Hoe sparen? 5 tips om te sparen

Ben jij op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Hoe sparen?’ 5 tips staan hieronder al voor jou klaar. En jij kiest welke tips om te sparen jij het liefst toepast. Zo wordt ‘geld sparen’ net zo gemakkelijk als ‘geld uitgeven’.  Ontdek snel onze spaartips!

Spaartip 1: eerst geld sparen, dan pas uitgeven

Het antwoord op de vraag ‘Hoe sparen?’ is deels hetzelfde als het antwoord op de vraag ‘Wanneer sparen?’. Want daar zit vaak al een eerste uitdaging. Heel wat mensen willen graag aan het einde van de maand wat spaargeld opzij zetten. Maar aan het einde van de maand blijkt de zichtrekening telkens leeg, en kan er niets doorschuiven naar de spaarrekening.

Om dat scenario te vermijden, spaar je beter al aan het begin van de maand. Vaak heb je dan net je loon ontvangen. Op die manier kun je zeker sparen wat je wilt sparen. Gaat je rekening daardoor onder nul gaan tegen het einde van de maand? Niet als je goed oplet. Want als er minder geld op je rekening staat, geef je doorgaans ook minder gemakkelijk geld uit.

Probeer het zeker zelf eens uit. Je kunt zelfs instellen dat dit automatisch gebeurt. Krijg je je loon telkens op de eerste van de maand? Dan kan je bijvoorbeeld telkens op de vijfde van de maand een vast bedrag overschrijven naar je spaarrekening, via automatisch sparen.

Automatisch sparen

Spaartip 2: breng je uitgaven in kaart

Geld sparen begint bij ‘minder uitgeven’. Breng eens in kaart waar de grootste happen uit jouw budget naartoe gaan. Denk bijvoorbeeld aan je lening of de huur, voeding, kleding, energie, vakanties, … Zodra je weet hoeveel geld er naar welke categorie van uitgaven gaat, kun je plannen maken om sommige uitgaven te minderen. Daarvoor hoef je je levensstijl zeker niet helemaal om te gooien. Soms is het gewoon al een goed idee om van energieleverancier of van supermarkt te veranderen. 

Spaartip 3: welke kleine beetjes worden één grote?

Vele kleintjes maken één grote. Dat geldt ook voor je uitgaven. Bestel je bijvoorbeeld elke dag een koffie onderweg naar je werk? Dan lijkt die uitgave van pakweg 2 euro een kleintje. Maar op jaarbasis gaat die kostenpost dan wel naar de 500 euro. 

Ontdek je zo’n ‘sluipverbruik’ in je uitgavenpatroon en schroef je het terug? Dan heb je al snel een mooie extra som om je spaarrekening te spekken.

Alle spaarrekeningen

Spaartip 4: stel aankopen minstens 24 uur uit

Bijna iedereen doet wel eens een impulsaankoop die vervolgens jaren in de kast blijft liggen. Sommige van die aankopen vermijd je heel gemakkelijk door je aankoop met een dag (of meer) uit te stellen. Want de kans bestaat dat je een dag later bedenkt: “Heb ik dit eigenlijk wel nodig?” Als je jezelf die vraag stelt, voeg dan ook een tweede vraag toe: “Zou het geen beter idee zijn om dit niet te kopen en om dat geld te sparen?”

Spaartip 5: probeer de inflatie voor te blijven

Deze laatste tip om te sparen is een ‘specialleke’. Want soms is het net interessanter om je geld op een andere manier opzij te zetten. Hou daarvoor de inflatie in het oog. Als die de hoogte in schiet, dan wordt je spaargeld eigenlijk wat minder waard.

Het blijft verstandig om een financiële buffer op je spaarrekening te houden, want dat geld is beschermd en altijd beschikbaar. Maar met geld dat je de komende jaren niet meteen nodig hebt, kun je ook kijken naar formules met een potentieel hoger rendement. Denk bijvoorbeeld aan een termijnrekening. Dan zet je je geld vast voor een vooraf bepaalde looptijd en tegen een vooraf bepaalde rente. Vaak ligt die hoger dan de rente op je spaarrekening.

Een ander alternatief zijn de beleggingsplannen van KBC. Want hoewel er bij beleggen natuurlijk altijd een zeker risico en kosten horen, kun je zo ook mikken op een hoger rendement. Als het rendement van je belegging effectief hoger ligt dan de inflatie, dan blijf je die inflatie voor en groeit je koopkracht. Een combinatie van sparen en beleggen kan in zo'n scenario een goede manier zijn om jezelf financieel te beschermen op de korte én de langere termijn. 

Meer over inflatie