Hoe moet ik sparen?

Hoe moet ik sparen?

Wil je een spaarreserve achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven of spaar je voor een bepaalde doel? En vraag je je af hoe je dat het best doet? De meesten openen een spaarrekening en zetten er maandelijks een bepaald bedrag op, maar er zijn nog andere manieren om geld te (be)sparen. 

7 spaartips

  • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven
    Met KBC Brussels Touch krijg je een beeld van waar het meeste geld naartoe gaat en waarop je kunt besparen
  • Vergelijk eerst de prijzen bij grote aankopen
  • Denk aan alternatieven
    Spaar bijvoorbeeld een deel van je maandelijkse spaargeld op een spaarrekening en beleg een deel in een beleggingsplan
  • Probeer wat vaker de fiets te nemen in plaats van de auto
    Je bespaart benzine en het is beter voor het milieu
  • Profiteer van kortingen en speciale aanbiedingen
  • Plan je vakantie op voorhand zodat je al wat prijzen kunt vergelijken
    En maak gebruik van vroegboekkortingen

Spaar met een vast bedrag

Spaar je voor een bepaald doel of wil je gewoon een reserve opbouwen? Het eenvoudigste is om maandelijks, of met een vaste periode, een vast bedrag opzij te zetten. Zo verplicht je jezelf om te sparen, terwijl je dat geld anders misschien zou uitgeven.

Kies een realistisch bedrag. Het heeft namelijk geen zin om een groot bedrag opzij te zetten als je daardoor in je dagelijkse leven in de problemen komt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het aangeraden om een bepaalde percentage van je loon te sparen. Als je dat consequent volhoudt, dan heb je aan het einde van de rit een mooi bedrag op je spaarrekening.  

Spaar wat je over hebt

Naast een vast bedrag kun je ook sparen wat je te veel hebt. Dat betekent dat je kiest om op het einde van de maand een bepaald bedrag op je zichtrekening over te houden. Al wat er boven dat bedrag overblijft, spaar je. Zo kom je niet meteen in de problemen als er maanden zijn met meer kosten. 

De klassieke spaarrekening

Als je veilig wilt sparen, kun je het best een spaarrekening openen. Dat is een spaarformule zonder risico en je weet op voorhand hoeveel rente je mag verwachten. Die rente kan natuurlijk nog veranderen door externe invloeden, zoals de Europese Centrale Bank. 

Je kunt niet alleen sparen voor jezelf, maar met bepaalde spaarrekeningen kun je ook eenvoudig sparen voor je kinderen, of andere geliefden. Op een spaarrekening beslis je zelf hoeveel en wanneer je stort. Zijn er maanden dat je krap bij kas zit, dan spaar je gewoon wat minder. 

Spaar met een vaste looptijd

Als je je spaargeld kunt missen voor een bepaalde tijd, dan kun je dat geld ook vastzetten. Met een termijnrekening ben je zeker dat je na een bepaalde looptijd een mooi bedrag zult hebben. Je zet namelijk je geld vast tegen een vaste rente en voor een bepaalde looptijd. Je komt bij de intekening een rentetarief overeen dat gegarandeerd is. De ontwikkeling van de rentevoeten na de intekening heeft geen invloed meer op het tarief van de belegging. Net zoals bij een spaarrekening heb je een kapitaalgarantie.

Het voordeel is dat de rente vaak hoger ligt dan op een gewone spaarrekening, maar daarop betaal je wel een hogere roerende voorheffing (van 30%). Bovendien is er geen vrijgestelde schijf zoals bij de gereglementeerde spaarrekening.

Wanneer je beslist om een termijnrekening te openen, moet je zeker zijn dat je dat geld niet nodig hebt tot de eindvervaldag. Heb je je kapitaal toch eerder nodig, dan kan de termijnbelegging vervroegd vereffend worden maar dan worden er kosten aangerekend.

Kopen op afbetaling: waarop letten?

Dringend een nieuwe gsm, laptop of tv nodig? Die kun je vaak kopen op afbetaling of krediet. Waar moet je dan op letten?

Wanneer starten met pensioensparen?

Start je met werken en ben je minstens 18 jaar, dan kun je beginnen pensioensparen. Vroeg starten heeft zo z'n voordelen.