zodat alvast geen nieuwe ruimte wordt ingenomen. Daarnaast is er de ambitie van de overheid om tegen 2050 alle woningen en appartementen een EPC (energieprestatie certificaat) label A te laten behalen. Een ambitie die zich naar eigenaars van een woning met een lager EPC-label vertaalt in een verplichting om deze energiezuiniger te maken. Ook de hoge gas- en elektriciteitsprijzen van 2022 en begin 2023 zijn een belangrijke reden om te renoveren. 

 

Ondanks de hogere investeringskosten, die een gevolg zijn van hoge inflatie en bevoorradingsproblemen, waren energiezuinige renovaties nog nooit zo interessant. De energiefactuur daalt, de terugverdientijd is korter en de woning wordt meer waard.

Anthony Sandra, Portfolio Manager bij KBC Asset Management

 

De thuisbatterij surft mee op het succes van zonnepanelen

De top drie van uitgevoerde werken in 2022 maakt duidelijk waar vandaag de focus ligt: aanpassen van verlichting naar LED, isolatie van vloeren, muren en daken, en het installeren van warmtepompen. Bedrijven die dergelijke energie-efficiënte oplossingen aanreiken, profiteren mee van de renovatiegolf.
“Denk bijvoorbeeld aan een Saint-Gobain, dat hoogrendementsglas met een hoge thermische isolatiewaarde op de markt brengt. Dergelijk glas houdt de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer”, zegt Anthony Sandra, Portfolio Manager bij KBC Asset Management. “Ook een Recticel of Kingspan voor isolatie, of een Nibe Indrustrier AB of Daikin voor warmtepompen bijvoorbeeld, hebben producten in hun gamma die, door de energie-efficiëntie van de woning te verhogen, zorgen voor een daling van de energiekost.” 

Veel gezinnen maken ook van zonnepanelen een prioriteit. Het afgelopen jaar zijn er dubbel zoveel zonnepanelen bijgeplaatst als in 2021 en de teller loopt nog steeds. “Zelf energie opwekken door de installatie van zonnepanelen, voor elektriciteit, of een zonneboiler, voor centrale verwarming en warm water, wint aan populariteit”, aldus Sandra. “Met specifieke software kan je bovendien je elektrische toestellen aansturen om je piekverbruik te beperken. Voor wie een elektrische auto heeft of overweegt, biedt dit zeker een meerwaarde.”  

Samen met de opmars van zonnepanelen wint ook de thuisbatterij terrein. Heel wat eigenaars van zonnepanelen schaffen een thuisbatterij aan zodat ze de opgewekte zonnestroom die ze niet direct nodig hebben, tijdelijk kunnen opslaan.  De aanbieders van omvormers zoals SMA Solar, Enphase, Solaredge,… spelen in op deze trend van slimme thuisnetwerken. 

 

Vlaanderen kreeg er bijna 100.000 zonnepaneelinstallaties bij in slechts één jaar tijd. De thuisbatterij profiteert mee van dat succes.

Anthony Sandra, Portfolio Manager bij KBC Asset Management

 

Een mogelijks hogere waterprijs in de toekomst doet nadenken over onze waterhuishouding

Duurzaam verbouwen hoeft niet te stoppen bij energiebesparende uitgaven. Gezien de toenemende langdurige periodes van droogte en waterschaarste loont het om ook de waterhuishouding te bekijken. De quick wins, zoals een douche nemen in plaats van een bad, of zelfs de recente heropwaardering van het washandje, kunnen aangevuld worden met enkele eenvoudige ingrepen.   

“Met een beperkt budget kunnen aanzienlijke besparingen bekomen worden. Denk aan een waterbesparende douchekop, het plaatsen van een regenton, en dergelijke”, zegt Sandra. “Structureler is het plaatsen van een regenwaterput en het aansluiten van zaken als wasmachines en toilet op regenwater.” In het kader van de Blue deal van de Vlaamse regering, een project opgestart in 2020 dat de strijd aangaat tegen waterschaarste en droogte, zal wie bouwt of verbouwt vanaf oktober 2023 verplicht worden een regenwaterput te plaatsen van minstens 5000 liter of groter naargelang het dakoppervlak. 

Een regenwaterinstallatie is een investering op langere termijn. De terugverdientijd hangt voor een groot deel af van de prijs van leidingwater in de toekomst. Door de aanhoudende droogte zien watermaatschappijen water de komende jaren tot 20% duurder worden.

Anthony Sandra, Portfolio Manager bij KBC Asset Management

 

“Bedrijven zoals een Uponor, een Georg Fisher of een Wienerberger, gespecialiseerd in onder andere buizen, meters en pompen, bieden producten die onze waterhuishouding kunnen optimaliseren en lekken voorkomen.” 

 

Thematisch beleggen biedt de kans om te investeren in duurzame renovatietrends

Renoveren maakt van een huis een duurzamer thuis en geeft tegelijk bedrijven die energie- en waterefficiëntie faciliteren een duwtje in de rug. Voor beleggers die hiervan willen profiteren, zijn er meerdere mogelijkheden. Individuele bedrijven laten toe een specifieke focus te leggen, maar brengen de nodige risico’s met zich mee. Vanuit een breder perspectief bieden thematische fondsen je de kans om te investeren in een gamma aan duurzame renovatietrends waaronder hernieuwbare energie, Internet of Things, watermanagement systemen,…   

Investeren in duurzaam wonen is daarom niet enkel positief voor de planeet, maar ook voor onze portemonnee.  “Zoals een beroemde astronaut ooit zei: ‘Een kleine stap voor de man, een grote stap voor de mensheid’.  Dit is hier ook van toepassing. Als iedereen een kleine stap vooruit zet, dan kunnen we met z’n allen een grote impact verwezenlijken”, sluit Sandra af.  

Exclusief voor Cera-vennoten

Ben je Cera-vennoot en wil je graag meer weten over duurzaamheid? Grijp dan de unieke kans om op donderdag 26 oktober 2023 om 19.00u dit gratis KBC Webinar: Hoe duurzaam is duurzaam? (cera.coop) te volgen. Je plek reserveren kan tot 15 oktober 2023. Je krijgt eerst een inkijk in wat KBC zelf doet qua duurzaamheid binnen haar eigen organisatie en gebouwen, en een vooruitblik op de trends in mobiliteit en wonen. Nadien ontdek je waar KBC je kan ondersteunen op het vlak van duurzaamheid binnen ‘Wonen en verzekeringen’ en ‘Vermogensopbouw’. Want de toekomst, die geven we samen vorm.

Meer lezen over verantwoord beleggen?

Ontdek het hier

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.