Waarom beleggen in aandelen?

Waarom beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen op de beurs is een avontuur op zich. Als je weet wat je doet, kun je er snel je kapitaal mee laten aandikken. Er zijn toch redelijk wat risico’s aan verbonden. Je kunt alles zelf beheren, maar je beslissing baseren op advies van experts is een goed idee. Of je kiest ervoor om het volledig te laten doen door iemand met ervaring.

Wat zijn aandelen?

Laat ons daarmee beginnen. Een aandeel is simpelweg een deel van een bedrijf. Je koopt een zeker percentage bezit van een bedrijf. Grote beursgenoteerde bedrijven ’verdelen’ hun onderneming in gelijke stukken. Dat kunnen er miljoenen zijn. Zo’n stuk heet dan een aandeel. 

Bij de beursgang wordt een waarde geschat voor het bedrijf, waardoor je dus ook een waarde per aandeel hebt. Daarna zijn het vooral de beleggers die bepalen hoe het verder gaat met de beurskoers. Hoe meer vraag naar de aandelen, hoe duurder die zullen zijn. En omgekeerd. 

Stel dat er plots barslecht nieuws verspreid wordt over het bedrijf en heel wat aandeelhouders hun aandelen willen verkopen. De markt wordt dan overspoeld met aandelen, waardoor de waarde fel daalt. Het omgekeerde kan uiteraard ook gebeuren. 

Hoogst mogelijke rendement

Beleggen in aandelen is populair en daar is een reden voor. Je behaalt er gemiddeld het hoogste  rendement mee. Althans op lange termijn. Meer dan met obligaties, staatsbonnen of kasbons. 

Op lange termijn mag je gemiddeld volgend rendement* verwachten

  • Aandelen: 8,25% rendement per jaar
  • Cash: 3,75% 
  • Obligaties: 5,25%

We gaan daarbij uit van een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 3%.

Maar er is een keerzijde aan de medaille. Aandelen zijn ook  de meest risicovolle beleggingsproducten. Hun koersen kunnen snel stijgen op korte termijn, maar ook snel dalen. Aandelen reageren nu eenmaal op veranderingen in de financiële markten. Denk aan de crisis die we nu nog aan het verwerken zijn. 

* Bron: KBC Asset Management. Rendementen die in het verleden behaald werden vormen geen indicator voor de toekomst. De vermelde percentages zijn brutocijfers, vóór kosten en taksen. De wijze waarop deze rendementen zijn berekend en de producten waarop ze slaan, vind je terug in de Strategy Background Note ‘Risico en return, een kader voor de lange termijn’. Die publicatie is beschikbaar op de website van KBC Asset Management of via onderstaande link.

De beursvloer bij jou thuis

Nog niet zo bijzonder lang geleden moest je naar een beursgebouw trekken om te beleggen in aandelen. Of je belde naar een makelaar. 

Nu is dat veel gemakkelijker geworden. Je neemt je tablet of smartphone en koopt of verkoopt de aandelen vanuit je luie zetel. Bijvoorbeeld met Bolero van KBC Groep. Met dit platform beleg je op meer dan 20 beurzen wereldwijd.

Geen expert? Geen probleem

De meeste beleggingstools vragen om eerst een test af te leggen vooraleer ze je zelfstandig laten beleggen op de beurs. Die testen willen nagaan of je een minimum aan kennis hebt over beleggen.

Als je een basiskennis hebt over de werking van de markt en van geld, dan ben je al een eind op weg om te beleggen. Houd daarnaast de verschuivingen binnen de markten in de gaten om er te kunnen op inspelen. 

Je hebt vooral een stevige dosis gezond verstand  nodig. En geduld. Als je een aandeel al een tijdje in bezit hebt en plots gaat het slecht met dat aandeel, zullen veel onervaren beleggers snel verkopen met verlies. Terwijl het kan zijn dat je met wat geduld plots weer winst maakt met datzelfde aandeel. 

Ben je toch niet bereid om helemaal op je eentje de beurs te betreden? Dan zijn er heel wat experts en vermogensbeheerders die jou kunnen helpen. Ook KBC Brussels heeft met Asset Management, Premium Banking en Private Banking een aantal opties op maat om je de nodige begeleiding en adviezen te geven. Zelfs je vermogen volledig laten beheren door KBC Brussels is perfect mogelijk.

Wat heb je nodig om te beleggen?

Een portie geluk? Misschien wel. Hoewel het kansspel-gehalte van beleggen in aandelen minder groot is dan veel mensen beweren. Je kunt uiteraard tegenslag of veel geluk hebben en door een onverwachte gebeurtenis veel verlies of veel minst maken. Maar meestal zit er logica in de beurs. 

Wat heb je dus nodig? 

  • Beleggingstool (Bolero)
  • Kennis en interesse
  • Geduld
  • Gezond verstand
  • Discipline en zelfbeheersing
  • (Geluk is altijd welkom)

Geprikkeld om te beleggen?

Elke belegger zal het je zeggen: leg niet al je eieren in dezelfde mand. Spreid je beleggingen. Een goede basis is een spaarboekje met wat reserve. Doe je daarnaast aan pensioensparen en langetermijnsparen? Dan heb je een goede buffer voor je beleggingsportefeuille. Wat je met de rest van je vermogen doet, kies je uiteraard zelf. Weet enkel dat beleggen in aandelen altijd risico’s inhoudt. 

Je KBC Brussels-adviseur kan je helpen om je risicoprofiel in kaart te brengen. Zo ben je al wat meer geïnformeerd. Ook beleggen in aandelenfondsen is een optie. Dan beleg je je vermogen in een fonds, waarbij de fondsbeheerder beslist welke aandelen er aangekocht worden. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe wil jij beleggen?

Hoe wil jij beleggen?

Christophe denkt vooruit

"We genieten veel meer van vandaag sinds we meer zekerheid hebben voor de toekomst."
Jouw oplossing: KBC Brussels-Vermogensservice Plus

Jouw oplossing: KBC Brussels-Vermogensservice Plus

Aanbod tak 23-levensverzekeringen

Aanbod tak 23-levensverzekeringen

Op zoek naar een hoger rendement? Je wilt je erfenis zo goed mogelijk plannen? Ontdek het aanbod Tak 23-levensverzekeringen bij KBC Brussels.