Wat kost een student?

Wat kost een student?

Studeren kost geld, dat beseft iedere ouder met een kind dat aan een hogeschool of universiteit studeert. De inschrijvingskosten nemen om te beginnen al een grote hap uit het budget. Tel daar nog de kosten van een studentenkamer bij, plus een wekelijks budget voor eten, drinken en ontspanning, en het bedrag loopt algauw op tot enkele duizenden euro’s per jaar. We brengen de verschillende kostenposten in kaart en leggen je uit wat een persoonlijke lening in dit geval voor jou kan betekenen.

Op kot ... of niet op kot?

Wat kost een student

Het spreekt voor zich dat de huur van een kot of studentenkamer het volledige studiekostenplaatje flink de hoogte in jaagt. Reken zo’n 300 tot 600 euro per maand, afhankelijk van welk soort huisvesting je verkiest: een studentenkamer in een ‘peda’ is goedkoper dan een volledig uitgeruste studio. Een peda is een studentenhuis waarin meerdere studentenflats of -kamers gehuisvest zijn en dat door particulieren of door de onderwijsinstantie wordt uitgebaat. Vraag zeker naar de voorwaarden bij de universiteit of hogeschool. Heel wat studenten wonen tegenwoordig ook samen in een woning: de woninghuur verdelen over drie of vier studenten valt vaak goedkoper uit dan de huur voor drie aparte studio’s. Sommige ouders gaan zelfs zo ver om zélf te investeren in zo’n studentenwoning. Nadat hun eigen kinderen afgestudeerd zijn, verhuren ze die dan aan de volgende generatie(s) studenten of verkopen ze de woning opnieuw.

Hogeschool of unief?

Wat kost studeren

Of je kind nu aan de hogeschool of universiteit studeert, het inschrijvingsgeld hangt af van meerdere factoren, zoals:

  • het soort studiecontract (diploma-, credit- of examencontract)
  • het aantal studiepunten dat de opleiding telt
  • het statuut van de student (al dan niet recht op een studietoelage)

Sommige studenten maken aanspraak op een studietoelage. Zij betalen dus minder inschrijvingsgeld dan een student die daarop geen recht heeft. Alle criteria en tarieven voor studiegelden vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Studeren in het buitenland

De tijd dat studeren in het buitenland eerder uitzondering dan regel was, ligt voorgoed achter ons. Vandaag gaat de meerderheid van de studenten ‘op Erasmus’, zoals dat heet. Het Europese Erasmusprogramma biedt studenten de kans om een deel van hun studies in een ander land van de Europese unie af te werken en zo een onvergetelijke buitenlandse ervaring op te doen. Ook aan buitenlandse studies hangt natuurlijk een prijskaartje, ga dus zeker na of jouw kind kans maakt op een Erasmusbeurs.

Mik hoog: wat kost een MBA?

Studenten die hun leiderschapstalenten willen ontwikkelen, voelen zich vaak aangetrokken tot een extra studie: de MBA (Master of Business Administration), hét ticket naar een succesvolle carrière in de bedrijfswereld. Helaas is het geen goedkoop ticket. Voor een MBA in België – bijvoorbeeld aan de Antwerp Management School of Vlerick Business School – tel je tussen de 30.000 en 40.000 euro neer. Aan prestigieuze buitenlandse universiteiten kan dat bedrag oplopen tot 65.000 euro.

Lenen voor studiekosten

Zowel werkstudenten met een vast inkomen die zelf hun studiekosten willen financieren, als ouders die de kosten voor hun studerende kinderen willen spreiden, kunnen bij KBC Brussels terecht voor een persoonlijke lening. Dat is een lening op afbetaling, waarbij je maandelijks een vast bedrag aflost. Ideaal als je de betaling van een groot bedrag, zoals de kosten voor een jaar lang studeren, liever spreidt in de tijd.

Checklist wat doen bij een overlijden

Met een checklist helpen we je de actiepunten die voor jou relevant zijn in kaart te brengen.

Pechverhelping en bijstand

Met de KBC-VAB Bijstand geniet je 24/7 van VAB-pechverhelping en van bijstand bij een ongeval of ziekte op reis.

Checklist geboorte

Welke administratieve en praktische zaken moet je regelen bij de geboorte van je kind? Een checklist.

Hoe je reispolis aanvragen

Hoe je reispolis aanvragen? We leggen het in enkele stappen uit.