Je eerste motor kopen

Nuttige info voor beginnende motorliefhebbers

Je eerste motor kopen

Nuttige info voor beginnende motorliefhebbers

Met een motor rijden geeft je een zalig gevoel van vrijheid en plezier. Maar je motor moet je vooral ook veiligheid bieden. Laat je als beginnende motorrijder goed informeren voor je je eerste motor koopt.
We helpen je hier alvast op weg!

Kies de motor die bij jou past

Kies de motor die het best bij jelevensstijl past.

Elke motorrijder is verschillend en we gebruiken motoren voor verschillende doeleinden. Daarom zijn er ook uiteenlopende types en modellen. Voor elk wat wils. Als beginnende motorrijder koop je beter niet meteen een heel krachtige machine. Zorg dat je goed zit op je motor en met beide voeten aan de grond kunt. Je motor is zwaar en je moet hem probleemloos kunnen rechthouden wanneer je stilstaat.

 • Als je dagelijks pendelt en snelheid niet je prioriteit is, dan is een traditionele, klassieke motor een aanrader.
 • Maak je graag uitstappen met je motor en heb je een passagier achterop? Dan is een cruiser wel iets voor jou!
 • Als je je motor dagelijks gebruikt en er verre reizen mee maakt, is een touring bike een goeie keuze.
 • Hou je van sportief en snel? Dan is een sportmotor wat jij zoekt.

Nieuw of tweedehands?

Wil je zekerheid over de staat van je eerste motor en heb je een behoorlijk budget beschikbaar? Dan koop je het best een nieuwe motor. Laat je goed informeren bij de verschillende merken en onderhandel over de aankoopprijs van je motor en je uitrusting.
Een tweedehands motor is vaak een stuk goedkoper en als beginnend motorrijder kun je er je eerste rijervaring mee opdoen. Daarna kun je overstappen naar een duurdere motor die voor jou de machine van je dromen is.

Aan de aankoop van een tweedehands motor zijn wel risico’s verbonden.
Bekijk samen met een motorkenner
zeker deze aandachtspunten voor je de tweedehands motor koopt:

 • Zit er sleet op de ketting, de kettingwielen, de banden?
 • De remschrijven moeten proper zijn. Zijn ze blauw? Dan werden de remschijven misschien oververhit door te hard te rijden en te hard te remmen.
 • Deuken en krassen op de benzinetank en op de zijkanten van de motor kunnen wijzen op een valpartij.
  Ook splinternieuwe spiegels, handgrepen en voetsteunen (vaak van een goedkoper merk) kunnen erop wijzen dat de motor gevallen is.
 • Hoe is de staat van de motor, de versnellingsbak, de ophanging?
 • Start de motor vlot? Een klein beetje witte rook uit de uitlaat is oké, maar een blauwe wolk kan wijzen op een versleten motor.
 • Kijk het onderhoudsboekje na. Heeft de motor regelmatig de nodige onderhoudsbeurten gehad?

Een goede uitrusting, een must!

Bij een motor hoort een goede uitrusting, én natuurlijk een rijbewijs met een rijopleiding.

Een valpartij met je motor is geen pretje. Als je valt, ben je het best zo goed mogelijk beschermd. Volgens de wegcode is ‘beschermende kledij’ verplicht voor de bestuurder en de passagier. Met ‘beschermende kledij’ bedoelt de wetgever een helm, handschoenen, een jas met lange mouwen, een lange broek en laarzen of schoenen die de enkels beschermen. Welke kledij je precies moet dragen, wordt niet duidelijk omschreven. Maar, je zorgt beter voor voldoende budget voor professionele motorkledij. Deze bestaat uit slijtvaste materialen en heeft beschermstukken op de armen, schouders, knieën, rug en heupen. Veiligheid gaat voor alles!

Welk rijbewijs heb je nodig?

Heb je je autorijbewijs voor 1989 behaald? Dan heb je ook automatisch het motorrijbewijs.
In alle andere gevallen bepalen je leeftijd als bestuurder en het vermogen van de motor welk motorrijbewijs je nodig hebt. Op deze pagina vind je alle informatie over de motorrijbewijzen.

Heel wat kosten, heel wat fiscale voordelen

Laat je goed informeren voor je je eerste motor koopt. Deze pagina helpt je op weg.

Motorrijden kost geld. Het begint met de aankoop van je motor en uitrusting, maar daar blijft het niet bij. Denk ook aan de verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Tweewielers, de eenmalige belasting op de inverkeerstelling, onderhoudskosten, enz.

Maar, de kosten die verband houden met het gebruik van je motorfiets voor je woon-werkverkeer of je beroepsmatige verplaatsingen kun je fiscaal aftrekken! Dat zijn dan de belastingen, verzekeringspremies, onderhoudskosten, de kost van beschermende motoruitrusting en benzine (in de mate dat je je motorfiets voor die verplaatsingen gebruikt).
Bewaar je facturen en kassabonnen zorgvuldig. Als de fiscus je controleert, zul je ze moeten tonen. Let wel, het bewijzen van je werkelijke beroepskosten is enkel zinvol indien ze meer bedragen dan je forfaitaire beroepskosten.

De baan op zonder je spaarrekening te laten crashen

Je spaarcenten mogen gerust op je rekening geparkeerd blijven. Met een motorlening bij KBC Brussels kun je tot 110% van het aankoopbedrag van je nieuwe of tweedehands motor ontlenen. Zo financier je bv. ook meteen je uitrusting of je verzekering.
Dankzij de vaste interest betaal je elke maand een vast bedrag terug. En die interest kun je ook fiscaal inbrengen!

Lees hier de juridische informatie

Let op, geld lenen kost ook geld.

Energie-renovatiecheck

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor jouw huis, hoeveel bespaar je en hoe snel verdien je de investering terug?
Energie-renovatiecheck