Overlijden

Je financiële zaken goed en eenvoudig regelen

Overlijden

Je financiële zaken goed en eenvoudig regelen

Het overlijden van iemand die ons dierbaar is, is altijd een moeilijk moment in ons leven. Tijdens die emotionele periode moet er heel wat geregeld worden en zit je waarschijnlijk met veel vragen. Daarom willen we je helpen waar we kunnen.

KBC Brussels helpt je

Bij KBC Brussels kun je bij het overlijden van een naaste rekenen op ons team Nalatenschappen.
Zodra je een overlijden aan ons meldt, nemen wij heel wat administratie van je over. We geven je nuttige informatie en zorgen voor een correcte afhandeling van de bank- en verzekeringszaken bij KBC Brussels.

Digitaal nalatenschapsdossier

Als je bij KBC Brussels als nabestaande van een overledene bent geregistreerd, kun je toegang krijgen tot het digitaal nalatenschapsdossier in KBC Brussels Mobile en KBC Brussels Touch. Daar kun je de afhandeling van de nalatenschap opvolgen. Je ziet er in welke fase de afhandeling zich bevindt en welke documenten we nog van je nodig hebben. Die documenten kun je daar dan ook onmiddellijk opladen. Je kunt ons in het digitaal nalatenschapsdossier ook facturen bezorgen om te betalen van geblokkeerde rekeningen. Voor elk document en elke factuur afzonderlijk zie je bovendien de fase van de afhandeling ervan.

Wat te doen bij overlijden?

Wat te doen bij overlijden?

Je hebt iemand dierbaar verloren. Als nabestaande moet je op vrij korte termijn een aantal administratieve formaliteiten in orde brengen. Met andere zaken kun je nog even wachten. Weet je niet waar te beginnen? Met een checklist helpen we je een eind op weg.

Overlijden melden

Om de bankzaken na een overlijden goed en eenvoudig te regelen, start je met het melden van een overlijden. Dat kun je ook perfect online. We informeren je dan over de verschillende stappen.

Registreer je als nabestaande

Om als mogelijke erfgenaam aan het nalatenschapsdossier toegevoegd te worden, is het belangrijk dat je jezelf als nabestaande registreert. Je kunt jezelf en andere nabestaanden perfect online registreren.

Hoe blijf je de rekeningen verder betalen?

Om de rechten van de erfgenamen veilig te stellen, verplicht de wet KBC Brussels om tijdelijk de rekeningen en kluizen van zowel de overledene als de huwelijkspartner te blokkeren. Dat gebeurt zodra we op de hoogte zijn van het overlijden.
Als erfgenaam kun je de rekeningen blijven betalen

  • met je eigen geld. Je kunt die betalingen nadien onderling regelen met de andere erfgenamen
  • met leefgeld, als je hiervoor in aanmerking komt. Als langstlevende echtgenoot of wettelijk samenwonende partner kun je op een niet-geblokkeerde rekening een beperkt bedrag uit de tegoeden ontvangen voor het doen van boodschappen en andere betalingen

Bepaalde facturen mag je betalen van geblokkeerde rekeningen, als er voldoende geld op staat.

Successieplanning

Verlicht de last van de successierechten voor je erfgenamen.

Successierechten of erfbelasting

Wat zijn successierechten en wat is erfbelasting? Wie betaalt ze en welke tarieven zijn van toepassing?

Overlijdensverzekering

Bescherm je nabestaanden tegen de financiële gevolgen van je overlijden.

Uitvaartverzekering

Verzeker je voor de kosten van je uitvaart en bespaar je dierbaren zo financiële zorgen.