Wat kost een renovatie?

Belangrijke vragen die je je moet stellen

Wat kost een renovatie?

Belangrijke vragen die je je moet stellen

Renovatie zit in de lift. Schaarse bouwgronden en de hoge kostprijs van nieuwbouw maken dat er steeds vaker gekozen wordt voor verbouwen. Maar hoeveel kost een renovatie? Een overzicht van de mogelijke werken en kosten geven je meer zicht op je budget.

Budget als basis

Basis van een geslaagde verbouwing is het opstellen van een realistische kosteninschatting. Hou daarbij zeker rekening met onvoorziene kosten. Een haalbaar renovatiebudget bekijkt verschillende mogelijke scenario’s. Ook belangrijk: ga ervan uit dat de werken langer zullen duren dan voorzien. Ook dat kan een invloed hebben op je budget, als het bijvoorbeeld betekent dat je een paar maanden langer huur moet betalen voor je in je vernieuwde huis kunt.

Ontdek de renovatielening

Wist je dat...

Je ook renteloos kunt lenen voor je koop- of renovatieproject? Ontdek hier hoe je je rente terugbetaald krijgt met het Vlaams renteloos krediet.

Het totaalplaatje

Belangrijkste stap om een zicht te krijgen op je renovatiebudget: noteer alle posten die je zult vernieuwen en maak een inschatting van de kosten. Hou rekening met onvoorziene omstandigheden die je misschien tegenkomt. Ook iets om over na te denken: het is beter om nu de basis aan te pakken, dan wat opsmukwerk te doen dat je later toch weer moet afbreken. De investering nu zal dan misschien wat zwaarder zijn, je bent er wel zeker van dat je weer jaren verder kunt.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten en vragen die je budget zullen bepalen:

Vernieuw je je volledige elektrische installatie? Dan moet je rekenen op heel wat slijpwerk, veel materiaal en vooral veel werkuren. Vaak worden die kosten onderschat, maar zelfs zonder aanvullende domotica loopt de vervanging van een elektrische installatie snel op tot een slordige 10.000 euro.

Wie een beetje handig is, kan eventueel gaan voor een doe-het-zelfpakket, waarbij je elektriciteitsplan volledig wordt uitgetekend en jij de uitvoering doet. Je installatie moet wel sowieso gekeurd worden door een erkende organisatie, dat kost ongeveer 200 euro. 

Enkele richtvragen:

 • Is de elektriciteit gekeurd?
 • Hoe recent is het zekeringenbord?
 • Is de installatie zwaar genoeg naar hedendaagse normen (met andere woorden: kun je tegelijk een wasje doen, de microgolfoven gebruiken en de vaatwas laten draaien?)
 • Ben je tevreden met een basic installatie of wil je graag domoticatoepassingen?
 • Zijn er voldoende stopcontacten in elke ruimte?

Met de sanitaire voorzieningen bedoelen we de waterleidingen en rioleringsbuizen. Om die te vervangen, zijn er breekwerken nodig. Hou daar rekening mee in je budgettering.  

Enkele richtvragen:

 • Wat is de staat van de waterleidingen in je huis?
 • Gaat het nog om koperen leidingen?
 • Wat met de riolering? Als ook die vervangen moet worden, zijn er graafwerken nodig en moeten er dus wellicht vloeren worden uitgebroken. 

Is er al centrale verwarming, dan is het vervangen van de ketel misschien al voldoende. Reken voor een condensatieketel op gas of stookolie op zo’n 2.500 tot 6.000 euro. Uiteraard komen daar nog de werkuren bij. Combineer je met hernieuwbare energie, dan zal de begininvestering wat zwaarder doorwegen, maar dat verdien je al snel terug door de lagere energiefactuur. Of overweeg een warmtepomp, al is het dan wel eerst en vooral belangrijk dat je isolatieschil perfect in orde is.

Enkele richtvragen:

 • Gaat het om een recente installatie of een verouderde ketel?
 • Zijn de radiatoren voldoende voor de ruimte?
 • Is er verwarming voorzien in alle ruimtes die je wilt gebruiken of moeten er extra leidingen worden gelegd?
 • Welke energiebron wil je gebruiken? Is er bijvoorbeeld aansluiting op het aardgasnet?
 • Wil je gebruik maken van hernieuwbare energie?

Bij een oud huis zijn de ramen vaak dringend aan vervanging toe. Goed isolerend schrijnwerk is van groot belang voor de zogenaamde isolatieschil van je huis. Een degelijke isolatie betekent dat je huis een jasje aan heeft: slecht isolerende ramen zijn eigenlijk gewoon gaten in je jas en halen de totale isolatiewaarde naar beneden.

Enkele richtvragen:

 • Is er al dubbel glas aanwezig?
 • Is het schrijnwerk nog in orde of moet dat ook worden vervangen?
 • Hoe groot zijn de glaspartijen?
 • Wil je ook dat het glas specifiek akoestisch isolerend is?
 • Welk materiaal kies je voor je schrijnwerk: hout, aluminium, pvc?
Gerenoveerde zolder

Verkeren ook je muren in slechte staat? Dan zorg je het best voor herbepleistering. Reken zo’n 25 euro per vierkante meter.

Enkele richtvragen:

 • Wat is de staat van de muren?
 • Komt de pleister los?
 • Wil je herbepleisteren of kies je bijvoorbeeld voor het ruw laten van de bakstenen?

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe minimale dakisolatienorm van kracht. Daarmee wil de Vlaamse regering maken dat alle daken in Vlaanderen tegen 2020 geïsoleerd zijn. Je dak isoleren is dan ook geen grote kost, en de terugverdientijd is erg kort. Meestal heb je de investering na een tweetal jaar terugverdiend dankzij lagere stookkosten.

Is het nodig om je volledige dakconstructie te vernieuwen? Dan loopt de prijs al snel op tot 200 euro per vierkante meter.

Enkele richtvragen:

 • Is je dak nog in goede staat?
 • Is er een onderdak?
 • Is het gebinte (balkwerk) nog in orde?
 • Is je dak geïsoleerd?
 • Ben je van plan de ruimte onder het dak als woonruimte te gebruiken?
Wat kost een renovatie

Een kostenpost die je snel ‘vergeet’. Aan het eind van de rit blijk je vaak geen budget meer te hebben voor de eindafwerking en dat is natuurlijk jammer. Hou in je berekening dus al een budget vrij voor grotere zaken, zoals een keuken of badkamermeubels, maar ook verf, lichtknoppen, lichtarmaturen, gordijnen... Bekijk op voorhand al wat prijzen: de totale kost van de afwerking zal hoger zijn dan je verwachtte.

Enkele richtvragen:

 • Ga je voor een keuken op maat of combineer je standaardelementen?
 • Wil je een hightech designbadkamer of ga je voor basic?
 • Ga je voor duur design of mag het eenvoudiger?
 • Wil je alles tot in de puntjes afgewerkt hebben of is het een project op lange termijn?

Slimme investering

Tel je al die kosten bij elkaar, dan heb je wellicht al een stevige eindfactuur. Bovendien wordt aangeraden om een marge in te bouwen van zo’n 15%. Dat betekent dus dat het totaalbedrag dat je nu berekent maar 85% mag bedragen van wat je maximaal financieel aankan. Niet helemaal zeker wat je financiële capaciteit is? Ga eens praten met je bank over een lening voor je renovatie.

Bestaat je renovatiebudget voor minstens 50% uit investeringen waarmee je energie bespaart of de veiligheid van je woning verhoogt? Dan kun je een groene energie- en veiligheidslening aanvragen.

Hou er in je berekening ook zeker rekening mee dat je mogelijk recht hebt op een aantal premies die de financiële impact kunnen verlichten. Sowieso is het renoveren van een huis een slimme zet. Je huis stijgt in waarde, je leefcomfort verhoogt, je energierekening daalt… Bekijk de investeringen dus op lange termijn en staar je niet blind op het totaalbedrag van de renovatie.

Simuleer je lening voor je renovatie

Ben je klant bij KBC Brussels? Simuleer dan snel je lening voor je renovatie in KBC Brussels Touch.

Simuleer nu je renovatielening

Slim lenen voor je renovatie

Welke lening moet je kiezen voor je renovatie? We geven je 5 mogelijkheden met hun voor- en nadelen.

Renovatie van je woning

Woningrenovatie zit in de lift, en dat heeft natuurlijk alles te maken met het kostenplaatje.

Wonen in Brussel

Wonen in Brussel is uniek en veelzijdig. Wij staan je graag bij met advies over kopen, investeren en (ver)bouwen

De waarde van je woning berekenen

Een schatting van je woning maken: hoe begin je eraan? We zetten je alvast op weg met een aantal nuttige tips.