Beleggen met weinig geld
Beleggen met weinig geld

Beleggen met weinig geld

Ontdek hier de basisregels om te beleggen met een beperkt budget

Beleggen met weinig geld

Ontdek hier de basisregels om te beleggen met een beperkt budget

Wil je een mooi extraatje opzijleggen voor je oude dag? Of is het je ultieme wens om je (klein)kinderen een financieel vangnet te bieden? Dan is het gewone spaarboekje wellicht niet de beste optie. De rente staat namelijk erg laag, met een beperkt rendement tot gevolg.

Voor wie zijn spaargeld méér wil laten opbrengen, zijn beleggingsfondsen een interessante optie. En daarvoor hoef je helemaal geen grootverdiener te zijn. Beleggen doe je namelijk al vanaf 25 euro. Ontdek hier de basisregels om te beleggen met weinig geld.

Beleggen: geen alleenrecht voor grote vermogens

Beleggen met weinig geld hoe pak je aan

Laten we meteen een mythe de wereld uit helpen: beleggen is níét alleen weggelegd voor de kapitaalkrachtigen onder ons. Integendeel: beginner of professional, groot- of kleinverdiener, beleggen is voor iedereen. Zolang je maar rekening houdt met je persoonlijke noden en je financiële mogelijkheden.

Zelfs beleggen met weinig geld is een optie. En dat mag je vrij letterlijk nemen. 25 euro volstaat al om in een beleggingsfonds te stappen. Met zo’n bescheiden bedrag ben je zeker dat je geen grote risico’s loopt en zet je op je eigen tempo je eerste stappen in de wereld van aandelen en fondsen.

Risico’s op de beurs indijken met een beleggingsfonds

Beleggen met weinig geld. Hoe pak je het aan?

Ook al maak je maar een beperkt bedrag vrij om te beleggen, als beginnende belegger telt elke cent. Veel beginnende beleggers worden lichtjes nerveus als de koersen dalen en verkopen in paniek hun aandelen. Vice versa laten beleggers zich soms vangen aan een goede periode op de beurs en denken ze dat de koersen zullen blijven stijgen. 

Het is dan ook zaak om de risico’s zoveel mogelijk te spreiden en niet al je eieren in één mand te leggen. En laat dat nu net de reden zijn waarom beleggingsfondsen in het leven zijn geroepen.

Beleggingsplan: beleggen zonder drempelvrees

Het beleggingsplan is ideaal als je voor de eerste keer wilt beleggen. Daarbij kies je niet alleen het bedrag (minimaal 25 euro), maar ook de frequentie waarmee je dat bedrag wilt beleggen. Door planmatig te beleggen, ben je minder afhankelijk van onvoorspelbare beursschommelingen. Omdat je over een langere termijn periodiek belegt, wisselen periodes met een tegenvallend rendement en periodes met een hoog rendement elkaar af. Zo zet je je emoties buitenspel en profiteer je mee van de voordelen van langetermijnbeleggen.

Hier alvast nog enkele voordelen die je je drempelvrees helpen overwinnen: 

  • Beleggen met het KBC Brussels-Beleggingsplan is gratis: je betaalt niets extra boven op de gebruikelijke instapkosten van beleggingsfondsen.
  • Je belegt op je eigen tempo: maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks.
  • Absoluut geen ervaring met beleggen? Geen nood: je hoeft de beurs helemaal niet actief te volgen om te kunnen beleggen met het KBC Brussels-Beleggingsplan.
  • Het KBC Brussels-Beleggingsplan bestaat enerzijds uit een KBC Brussels-Beleggingsplanrekening, een renteloze rekening waarop je het te beleggen bedrag stort, en een plandossier. Daarop worden de gekochte fondsen geboekt. Per beleggingsplan kun je in maximaal vijf verschillende beleggingsfondsen beleggen.

Is beleggen iets voor jou?

Niet zeker of beleggen iets voor jou is? Maak gebruik van ons persoonlijke beleggingsadvies op je smartphone. Zowel voor beleggen als (pensioen)sparen geven we je een voorstel, op basis van je voorkeuren en je budget. Achteraf een beleggingsplan openen is bovendien eenvoudig.