Waarom beleggen in aandelen?

Historisch gezien biedt beleggen in aandelen gemiddeld een hoger rendement dan beleggen in obligaties of sparen met een spaarboekje. Klinkt goed, maar daartegenover staan natuurlijk wel enkele risico’s. Die kun je dan weer inperken door gespreid in te stappen en gevarieerd te beleggen. Lees even mee, we leggen het je hier in klare taal uit.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een deel van een onderneming, en door te investeren in aandelen word je aandeelhouder (en dus mede-eigenaar) van dat bedrijf. Met andere woorden, je koopt een bepaald percentage bezit van dat bedrijf. Een beursgenoteerd bedrijf kan zo wel tot miljoenen aandelen hebben.

Waarom beleggen in beursgenoteerde aandelen?

Een beursgenoteerd bedrijf investeert het geld dat het bij beleggers ophaalt op de beurs om winst te creëren, wat ook weer gunstig is voor de economie en de beurskoers. En daar kunnen de aandeelhouders van meegenieten. Want als dat bedrijf het goed doet en de koers stijgt, dan stijgt ook de waarde van je aandeel. Bovendien kun je in veel gevallen jaarlijks al een deel van die winst ontvangen in de vorm van een dividend.

Via Bolero, het online beursplatform van KBC Brussels, kun je rechtstreeks aandelen kopen en verkopen op meer dan 20 beurzen.

Start met beleggen in aandelen via Bolero

Risico’s van beleggen in aandelen

Een van de belangrijkste risico’s is dat je geen garantie hebt dat je je geïnvesteerde geld terugkrijgt: je weet niet op voorhand of het bedrijf winst of verlies zal maken. Bij een recessie of een faillissement bijvoorbeeld, kunnen aandelen geheel of gedeeltelijk hun waarde verliezen, waardoor jij je centen of een deel ervan kwijt bent.

Daarnaast is er een brede waaier aan factoren die de beurskoers van een aandeel bepalen. Dat kunnen factoren zijn verbonden aan het bedrijf zelf, zoals de sector of het bestuur. Maar ook externe factoren zoals politieke gebeurtenissen of natuurrampen hebben een invloed. De onvoorspelbaarheid van het samenspel van deze factoren kan leiden tot forse koersschommelingen op de beurs, zowel positief als negatief.

Hoe kun je risico's verminderen?

De uitdaging van beleggen in aandelen is dus om de voordelen mee te pikken, terwijl je de risico’s zoveel mogelijk beperkt. Door je beleggingen voldoende lang bij te houden, gespreid in te stappen én gevarieerd te beleggen in aandelen van verschillende sectoren, regio’s, etc. hebben mogelijke koersschommelingen minder invloed op je eindwinst.

Historisch gezien geven aandelen een positief rendement op lange termijn, idealiter enkele jaren. Wat niet wegneemt dat er zich af en toe een recessie of zelfs een beurscrash voordoet. Maar tot op vandaag heeft de wereldeconomie zich altijd hersteld en zijn de markten doorgestoomd naar nieuwe recordhoogtes.

Daarom beleg je het best met een voldoende lange looptijd. Zo profiteer je van een potentieel hoog rendement als het goed gaat, en kun je de crisis uitzitten als het slecht gaat. Herbeleg je bovendien je mogelijke beurswinsten? Dan kun je profiteren van een exponentiële groei. Dat is het zogenaamde kapitalisatie- of sneeuwbaleffect. Je winsten genereren dan mogelijk op hun beurt ook weer winst.

Het is een van de meest gestelde vragen van beginnende beleggers: ‘Wanneer koop ik het best aandelen?’ Ideaal is nét na een beurscorrectie, want dan koop je als het ware aandelen met een korting. Maar wie op het ideale moment blijft wachten, kan soms jarenlang mooie rendementen mislopen.

Het probleem is dat niemand kan voorspellen wanneer de volgende grote koersdaling plaatsvindt. Een verstandige strategie is daarom gespreid instappen, zoals bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag beleggen. Zo loop je geen rendement mis door het instapmoment altijd maar uit te stellen. En tegelijkertijd vermijd je de situatie waarbij je met een grote som geld aandelen koopt, die na een crash veel waarde kwijt zijn.

Simpel uitgedrukt: door voldoende te variëren, ben je niet afhankelijk van het resultaat van 1 bedrijf of 1 sector. Als je investeert in aandelen van veel verschillende bedrijven, wordt je winst of verlies niet bepaald door 1 resultaat.

Beleggen in een beleggingsfonds kan een goede oplossing zijn als je het beheer ervan liever aan onze experts overlaat. In zo’n fonds kun je via een beleggingsplan gespreid instappen en beleg je sowieso gevarieerd, want afhankelijk van het fonds investeer je in tientallen tot honderden aandelen en eventuele andere activa tegelijkertijd.

Zelf beleggen in aandelen doe je via Bolero

Via Bolero, het online beleggingsplatform van KBC Brussels, kun je zelf online op de beurs beleggen, onder andere in aandelen. Je volgt er ook makkelijk je portefeuille op en vindt heel wat detailinformatie en nieuws over aandelen.

Beleggen in aandelen via Bolero