Waarom beleggen in aandelen?

Waarom beleggen in aandelen?

Dat is makkelijk beantwoord. Historisch gezien biedt beleggen in aandelen gemiddeld een hoger rendement dan beleggen in obligaties of sparen met een spaarboekje. Daartegenover staan natuurlijk enkele risico’s. Lees even mee.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een deel van een bedrijf. Je koopt met andere woorden een zeker percentage bezit van dat bedrijf. Ondernemingen geven aandelen uit die een deel van het bedrijf vertegenwoordigen. Dat kunnen er enkele zijn, maar bijvoorbeeld bij beursgenoteerde ondernemingen kan dat oplopen tot miljoenen aandelen. Een aandeelhouder is bijgevolg eigenaar van een stukje van het bedrijf, in verhouding tot het aantal aandelen dat hij bezit.

Waarom beleggen in beursgenoteerde aandelen?

Waarom beleggen in aandelen

Een beursgenoteerd bedrijf gebruikt het geld dat het ophaalt op de beurs om meerwaarde te creëren. Wat op zijn beurt de economie en de beurskoers verder kan ondersteunen. En daarvan kunnen de aandeelhouders (beleggers) weer van meegenieten.

Je krijgt voor je geld iets van waarde terug, namelijk een deel van een bedrijf. Als dat bedrijf het goed doet en de koers stijgt, dan stijgt ook de waarde van je aandeel. Bovendien kun je een deeltje van de winst krijgen in de vorm van een dividend.

Risico’s van beleggen in aandelen

Een van de belangrijkste risico’s is dat je geen garantie hebt dat je je geïnvesteerde geld terugkrijgt: je weet niet op voorhand of het bedrijf winst of verlies zal maken. Bij een recessie of een faillissement bijvoorbeeld, kunnen aandelen geheel of gedeeltelijk hun waarde verliezen, waardoor jij je centen of een deel ervan kwijt bent.

Daarnaast is er een brede waaier aan factoren die de beurskoers van een aandeel bepalen:

  • Factoren verbonden aan het bedrijf zelf: de resultaten en de financiële situatie van het bedrijf, de economische sector waarin het actief is, hoe goed het bedrijf wordt bestuurd, enz.
  • Externe factoren: politieke gebeurtenissen, economische evoluties, natuurrampen, enz.

De onvoorspelbaarheid van het samenspel van deze factoren kan leiden tot forse koersschommelingen op de beurs. Zowel positief, als negatief.

De uitdaging van beleggen in aandelen is dus om de voordelen mee te pikken, terwijl je de risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Hoe kun je risico's verminderen?

1. Gespreid beleggen

Simpel uitgedrukt: door voldoende te spreiden, ben je niet afhankelijk van het resultaat van 1 bedrijf of 1 sector. Als je investeert in heel veel verschillende bedrijven, wordt je winst of verlies niet bepaald door het resultaat van 1 bedrijf of sector.

2. Langetermijndenken

Historisch gezien geven aandelen een positief rendement op lange termijn. Wat niet wegneemt dat er zich af en toe een recessie of zelfs een beurscrash voordoet. Maar tot op vandaag heeft de wereldeconomie zich altijd hersteld en zijn de markten doorgestoomd naar nieuwe recordhoogtes.

Daarom beleg je het best met een voldoende lange looptijd. Zo profiteer je van een potentieel hoog rendement als het goed gaat, en kun je de crisis uitzitten als het slecht gaat.

Beursgoeroe Warren Buffet omschreef het met een mooie quote:

information-expr-quote--glyph
Iemand zit vandaag in de schaduw omdat hij lang geleden een boom geplant heeft.

Warren Buffett

Herbeleg je bovendien je mogelijke beurswinsten? Dan kun je profiteren van een exponentiële groei. Dat is het zogenaamde kapitalisatie- of sneeuwbaleffect. Je winsten genereren dan mogelijk op hun beurt ook weer winst.

3. Gespreid instappen

Het is een van de meest gestelde vragen van beginnende beleggers: ‘Wanneer stap ik het beste in op de beurs?’

Ideaal is nét na een beurscorrectie, want dan koop je als het ware aandelen met een korting. Maar wie daarop blijft wachten, kan soms jarenlang mooie rendementen mislopen.

Het probleem is dat niemand kan voorspellen wanneer de volgende grote koersdaling plaatsvindt. Een verstandige strategie is daarom gespreid instappen.

Concreet beleg je dan elke maand een bepaald bedrag. Zo loop je geen rendement mis door het instapmoment altijd maar uit te stellen. En tegelijkertijd vermijd je de situatie waarbij je met een grote som geld aandelen koopt, die na een crash veel waarde kwijt zijn.

Door gespreid te beleggen, gespreid in te stappen én je beleggingen lang bij te houden, hebben mogelijke koersschommelingen minder invloed op je eindwinst.

Beleggen via fondsen

Als particuliere belegger is het niet zo moeilijk om op lange termijn te beleggen. Maar hoe beleg je gespreid en stap je gespreid in?

Beleggen in een fonds kan een goede oplossing zijn. Zeker voor de beginnende belegger zijn er veel voordelen.

Met een aandelenfonds beleg je per definitie gespreid. Afhankelijk van het fonds investeer je in tientallen, zo niet honderden aandelen tegelijkertijd. Ook gespreid instappen gaat vlot met een beleggingsfonds. Je kunt al vanaf 25 euro per maand beleggen met een beleggingsplan.

Daartegenover staat dat je enkele kosten betaalt, zoals een instapvergoeding, beheerskosten, enz.

Interesse om te beleggen? We helpen je graag!

Klik op de banner hieronder en ontdek hoe je mobiel start met beleggen.

Ken je KBC Brussels Easy Invest Service al? Daarmee kies je een beleggingsfonds dat actief beheerd wordt door onze experts. Klik hieronder op de link en ontdek er alles over.

Wat kost beleggen in beleggingsfondsen?

Waar vind je wat een beleggingsfonds kost? En om welke kosten gaat dat dan?

Beleggen voor beginners

Een beleggingsplan is een eenvoudige manier om te beleggen voor beginners. Bekijk snel jouw opties om te starten met beleggen.