We spreken over inflatie als producten en diensten duurder worden. Denk aan je boodschappen, treinabonnement of elektriciteitsfactuur, om maar enkele voorbeelden te geven. Een beetje inflatie – zo’n 2% – is goed voor de economie, omdat mensen dan hun aankopen niet uitstellen in de hoop dat ze later een goedkopere prijs krijgen. Het geld blijft rollen en de economie spint lustig verder.
Helaas betekent dat ook dat je koopkracht achteruitgaat als je centen niet even hard aangroeien als de inflatie. Of anders gezegd, blijft je spaargeld gelijk en bedraagt de inflatie 2% per jaar? Dan kun je met je geld na 1 jaar 2% minder spullen kopen.
Een beetje inflatie is dus goed voor de economie, maar slecht voor je koopkracht. En dan is de hamvraag natuurlijk: “Hoe zorg ik ervoor dat mijn geld even hard (of liefst harder) aangroeit als de inflatie het uitholt?”
De klassieker: het spaarboekje

Hét toevluchtsoord van de modale Belg. En ja, er valt ook veel te zeggen voor het ‘gewone’ spaarboekje: je geld staat veilig, is gegarandeerd door de overheid tot 100.000 euro en je hebt geen handleiding nodig om het te begrijpen.
Daartegenover staat dat je geld amper iets opbrengt en je dus, met de huidige inflatie van ongeveer 2%, koopkracht verliest. Staat er 10.000 euro op je spaarboekje en bedraagt de inflatie 2%, dan kun je met dat bedrag na 1 jaar voor 200 euro minder kopen. Na 5 jaar is dat al 1.000 euro.
Je kunt wachten totdat je spaarboekje terug meer opbrengt. Maar zelfs al stijgt de rente, dan is de kans heel klein dat die stijging volstaat om de inflatie in te halen.
Het spaarboekje heeft dus zeker voordelen, dat ontkent niemand, maar het is vandaag niet ideaal als instrument om je geld te laten opbrengen.
Waarom beleggen?
Van Lernout & Hauspie-aandelen en bitcoinzeepbellen tot beleggersclubs en beursmiljonairs. Geen wonder dat bij veel mensen de beurs gemengde gevoelens uitlokt - om het zacht uit te drukken.
Waarom zou je dan nog beleggen?
Het antwoord is heel simpel: om net dezelfde redenen als waarom we sparen. Voor dat appeltje voor de dorst of om je pensioen aan te vullen. Om jezelf of je familie meer luxe te veroorloven of om kinderen en kleinkinderen later een duwtje in de rug te geven.
Maar sparen volstaat al een tijd niet meer om de nodige extra’s boven op je spaargeld te genereren. Beleggen kan die rol overnemen, mits je een aantal basisregels in acht houdt. Denk aan een goede spreiding, voldoende langetermijnperspectief en houd een spaarbuffer aan om onvoorziene kosten op te vangen.
We zetten enkele van de meest voorkomende bezwaren tegen beleggen op een rijtje, met een woordje uitleg.
Dat klopt, KBC Brussels heeft geen fondsen of beleggingen waarbij je het geld dat je investeerde, gegarandeerd terugkrijgt.
Hoe proberen we dat op te vangen?
Het traditionele antwoord is dat we je beleggersprofiel bepalen, van zeer defensief tot zeer dynamisch. We zijn namelijk wettelijk verplicht om informatie in te winnen over jouw kennis, ervaring, financiële situatie en beleggingsdoelstellingen. Op basis daarvan kunnen we al beleggingssuggesties geven.
Maar KBC Brussels gaat een stap verder. We bepalen ook je emotionele profiel. Door rekening te houden met je gevoeligheid voor (tussentijds) verlies, peilen we waar jouw comfortzone ligt.
Bovendien is het belangrijk om te diversifiëren. Een mooi woord, waarmee we bedoelen dat je niet al je eieren in dezelfde mand mag leggen. Want niemand kan op lange termijn voorspellen wat de beurzen zullen doen.
Op die manier komen we tot een alles-in-éénbeleggingsoplossing: 1 fonds dat je een mooie portefeuillebeleving geeft en past bij jouw emotionele en beleggersprofiel.
Dat kan je een potentieel rendement opleveren op lange(re) termijn waarbij je jezelf op elk moment comfortabel voelt.
Zo brengen wispelturige beurzen je niet van je stuk.
Niet juist, je kunt bij KBC Brussels al beleggen vanaf 25 euro per maand. Je kunt zelfs beleggen met je wisselgeld vanaf 10 euro.
Leuk detail: doe je aan pensioensparen in een pensioenspaarfonds? Dan beleg je eigenlijk al.
Je kunt je helemaal verdiepen in de beurs – bij KBC Brussels hebben we heel wat experts die niets liever doen – maar dat hoeft niet. Wanneer je kiest voor onze alles-in-éénbeleggingsoplossing, nemen onze expert-fondsbeheerders de beslissingen.
Jij hoeft er verder geen tijd en energie meer in te steken. In ruil daarvoor betaal je instapkosten en beheerskosten.
Momenteel kan beleggen een goede optie zijn om potentieel meer rendement te halen en zo het inflatie-effect tegen te gaan.
Wil je intekenen op een fonds dat door KBC Brussels wordt beheerd? Dan betaal je inderdaad instap- en beheerskosten. Maar dat betekent niet dat beleggen een marketingtruc is van de bank met als doel meer geld te verdienen.
Onze expert-fondsbeheerders werken hard voor die vergoeding om het fonds zo goed mogelijk te laten presteren. Vergelijk het met het onderhoud van je wagen. Dat kun je ook zelf doen, maar de meeste mensen laten liever een ervaren garagist aan hun wagen sleutelen.
Beleggen kan dus een win-winsituatie zijn. Jij hebt potentieel meer rendement. En onze experts worden vergoed om hun expertise ter beschikking te stellen.
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kan beleggen dus voor een gerust gemoed zorgen. Wie zich nu laat afschrikken door mogelijk verlies op korte termijn, brengt mogelijk rendement op lange termijn in gevaar.
Interesse om te beleggen? We helpen je graag!
KBC Brussels-Beleggingsplan
Periodiek beleggen kan al vanaf 25 euro per maand. Deze vorm van beleggen is zo eenvoudig dat het met je smartphone kan. Open in enkele klikken een KBC Brussels-Beleggingsplan, waar en wanneer je wilt. Klik op de banner en ontdek meer voordelen.
KBC Brussels Easy Invest Service
Beschik je over een groter vermogen en wil je dat aan het werk zetten? Laat het over aan onze gespecialiseerde fondsbeheerders met de KBC Brussels Easy Invest Service. Klik op de link en ontdek er alles over.
KBC Brussels-Premium Banking
Heb je een groter vermogen? Dan kun je kiezen voor KBC Brussels-Premium Banking, waarmee je financiële begeleiding krijgt van je persoonlijke relatiebeheerder.