Coworking in Brussel

Waar vind je die nieuwe coworkinglocaties?

Coworking in Brussel

Waar vind je die nieuwe coworkinglocaties?

Is coworking de nieuwste trend in de deeleconomie? Is het voorbehouden voor geeks en starters? Dat valt te bezien. Want hoewel de formule onmiskenbaar in de smaak valt bij digitale nomaden en andere aanhangers van telewerk, beantwoordt ze ook aan populaire tendens in de bedrijfswereld. We hebben het dan over het geleidelijk afschaffen van de eigen werkplek en de invoering van flex office-systemen of plaatsonafhankelijk werken. Daardoor moet een grote groep werknemers op zoek naar een plek waar ze hun laptop kunnen aansluiten. In Brussel breidt het aanbod zich volop uit. Hieronder vind je een overzicht om je op weg te helpen.

Coworking, wat is dat?

Samen werken

Deze nieuwe manier van werken omvat eigenlijk twee begrippen: werkplekdelen en het uitbouwen van een 'natuurlijk' netwerk van digitale nomaden, die ideeën willen uitwisselen en dus willen werken op basis van cocreatie. Voor anderen is het gewoon een manier om de eentonigheid van telewerken te doorbreken.

Je kunt coworking dus niet zomaar in een vakje steken of de gedeelde werkplekken indelen volgens welbepaalde criteria. Elke locatie is door de bedenkers uitgedacht naar aanleiding van heel uiteenlopende behoeften en stijlen, van wat luxueuzer tot heel origineel of apart. De coworkinglocaties kunnen enerzijds beantwoorden aan een behoefte aan gezelligheid – een café, een wifiverbinding en een ontspannen werksfeer, maar evengoed aan meer technische behoeften – geavanceerde bureaus, een vergaderzaal, printer, catering, evenementenruimte, enz. 

Hoeveel kost coworking?

Alles hangt af van hoe hoog de gestelde eisen zijn.

De meeste gedeelde werkplekken worden te huur aangeboden tegen een vaste prijs, die varieert naargelang van de termijn: een halve dag, een dag, meerdere dagen per maand, een formule voor een maand of zelfs toegang de klok rond. Je kunt die locaties dus gebruiken op welbepaalde momenten (ongeveer 25 euro per dag) of op regelmatige basis (vanaf 160 euro per maand - gemiddeld 295 euro per maand). Daar kunnen natuurlijk (tegen meerprijs) nog een aantal diensten bijkomen, zoals catering of een secretariaat. Meestal zul je ook een jaarbijdrage moeten betalen voor toegang tot de locatie.

Bij de coworkingcafés kan het gaan van een tarief per minuut tot een forfait (meestal inclusief internetverbinding, koffie/thee/snacks zoveel men wil), of gewoon de verplichting iets te consumeren om toegang te krijgen tot het internet.

Waar kun je coworken in Brussel?

Heb je af en toe een werkplek nodig, om op verplaatsing te kunnen werken of om je start-up te lanceren? Dan is het aanbod in Brussel groot genoeg. We hebben hier enkele adressen verzameld, voor elk wat wils. Van heel praktisch tot gezellig, van heel eenvoudig tot volledig uitgerust.

Coworkinglocaties

SmartWork Loi en Monnaie: functionele gedeelde bureaus in een aangename sfeer, met een keuken om je eigen maaltijd te bereiden en zelfs een ontspanningsruimte en een douche. Met een kleine voorkeur voor het Muntplein. De tarieven liggen rond het gemiddelde: 25 euro per dag en 295 euro per maand.

Les Galeries: je kantoor hebben (en je zakelijke adres) in het prestigieuze kader van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, op een steenworp van de Grote Markt, dat is niet iedereen gegeven. Behalve als je je vestigt in de luxueuze coworkingruimten op dit adres. Je doet er aan networking op hoog niveau en de prijzen liggen niet veel boven het gemiddelde (30 euro per dag en 300 euro per maand).

The Loft: je vindt er alles wat je nodig hebt om te werken in een sfeer van gemeenschap, op vijf praktische en aangename locaties (Louisa, Congres, Schuman, Koninklijk Park en Montgomery).  Verschillende tariefformules zijn mogelijk en de prijs per maand bevindt zich precies op het gemiddelde.

Greenhouse BXL: Het kloppend hart van zakelijk én creatief ondernemerschap, vlakbij Brussels Airport. Het innovatieve gebouw met een unieke coworkingruimte, vergaderzalen en evenementenruimtes werd ontworpen met het oog op duurzaamheid en kwaliteit. De troeven van Greenhouse BXL: het meeting center, het auditorium en het atrium voor inspirerende meetings en events. Je kan er bovendien genieten van een uitgebreid pakket aan diensten.

Coworking & start-up

Start it @KBC: De startup accelerator, dat binnen KBC gehuisvest is, biedt vaste of flexibele coworking plaatsen op de verschillende locaties om startups, scaleups of corpups de kans te geven te floreren in een omgeving die net zo verrijkend als inspirerend is. Dit aan een zeer lage prijs: vanaf 150 euro per maand.

SilverSquare: 3 prestigieuze locaties, aan het Stefaniaplein, aan de Louizalaan bij de ingang van het Ter Kamerenbos en in de Europese wijk. Een verzorgde inrichting en architectuur, designinterieur, diverse diensten ... Met andere woorden: toplocaties om te coworken in Brussel. Met nog een extraatje: een geïntegreerde incubator die je helpt je activiteit te lanceren. Gemiddelde tarieven.

Hive 5: een stijlvolle locatie vlak bij het Jubelpark, ontworpen in een zensfeer, om het delen van ideeën en gezamenlijk werken te bevorderen. Ideaal om een nieuw idee te testen of onderbouwd advies te krijgen voor de lancering van je start-up. Gemiddelde tarieven.

Factory Forty: op deze gezellige locatie in een bedrijfsgebouw in Vorst (de vroegere ateliers van Olivier Strelli) vind je vooral creatievelingen van allerlei slag in een vrolijke, familiale sfeer. In elke ruimte schijnt het daglicht volop naar binnen (behalve in de ontspanningsruimte) en het sleutelwoord is stimulatie. Er zijn zelfs kippen en eieren! Vriendelijke prijzen vanaf 210 euro per maand. 

Nog enkele goede adresjes:

Bureau partagé Ijskelderstraat 18 Sint-Gillis
Beta Coworking Witte Patersstraat 4 Etterbeek
Espace Y IJzerplein 10 Brussel
Chester & Fields Pater de Dekenstraat 14 Etterbeek
transforma bxl Jules Bordetlaan 13 Evere

Coworking zoals thuis (of beter)

Bon Jour Bruxelles: gezelligheid ten top! In dit gezellige huis in Elsene kom je samen (vooral met creatievelingen) rond een gemeenschappelijke tafel. Je kunt deelnemen aan de vele evenementen die de dame des huizes organiseert, om ideeën uit te wisselen en je netwerk te verruimen. De kers op de taart: je krijgt dat alles voor een zacht prijsje.

The Library Elsene: een luxueuze woning, met smaak ingericht, dicht bij de vijvers van Elsene. Het pand is volledig uitgerust om te werken in een gezellige sfeer waar je je thuis voelt. Je vindt The Library ook in de Europese wijk, aan de Ambiorixsquare, en aan de Broquevillelaan. Luxe, rust en welbehagen. Coworking vanaf 245 euro per maand.

The Mug Brussels: de naam zegt genoeg! Geniet met anderen van een heerlijk geurende kop koffie in een Brussels huis met een warme en aangename sfeer, verspreid over vier verdiepingen. Het is een gezellige, bruisende plek. En ook een van de goedkoopste in Brussel: voor 160 euro per maand krijg je onbeperkte toegang.

Coworking & lunch

le-phare-coworking
(c) Jasper Van der Linden

Le Phare du Kanaal: op slag verliefd! Langs het Kanaal, dicht bij het IJzerplein, vind je deze prachtige locatie met een leuk biorestaurantje op het gelijkvloers en een van de gezelligste coworkingruimtes op de bovenverdieping. Je wordt er gul en charmant onthaald door Hanna, een Française die in Brussel is komen wonen. Er hangt een onspannen sfeer en 's middags hoef je alleen maar naar beneden te gaan voor een gezonde lunch.

Coworkingcafés

Een wifiverbinding volstaat soms al om ergens een coworkingcafé van te maken. Maar het is toch vooral het type klanten dat de doorslag geeft. Enkele locaties die onze aandacht hebben getrokken:

Parlor Coffee Charleroise Steenweg 203 Sint-Gillis coworkingcafé
Poz café Defacqzstraat 92 Sint-Gillis coworkingcafé
Cup 28° Baljuwstraat 34 Brussel coworkingcafé
Workshop Café Louizalaan 146 Elsene coworkingcafé
Luka Elsensesteenweg260 Elsene coworkingcafé
Parade Savoiestraat 59 Sint-Gillis Literair café
Jat Naamsestraat 28 Brussel coworkingcafé/lunch
The Office (creative coffee & salad)  Aarlenstraat 80 Brussel coworkingcafé/lunch
Karsmakers Trierstraat 20 Elsene coworkingcafé/lunch
Hinterland Charleroise Steenweg 179 Sint-Gillis coworkingcafé/lunch

Als je van coworking houdt, ga je gek van coliving worden!