De 10 bovenste beste plekken om Brussel te ontdekken

Wil je Brussel eens op een andere manier ontdekken? Kies voor een vogelperspectief!

De 10 bovenste beste plekken om Brussel te ontdekken

Wil je Brussel eens op een andere manier ontdekken? Kies voor een vogelperspectief!

Om een stad als Brussel te ontdekken, is er niets beter dan een beetje hoogte. Behalve het -zeer toeristische- Atomium bestaan er in de hoofdstad nóg daken en panorama's die de moeite waard zijn! We hebben voor jou onze 10 lievelingsplekken verzameld, van de meest ongewone tot de spectaculairste. Om even van het uitzicht te genieten, te eten of een aperitiefje te drinken.

Kijken en eten

MIM (Muziekinstrumentenmuseum) – 1000 Brussel

mim-restaurant

Het majestueuze art-nouveaugebouw 'Old England' boven op de Kunstberg huisvest niet alleen het Muziekinstrumentenmuseum (MIM). Het beschikt ook over een dak met restaurant en terras, dat een van de mooiste uitzichten over Brussel biedt. Als je daarboven staat, ligt de hele stad aan je voeten. Adembenemend… Maar geen nood, je eetlust hoeft er niet onder te lijden!

De cafetaria van de Koninklijke Bibliotheek – 1000 Brussel

royale-toit-potager

Op een boogscheut van het MIM, in de tuin van de Kunstberg, bevindt zich de Koninklijke Bibliotheek van België, die door de Brusselaars ook wel 'Albertina' wordt genoemd. Maar slechts heel weinig mensen weten dat ze ook een goed bewaard geheim verbergt! Op de vijfde verdieping torenen de cafetaria en vooral het terras dat ook als moestuin dienst doet boven het historische centrum van de stad uit. Ze bieden een fantastisch panoramisch zicht. Ideaal voor een lunch, met zicht op de stad én op de verse groenten die aan je voeten groeien.

Villa in the Sky – 1050 Brussel

Deze plek mag je gerust beschouwen als een van de hoogtepunten van de Brusselse gastronomie! Op het dak van de IT Tower, 120 m boven de Louizalaan en vlak bij de ingang van het Ter Kamerenbos bereidt sterrenchef Alexandre Dionisio gastronomische hoogvliegers. Omringd door een indrukwekkende glazen structuur geniet je er van een verfijnde keuken en een uitzicht van 360°. Die ervaring heeft natuurlijk zijn prijs, maar is ook onvergetelijk.

In de wolken met je aperitiefje

Play Label Rooftop Bar - 1000 Brussel

playlabel-rooftop

Zodra de mooie dagen terugkeren, stromen de Brusselse terrasjes vol. Eentje daarvan laat al enkele jaren stevig van zich horen, zowel letterlijk als figuurlijk: het dakterras boven de Bowling Crosly, vlak bij de Zavel. De Play Label Rooftop Bar gaat dit jaar zijn vijfde seizoen in en wil ook deze zomer alle Brusselse liefhebbers van elektronische muziek en ambiance bij elkaar brengen. Een hippe pop-upbar mét uitzicht, die een bezoekje meer dan waard is!

JAM Hotel Rooftop - 1060 Brussel

Een hotel ja, maar niet zomaar één. Het is een concept, dat een ruwe industriële architectuur van hout en beton combineert met een jonge, ontspannen sfeer. Elke kamer is een ontdekking, zoals de slaapzaal met 9 stapelbedden die je ook individueel kunt reserveren. Op het dak kun je in de zomer, aan de rand van het langwerpige zwembad, genieten van een aperitief én een fantastisch uitzicht. Pump up the JAM!

Beursschouwburg Out Lout Rooftop – 1000 Brussel

beursschouwburg-rooftop

Geen makkelijke naam om uit te spreken voor niet-Nederlandstaligen. Daarom wordt het ook wel het Beurstheater genoemd. Dit hoogtepunt van de Vlaamse Brusselse cultuur biedt een interessante cocktail van artistieke activiteiten en ontdekkingen in alle genres. Tijdens de maand juni herbergt het dakterras bovendien Out Loud!: een mix van concerten, films, picknicks, lunches en apero's met een schitterend uitzicht over de beurs en de Dansaertwijk. Een must!

Doe je ogen een plezier!

Dudenpark - 1190 Brussel

Fietsers weten het beter dan wie ook: Brussel is gebouwd op heuvels. En de wijk Hoogte Honderd in Vorst doet zijn naam eer aan. Oké, toegegeven, 100 meter hoog is niet bepaald de Mont Blanc. Maar vanop dat hoogtepunt van Brussel heb je wél een fantastisch uitzicht. Ga lekker zitten bovenaan het Lainésquare, tussen het Park van Vorst en het Dudenpark, net achter de 'Regenboog', en geniet van het unieke uitzicht: een uitgestrekt groen gebied met daarachter de skyline van de stad. Magisch en poëtisch.

De Basiliek van Koekelberg - 1081-1083 Brussel

panorama-basilique-koekelberg

Was er te veel volk op het Atomium toen jij er was en heb je dan maar besloten niet naar de top te klimmen om van het panorama te genieten? Er bestaat een veel minder druk bezocht (en ongetwijfeld minder bekend) alternatief! Op meer dan 50 m hoogte, net onder de koepel van de imposante Nationale Basiliek van Koekelberg, ontdek je een van de mooiste zichten over Brussel en Waals- en Vlaams-Brabant. Sta er meteen ook maar even bij stil dat je bovenin de vijfde grootste kerk ter wereld staat.

Poelaertplein - 1000 Brussel

panorama-poelaert

Het Poelaertplein ligt aan de voet van het Justitiepaleis. De architect, Joseph Poelaert, wordt door de inwoners van de Marollen minachtend 'de schieven architek' genoemd. Die populaire volkswijk was immers het eerste slachtoffer van die stenen gigant. Het plein vormt een soort van terras tussen het hoge en het lage gedeelte van de stad, en biedt het een magnifiek uitzicht. Heb je eenmaal genoeg gezien, dan kun je met de glazen lift aan je linkerkant afdalen naar de Marollen om haar typische sfeer op te snuiven.

De nocturnes van het MIMA - 1080 Brussels

Laatste museum voor hedendaagse kunst in Brussel, ligt het MIMA (Millenium Iconoclast Museum of Art) aan de rand van het kanaal in Molenbeek, in een industriële wijk in volle verandering. Zijn streefdoel? Een nieuwe blik werpen op de kunst die de Millennials interesseert, die liefhebbers van de 2.0-cultuur die goed verankerd zijn in de 21e eeuw. Eén van de vele initiatieven van het museum was de creatie van een rooftop die op zichzelf al een kunstwerk is en vanwaar je een uniek zicht hebt op Brussel. Kijk uit naar de nocturnes in de zomer: op de rooftop vind je dan de meest arty bars van de hele hoofdstad. 

Op locaties die een tikkeltje anders zijn, betaal je ook anders!

In heel wat van deze alternatieve, kortstondige of seizoensplekken is het niet altijd evident om te betalen met je bankkaart of kredietkaart. Met Payconiq ontloop je dat probleem moeiteloos: je betaalt gewoon met je smartphone!