10 tips om belastingen te besparen

10 tips om belastingen te besparen

De overheid biedt je een hoop mogelijkheden om belastingvoordeel te doen. Ontdek onze 10 praktische tips, van pensioensparen tot kinderopvang.

1. Doe aan pensioensparen

Volgens schattingen doen al bijna 3 miljoen Belgen aan fiscaal voordelig pensioensparen. Het is wellicht de meest bekende belastingtip. In 2023 kun je zelf je maximumbedrag bepalen uit 2 mogelijkheden:

 • Kies je voor een maximumbedrag van 990 euro, dan geniet je 30% belastingvoordeel. Je kunt dus tot 297 euro terugkrijgen via je belastingen.
 • Je kunt ook kiezen voor 1.270 euro als fiscaal maximum. Dan geniet je 25% belastingvermindering: of tot 317,50 euro.

Kies je voor het hogere bedrag? Laat dat dan expliciet aan je bank weten. Dat kan nog het hele jaar 2023. Verkies je het lagere bedrag, dan hoef je dat niet te laten weten. Lees hier meer over pensioensparen in 2023.

2. Langetermijnsparen loont

Daarnaast kun je ook sparen met belastingvoordeel via het stelsel van langetermijnsparen. Een fiscale spaarverzekering valt bijvoorbeeld onder dat stelsel. Bij langetermijnsparen hangt het maximumbedrag af van je persoonlijke situatie. Het absolute fiscale maximumbedrag in 2023 is 2.350 euro.

De belastingvermindering bedraagt ook hier 30% van je spaarbedrag. Als je het absolute maximumbedrag spaart, kun je 705 euro belastingvermindering krijgen. Op voorwaarde natuurlijk dat je belastingbedrag minstens even hoog is. Je persoonlijke maximum kun je berekenen met de taxplanner op onze website. Je kunt hiervoor ook terecht bij KBC Brussels Live.

3. Schenk aan het goede doel

Ontdek 10 tips die je belastingvoordeel opleveren

Ook een schenking aan het goede doel brengt je voordeel op. De overheid beloont je steun met een belastingvermindering van 45%. Voor het aanslagjaar 2021 uitzonderlijk zelfs een belastingvermindering van 60%. 

De voorwaarden om dit voordeel te genieten:

 • Het goede doel moet een erkende instelling zijn. Op de website van de FOD Financiën vind je algemene informatie en een lijst van alle erkende instellingen.
 • De gift moet minstens 40 euro bedragen per instelling (per jaar).
 • Je mag maximaal 10% van je netto-inkomen wegschenken.

4. Haal fiscaal alles uit je woonkrediet

Heb je een hypothecaire lening voor een woning waarin je zelf woont in Vlaanderen? Dan krijg je met de woonbonus een belastingvoordeel. Er zijn momenteel verschillende basisbedragen voor de woonbonus, afhankelijk van het jaar waarin je je lening afsloot. Een volledig overzicht vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Let op: vanaf 1 januari 2020 werd de Vlaamse woonbonus afgeschaft voor nieuwe leningen. In plaats daarvan betaal je minder registratierechten bij de aankoop van een enige gezinswoning.

Sparen voor je eigen woning

Met een spaarverzekering kun je je op een fiscaal vriendelijke manier voorbereiden op het verwerven van je eigen woning. De opgebouwde reserve kun je gebruiken om bij het aangaan van een woningkrediet je schuldsaldoverzekering te financieren. Je kunt die stortingen ook inbrengen in je belastingaangifte. Op het gespaarde bedrag kun je een jaarlijkse belastingvermindering van 30% krijgen.

Let op: vanaf 1 januari 2020 wordt de Vlaamse woonbonus afgeschaft. Als je spaarverzekering gekoppeld wordt aan een woningkrediet voor de eigen woning, is er ook geen belastingvoordeel meer voor contracten die vanaf deze datum afgesloten zijn.

5. Hergebruik je lopende hypotheek

Wanneer je hypothecaire lening afloopt, verlies je een grote post die je belastingvermindering oplevert. Je kunt je hypotheek hergebruiken voor je verbouwingen of om een tweede woning te kopen. Zo geniet je mogelijk verder van fiscaal voordeel, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Meer informatie vind je op onze pagina over je hypotheek hergebruiken.

Let op: het fiscaal voordeel voor verbouwleningen aangegaan vanaf 1 januari 2020 wordt onder de Vlaamse woonbonus afgeschaft.

6. Voer renovaties uit aan je woning

De Vlaamse overheid stimuleert verbouwingen met verschillende premies zoals de renovatiepremie en de verbeteringspremie. Sommige gemeenten en provincies geven nog bijkomende isolatiepremies.
Meer info over premies

7. Duurzaam bouwen

Zie je de toekomst groen? Wie duurzaam bouwt, krijgt via overheidssteun een deel van zijn investering terug. Een reeks premies van verschillende beleidsniveaus vind je overzichtelijk toegelicht op onze pagina over subsidies voor duurzaam bouwen

8. Betaal je poetshulp met dienstencheques

In Vlaanderen leveren dienstencheques je 20% belastingvermindering op (vanaf 2020). Een cheque van 9 euro kost je dus 7,20 euro, een voordeel van 1,80 euro. Voor Brusselaars bedraagt het voordeel minder: 1,35 per cheque. Er is in 2023 een algemeen plafond van 1.520 euro voor diensten- en wijk-, werk- of PWA-cheques samen, per persoon.

Voor een koppel is dat plafond dus 3.040 euro, wanneer elke partner op eigen naam 1.520 euro besteedt. Koopt een van beide partners bijvoorbeeld voor 1.800 euro aan dienstencheques, dan komt het meerbedrag van 280 euro niet in aanmerking voor belastingvoordeel.

Heeft je partner geen of te weinig inkomsten, dan wordt de belastingvermindering omgezet in belastingkrediet en wordt het voordeel terugbetaald.

9. Help een bevriende kmo

In Vlaanderen kun je fiscaal voordelig geld lenen aan een kmo of een vriend of familielid die zelfstandige is. Die win-winlening levert je jaarlijks 2,5% voordeel op van ontleende bedragen tot 75.000 euro. Het maximale voordeel is dus 1.875 euro per jaar.

10. Breng je kinderopvang in

Je kinderopvang kun je in je belastingaangifte opnemen

Voor kinderopvang in 2020 mag je tot 13 euro per opvangdag per kind in je belastingaangifte opnemen (voor opvang in 2021 stijgt dit bedrag tot 13,70 euro). Daarvoor krijg je een belastingvermindering van 45 procent, of meer als je alleenstaande bent met een laag inkomen. Vanaf aanslagjaar 2021 mag je de kosten van kinderopvang voor kinderen tot 14 jaar aangeven.

Pensioensparen in 2023: wat is het maximumbedrag?

 • Wat is het maximumbedrag?
 • Waarmee moet je rekening houden?
 • Hoe geef je je keuze door in KBC Brussels Mobile?

Belastingen op inkomsten uit spaargeld

Hoe worden interesten op de spaarrekening belast? Wanneer moet je roerende voorheffing betalen? Bekijk hier een voorbeeld.

Pensioensparen in 2023: wat is het maximumbedrag?

 • Wat is het maximumbedrag?
 • Waarmee moet je rekening houden?
 • Hoe geef je je keuze door in KBC Brussels Mobile?

Vrijstelling roerende voorheffing op dividenden uit aandelen