Wat is een bevek of sicav?

Een bevek is een toegankelijk en flexibel type beleggingsfonds. Het grootste deel van de beleggingsfondsen op de Belgische markt bestaat zelfs uit beveks. Zegt de term je niets? Het is simpelweg een samenstelling van de letters van 'beleggingsvenootschap met veranderlijk kapitaal'. Sicav is de Franstalige tegenhanger, 'société d’investissement à capital variable'.

Hoe werkt een bevek?

Kort samengevat is een bevek een beleggingsvennootschap, een ‘beleggingsonderneming’ als het ware. Het belegt het geld van beleggers gezamenlijk volgens een bepaald beleggingsbeleid. De beleggers die inleggen, worden dan aandeelhouders oftewel mede-eigenaars.

Je hoeft zeker geen expert te zijn om te beleggen in een bevek. Een bevek is namelijk heel toegankelijk: je laat het beheer van je beleggingen over aan gespecialiseerde fondsbeheerders. Zij volgen de financiële markten op de voet en jij krijgt via hen dus toegang tot een brede en gespreide mix van aandelen, obligaties en andere activa.

Waarom heeft een bevek veranderlijk kapitaal?

Het kapitaal van een bevek verhoogt door de uitgifte van nieuwe aandelen, dus wanneer beleggers instappen en aandelen kopen. Maar beleggers kunnen hun aandelen in de bevek ook gemakkelijk verkopen. Dan spreekt de bevek haar kapitaal aan om die aandelen terug te kopen en de belegger uit te betalen, waarna het kapitaal weer verlaagt. 

Typisch voor een bevek is dat dat beleggers flexibel kunnen in- en uitstappen. Vandaar is het kapitaal veranderlijk. De transacties worden uitgevoerd tegen de netto-inventariswaarde van die dag, oftewel de op dat moment bepaalde marktwaarde per aandeel.

Wat zijn de soorten aandelen van een bevek of sicav?

Je kunt doorgaans kiezen tussen kapitalisatieaandelen en distributieaandelen. Het verschil tussen de twee is de manier waarop ze dividenden, oftewel winsten, uitkeren aan de aandeelhouders:

  • Kapitalisatieaandelen: de bevek herbelegt de dividenden automatisch in het fonds. Dat is een voordeel als je op lange termijn wilt beleggen: je benut de kracht van het kapitalisatie-effect, want de mogelijke opbrengst van je belegging kan zo ook nog eens winst opbrengen.
  • Distributieaandelen: je krijgt elk jaar een dividend. Op die manier krijg je regelmatig winst uitbetaald, maar weet wel dat dat je dividend jaarlijks kan schommelen en je er roerende voorheffing op betaalt.

Welke kosten en taksen zijn verbonden aan een bevek?

Als je in een bevek belegt, betaal je onder meer deze kosten:

  • Instapkosten en in sommige situaties ook uitstapkosten
  • Beheerskosten die niet bijkomend zijn maar al verrekend worden in de netto-inventariswaarde van je belegging

Maar ook de volgende belastingen zijn verbonden aan beleggen:

  • Een beurstaks van 1,32% bij verkoop van kapitalisatieaandelen
  • 30% roerende voorheffing op de uitgekeerde dividenden uit distributieaandelen
  • Bij fondsen die meer dan 10% in schuldinstrumenten, zoals obligaties, beleggen, is er op het moment dat de belegger verkoopt en een meerwaarde realiseert, 30% roerende voorheffing op de meerwaarde uit de schuldvorderingen

Hoe kun je beleggen in een bevek?

Nu je weet wat een bevek inhoudt, kun je zowel als verkennende als meer ervaren belegger aan de slag. KBC Brussels biedt tal van beleggingen aan waarmee je kunt beleggen in beveks. Je hoeft daarvoor helemaal geen groot vermogen te hebben, zelfs met een klein bedrag kun je al beleggen.

Zet je eerste stappen als belegger

Bespreek je jouw ideale aanpak het liefst eerst met een medewerker van KBC Brussels? Contacteer dan KBC Brussels Live of maak een afspraak voor een adviesgesprek.