Het is niet altijd simpel om je in Brussel te verplaatsen. Gelukkig zijn er heel wat diensten voor gedeelde mobiliteit om je daarbij te helpen. Auto's, scooters, steps, fietsen, taxi's ... Hieronder vind je de belangrijkste apps voor je smartphone om je makkelijker te verplaatsen in Brussel.
Free-floating en multimodaliteit

Free-floating houdt in dat je deelvoertuigen (steps, fietsen, scooters, auto's, enz.) gewoon kunt nemen en eender waar terugplaatsen binnen hun gebruikszone. Heel simpel: alles verloopt via een app die je downloadt op je smartphone.
De trend? Verschillende vervoerswijzen combineren om je nog efficiënter te verplaatsen. Er zijn tal van apps om je leven gemakkelijker te maken.
Met de auto
Poppy: het 3-in-1-platform

Naast ecologisch verantwoorde wagens verspreid over Brussel en Antwerpen, biedt Poppy zijn leden ook elektrische scooters en steps aan. Het is het enige platform dat 3 vervoerswijzen onder dezelfde vlag aanbiedt en dat je ook toelaat om je met de auto van de ene zone naar de andere (Brussel en Antwerpen) te verplaatsen. De luchthaven van Zaventem en de Heizel maken ook deel uit van de zone Brussel.
Prijs: gratis inschrijving
Gebruik: 1 euro voor ingebruikname, dan:
Wagen: 0,36 euro/min. (90 euro voor een hele dag) - 0,30 euro/min in pause.
Scooter: 0,30 euro/min. (90 euro voor een hele dag) - 0,15 euro/min in pause
Steps: 0,25 euro/min. (90 euro voor een hele dag) - 0,15 euro/min .
Cool:
- Keuze uit ecologisch verantwoorde wagens
- Prijs alles inbegrepen
- Gratis parking (behalve luchthaven)!
- Je kunt de auto's gebruiken voor een verplaatsing tussen Brussel en Antwerpen
- De app geeft duidelijk de 3 beschikbare voertuigtypes aan, in volgorde van nabijheid
Minder cool:
- een Poppy-auto blijft een auto ... soms sta je vast in het Brusselse verkeer (maar dan zijn er nog de steps en scooters)
Per scooter
Felyx

Deze elektrische deelscooters, die je zonder sleutel kunt gebruiken, horen 2 helmen (met hygiënische bescherming) en een verzekering. Een rijbewijs B (of rijbewijs bromfiets klasse B) is verplicht.
Prijs: 30 minuten gratis bij inschrijving.
Gebruik: 0,30 euro/min. Parkeren met reservering: 0,15 euro/min.
Cool:
- Geen vervuiling, geen lawaai
- Je verplaatst je snel (45 km/uur) en moeiteloos door Brussel
- Je kunt een passagier meenemen (2 helmen + hygiënische hoofdkapjes)
- Je krijgt 30 gratis minuten bij inschrijving
- Geen kosten voor ingebruikname
Minder cool:
- Je verplaatsen in het verkeer in Brussel blijft gevaarlijk, vooral omdat de andere weggebruikers je niet horen aankomen ... Voorzichtig zijn dus!
Poppy scooters
Zie hierboven bij de auto's.
Met de fiets
Ook bij de fietsen is er het een en ander veranderd in Brussel ... De klassieke deelfietsen (lees "zonder trapondersteuning") zijn bijna allemaal uit het stadsbeeld verdwenen. Alleen elektrische fietsen lijken nog in de smaak te vallen bij de fietsers die zich verplaatsen in Brussel, dat bekend staat om zijn kuitenbijters!
Billy

Billy, de pionier van de elektrische deelfiets in Brussel, heeft zijn aanbod verbeterd en uitgebreid met nieuwe elektrische fietsen. Je herkent ze aan hun zwarte frame en wielen met een blauwe rand.
Prijs: 0,20 euro/min. of 0,15 euro/min. bij een pack van 200 minuten (30 euro).
Cool:
- 600 fietsen in 14 gemeenten
- Geen kosten voor ingebruikname
- Je kunt een pack van 200 minuten kopen
Minder cool:
- De fietsen zijn vrij zwaar
Villo!

Deelfietsen die je kunt nemen en terugplaatsen op een vaste locatie. Heeft het grootste aanbod in Brussel: 5.000 fietsen op 360 locaties. De fietsen worden niet met een app geactiveerd (je moet een jaarabonnement nemen of een ticket voor 1 of 7 dagen) maar de nieuwe Villo!-app maakt het je wel gemakkelijk door je te tonen waar de beschikbare fietsen in jouw buurt staan. Nieuw sinds oktober 2019: een derde van het aanbod bestaat uit elektrische fietsen. Om die te gebruiken, moet je boven op het jaarabonnement een batterij huren (4,15 euro/maand), die je thuis bewaart en oplaadt.
Prijs: verschillende abonnementsformules zijn mogelijk: per jaar voor 34,70 euro, per dag voor 1,60 euro of 8,20 euro voor 7 dagen. Het eerste half uur is gratis. Het volgende kost 50 cent, en daarna 1 euro en 2 euro voor de volgende. e-Villo!: 4,15 euro/maand boven op het abonnement.
Cool:
- Je vindt de Villo!-fietsen overal in Brussel
- Er zijn meer dan 1.300 e-Villo!'s aan het bestaande aanbod toegevoegd
- Democratische prijs voor veelvuldig gebruik
Minder cool:
- Vrij zware fietsen
- Heel wat Villo!'s rijden naar het stadscentrum maar komen niet terug, met de nodige beschikbaarheidsproblemen tot gevolg
- Niet zo praktisch abonnementssysteem
Met de step

Of je houdt van ze of je haat ze. Maar zeker is dat de concurrentie in Brussel hevig is op de markt voor gedeelde elektrische scooters. De operatoren vechten voor hun positie en verdwijnen even snel als ze verschijnen!
Op het moment van schrijven (september 2021) boden 6 exploitanten scooters aan tegen verschillende prijzen: van 0,17 tot 0,25 euro per minuut, met of zonder ontgrendelingskosten: Bird, Bolt, Dott, Lime, Poppy en Voi. Bolt en Voi zijn de meest comfortabele scooters met opblaasbare banden (en bieden ook een beginnersmodus met snelheids- en acceleratiebeperking).
Cool:
- Snel en voordelig reizen in de stad!
- Overvloedig aanbod in Brussel met 6 operatoren
- Relatief comfort van de nieuwste door de exploitanten geïntroduceerde modellen
Minder cool:
- Scooterrijden blijft een gevaarlijke oefening in het verkeer: wees voorzichtig!
Dott
Prijs: 1 euro om te vertrekken, daarna 0,19 euro/min. (in Brussel).
Lime
Prijs: 1 euro om te vertrekken, daarna 0,22 euro/min. (in Brussel).
Bolt
Prijs: Geen kosten voor ingebruikname en 0,17 euro/min (in Brussel).
Voi
Prijs: Geen kosten voor ingebruikname en 0,20 euro/min (in Brussel).
Bird
Prijs: 1 euro om te vertrekken, daarna 0,19 euro/min. (in Brussel).
Poppy steps
Zie hierboven bij de auto's.
Steps en fietsen: denk aan je veiligheid, rijd verzekerd!
Elektrische steps en fietsen zijn geen speelgoed en moeten zich zoals elk voertuig houden aan de verkeersregels. Een helm is niet verplicht, maar wel ten zeerste aanbevolen. Gebruik het fietspad als dat er is, dat vermindert de risico's aanzienlijk. Het is verboden om op de trottoirs te rijden. Als je klaar bent met rijden, parkeer je je scooter zonder de beweging van andere gebruikers te hinderen: denk aan PBM's in stoelen, kinderwagens en visueel gehandicapten die de gevels gebruiken om zich te oriënteren.
Om met een elektrische step te rijden, moet je 18 jaar zijn en een kredietkaart op jouw naam hebben. Als je een minderjarige toelaat om met een elektrische step te rijden, ben jij verantwoordelijk voor zijn of haar daden. Bij een ongeval (met voetgangers of andere weggebruikers) is het best om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben om problemen te voorkomen. Je familiale verzekering dekt hier eventuele schade aan derden.
Goed verzekerd? Doe de check
Een auto met chauffeur
Uber

Vergelijkbaar met een taxi, maar alles verloopt via een app. Wanneer je een rit bestelt, geef je je bestemming in en kies je het type voertuig (Uber X, Uber Black of Van). De app lokaliseert dan waar je je bevindt en stuurt een chauffeur naar je toe (of naar het adres dat je opgeeft). De geschatte prijs van de rit wordt je op voorhand meegedeeld. Je chauffeur vinden is niet moeilijk: je krijgt het model en de nummerplaat van de auto en zelfs een foto en de naam van de chauffeur en zijn populariteitsscore. Op je bestemming hoef je zelfs niet te betalen: de rit wordt automatisch gefactureerd via de app en ingehouden van je kredietkaart. Je moet alleen nog de chauffeur beoordelen op de kwaliteit van de dienstverlening.
Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit. Bij een grote vraag kan er een toeslag aangerekend worden (het percentage wordt meegedeeld).
Cool:
- Geen oproep, geen betaling: alles wordt geregeld via de app
- 24/7 beschikbaar
- 3 voertuigtypes: klassiek, luxueus of bestelwagen
- De beoordeling van de chauffeurs houdt de kwaliteit van de dienstverlening in stand!
- De app biedt 3 diensten aan: taxi's, deelfietsen en maaltijdbezorging
Minder cool:
- Met de vraag stijgen ook de prijzen
Victor Cab

Dit platform biedt dezelfde voordelen als Uber: bestellen via app, prijs van de rit vooraf bekend, betaling via de app, enz. Maar er zijn toch enkele verschillen. Zo kun je ook betalen met de bankkaart en zelfs cash. De prijzen liggen dan wel iets hoger dan die van Uber, maar zijn vast bepaald met de taximeter en stijgen niet met de vraag.
Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit.
Cool:
- Geen oproep, geen betaling: alles wordt geregeld via de app
- +/- 500 chauffeurs zijn 24/7 beschikbaar en er is keuze tussen verschillende soorten voertuigen, waaronder voertuigen voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM)
- Je kunt een Victor Cab aanhouden op straat door het V-teken te maken!
Minder cool:
- Vaak lange wachttijden voor de PBM-voertuigen
Collecto
Collectieve taxidienst die alle dagen beschikbaar is tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De dienst wordt aangeboden door de klassieke taxi's die meerdere klanten oppikken die hetzelfde traject willen afleggen. Je stapt in op een vast tijdstip en een welbepaalde locatie (200 vertrekpunten, meestal haltes van de MIVB), aangeduid met een Collecto-bord, die je kunt terugvinden via de app (waarmee je ook kunt reserveren en de taxi kunt herkennen). Je kunt je vervolgens voor een zacht prijsje laten afzetten op elk gewenste adres!
Prijs: 6 euro per persoon per rit (5 euro met een MOBIB-kaart van de MIVB)
Cool:
- Zeer democratische prijs om 's nachts in alle veiligheid thuis te geraken
Minder cool:
- Vaste vertrekplaatsen en tijdstippen (zoals het openbaar vervoer)
Jeasy, de app die alle andere apps samenbrengt

Heb jij ook altijd gedroomd van een echte assistent op je smartphone, die je op een interactieve manier in realtime mobiliteitsoplossingen voorstelt? De start-up Jeasy, die is ondergebracht in de incubator Startit @KBC, heeft ervoor gezorgd! De app analyseert jouw behoeften, vergelijkt de beschikbare opties en vertelt je wat de beste mobiliteitsoplossingen zijn om je in Brussel te verplaatsen. Hij combineert daarbij openbaar vervoer, deelfietsen, -auto's en -scooters en taxi's. En er is ook gedacht aan een parkeerhulp. En net zoals bij de vorige apps kun je met Joyn Joyn je verschillende vervoerswijzen onmiddellijk betalen, zonder cash.
Prijs: gratis inschrijving. Gebruik: de gebruikelijke tarieven van de verschillende gebruikte vervoersmiddelen
Cool:
- De alles-in-éénaanpak, waardoor je je reisweg kunt optimaliseren
- Het gepersonaliseerde aanbod, dat rekening houdt met jouw voorkeuren
Minder cool:
- Eerlijk? We hebben niks gevonden!
De oplossing voor jouw verplaatsingen: een smartphone en een kredietkaart!
De meeste apps waarmee je deelvoertuigen kunt gebruiken of huren, werken met een kredietkaart. Heb je er nog geen? Maak je keuze uit het aanbod van KBC Brussels!