Auto kopen zonder rente

Opgelet voor de kleine lettertjes!

Auto kopen zonder rente

Opgelet voor de kleine lettertjes!

Een auto kopen zonder rente, kan dat wel?

De knoop is doorgehakt. Je hebt je oog laten vallen op een nieuwe auto en bent van plan die ook aan te schaffen. Proficiat! De enige vraag die je nog rest: hoe ga je die wagen financieren?

Sommige autodealers zijn er als de kippen bij om je te overtuigen met een verleidelijk aanbod: een auto op afbetaling tegen 0% rente. Te mooi om waar te zijn? Toch maar beter even de voorwaarden onder de loep nemen…

Auto kopen op afbetaling?

Als je niet zelf het volledige bedrag voor je nieuwe wagen kunt neertellen of je wilt wat langer sparen, dan biedt een autolening een goede oplossing. 

Iedereen wil natuurlijk een voordelige autolening. Dat is maar normaal. Toch is het opletten geblazen als een garagehouder je een afbetaling tegen 0% rente aanbiedt. Mogelijk zijn er valkuilen waardoor je uiteindelijk meer betaalt dan bij een klassieke autolening.

Autolening zonder rente

Auto kopen zonder rente

Wil je een auto kopen zonder rente, stel dan altijd enkele kritische vragen:

  • Hoeveel bedraagt het voorschot? Vaak kan dat oplopen tot 30% van de aankoopprijs.
  • Krijg je extra kortingen? De kans is zeer groot dat je weinig of geen korting krijgt. Kun je zonder lening bij een autodealer wél een stevige korting afdingen, dan is die vaak groter dan de interestkosten die je bespaart bij 0% rente.
  • Is er een verhoogde eindaflossing? Meestal heeft dit type lening een kortere looptijd, waardoor je bij de laatste maandaflossing een fikse som geld moet neertellen. Een dergelijke lening wordt ook wel eens ballonkrediet genoemd. In plaats van de laatste som (de “ballon”) te betalen, kan de autodealer de wagen eventueel overnemen. Maar let op: als de staat van de wagen niet goed is, weigert hij dat misschien.
  • Is er sprake van een verlengde waarborg? Soms word je als klant verplicht een verlengde waarborg te nemen van 500 à 800 euro. Dat staat nochtans vaak niet vermeld in de advertentie.
  • Hoeveel betaal je exact per maand? Vergeet niet mogelijke kosten zoals dossierkosten en extra verplichte verzekeringen in de berekening te verwerken.
  • Wie is de eigenaar van de wagen? Soms word je pas eigenaar van de wagen na de volledige afbetaling. Dat betekent dat je je auto niet zomaar kunt verkopen zonder toestemming van de autodealer.
  • Krijg je genoeg geld voor je oude wagen? Misschien wil je bij het aangaan van je lening ook je oude wagen betrekken in de deal. Let in dat geval goed op dat de garagehouder je oude wagen niet onderwaardeert. Met dat handige trucje kan de autodealer namelijk financieel voordeel halen uit een afbetaling tegen 0% rente.

Conclusie: wil je een auto kopen zonder rente, bekijk dan altijd de kleine lettertjes zodat je zeker bent dat je alle voorwaarden kent alvorens een renteloze autolening af te sluiten.

Autolening vergelijken

Autoleningen vergelijken doe je dus maar beter niet door louter en alleen de rentevoeten naast elkaar te leggen.

Met een klassieke autolening vermijd je in ieder geval verrassingen. Je weet perfect op voorhand hoeveel je elke maand gaat betalen. De vaste rentevoet verandert niet en dat gedurende de volledige looptijd van je autolening. Je kunt je dus de vraag stellen: is het opgeven van die zekerheid voor een vrij beperkt mogelijk voordeel eigenlijk de moeite waard?