Eigen zaak starten

Een btw-nummer? Een zakelijke rekening? Onze kenners vertellen je waaraan je zeker moet denken bij het opstarten van je eigen zaak.

Eigen zaak starten

Een btw-nummer? Een zakelijke rekening? Onze kenners vertellen je waaraan je zeker moet denken bij het opstarten van je eigen zaak.

Oprichting van je start-up

Hoe word ik zelfstandige?

  • Is je project haalbaar?
  • Eenmanszaak of vennootschap?
  • Welke administratieve stappen ondernemen?
     

Waar en hoe moet ik me inschrijven als zelfstandige?

Als ondernemer moet je je inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. Met je ondernemingsnummer kun je diensten en/of producten verkopen en dus handel drijven.

Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Het ondernemingsnummer is voor je onderneming zoiets als je rijksregisternummer voor jou als mens. Dit nummer moet je vermelden op alle officiële documenten van de zaak.

Hoe vraag ik een btw-nummer aan?

Een van de eerste formaliteiten bij het opstarten van een onderneming is het inschrijven bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Bij die inschrijving krijg je een ondernemingsnummer toegewezen. Dat ondernemingsnummer moet je activeren als btw-nummer.

Is mijn idee een gat in de markt?

Je hebt een fantastisch idee en wil een bedrijf starten. Mooi zo, maar is jouw gat in de markt ook echt een gat in de markt? Hoe weet je op voorhand of er iemand zit te wachten op je product?

Welke risico's loop ik als zelfstandige?

Of je nu zelfstandige of loontrekkende bent, het risico op ziekte, ongeval of overlijden is even groot. De wettelijke bescherming ertegen is dat niet. Als zelfstandige ben je aanzienlijk minder beschermd.

Waar en hoe vind ik als startende ondernemer een klankbord?

Als startende ondernemer moet je aan enorm veel zaken tegelijk denken. Je moet niet alleen de administratieve zaken in orde brengen voor de opstart, maar ook je bedrijf in de markt zetten, reclame maken, je facturen op tijd betalen, enz. Bovenal mag je niet vergeten dat je klanten nodig hebt. Want zonder verkoop heb je ook geen inkomsten.

Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Met volledige zekerheid kun je nooit antwoorden op die vraag. Je zult het pas weten als je er volop mee bezig bent. Toch kun je ergens een inschatting maken die je er een idee van geeft of het haalbaar is of niet.

Financiering van je project

Een zakelijke rekening openen voor mijn onderneming

Als (startende) ondernemer heb je een eigen rekening nodig, op naam van je zaak. Daarmee kun je als ondernemer al je betalingen doen en je inkomsten bijhouden.

Waar vind je startkapitaal?

Om een onderneming op te starten, heb je een startkapitaal nodig. Ontdek praktische tips voor een vliegende start.

Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel je kunt lenen, hangt af van hoeveel eigen middelen je zelf kunt investeren, maar vooral van hoeveel je kunt terugbetalen.

Mogen mijn ouders me geld lenen voor mijn zaak?

Ga je je eigen bedrijf starten? Dan kun je financiële hulp gebruiken. Bijvoorbeeld van je ouders. Maar mag dat wel?

Welke subsidies en steunmaatregelen zijn er voor starters?

Wist je dat je als starter beroep kan doen op verschillende subsidies en steunmaatregelen van de overheid?

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.

Administratie en noodzakelijke formaliteiten

Het bewijs voor beroepskennis in de bouwsector.

Voor specifieke beroepen in de bouwsector moet je een bewijs van beroepskennis voorleggen. Je beroepskennis bewijzen kan aan de hand van akten en diploma’s of via praktijkervaring.

Het attest 'Basiskennis bedrijfsbeheer' is afgeschaft

Bekijk hier waarom je geen kennis van bedrijfsbeheer meer nodig hebt.

Welke vergunningen moet ik aanvragen? Waar en wanneer?

Voor sommige zelfstandige activiteiten moet je voor je onderneming vergunningen of machtigingen aanvragen. Dat moet je doen nog voordat je van start gaat met je bedrijf. We geven je een overzicht.

Wat zijn de voorwaarden om te mogen starten?

Behalve de administratieve verplichtingen om te mogen starten met een onderneming, moet je ook als ondernemer voldoen aan een paar voorwaarden. Aan drie voorwaarden om exact te zijn.

Heb ik als startende ondernemer milieuvergunningen nodig voor mijn onderneming?

Sommige bedrijfsactiviteiten worden als “hinderlijk” beschouwd en dan heb je als onderneming één of meerdere milieuvergunningen nodig. Het is dus zeker niet zo dat je die vergunningen bij elke bedrijfsstart moet aanvragen.

Waarom en hoe moet ik me als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

In België is het wettelijk verplicht van je als zelfstandige bij de start van je eigen zaak aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Als zelfstandige sta je namelijk zelf in voor je sociale zekerheid. Bij werknemers daarentegen worden de sociale bijdragen rechtstreeks van hun brutoloon afgehouden.

Waarom en hoe moet ik me aansluiten bij een ziekenfonds?

Om als ondernemer in orde te zijn met je ziekteverzekering ben je verplicht om je bij een ziekenfonds naar keuze aan te sluiten. Als je reeds bent aangesloten dan meld je best een wijziging van jouw statuut.

Competenties

Welke competenties heb ik nodig als ondernemer?

Ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Een gezonde portie zelfkennis kan je erbij helpen. Ook bestaan er tests die peilen naar je vaardigheden en kennis als ondernemer.

Hoe onderzoek je wat de klant wil?

De klant exact geven wat hij wil, dat is de essentie van ondernemen en tegelijk ook een grote uitdaging. Daarvoor moet je weten waar hij naar op zoek is. Maar hoe pak je dat aan?

Wat kan je als ondernemer zelf doen en wat besteed je best uit?

  • Tijd of kennis te kort?
  • Al gedacht aan uitbesteding?
  • Wees slim en focus je op dat waar je goed in bent

Waarom startte KBC Brussels met Start it @KBC Brussels?

Start it is een uniek platform voor mensen met ondernemerszin én een straf idee om zich te kunnen ontplooien tot echte ondernemers. Een plek waar starters elkaar vinden en de ruimte krijgen om bij te leren, te netwerken en zichzelf te ontwikkelen, een eigen zaak uit de grond te stampen met kennis van zaken. Voor mensen die weten of willen weten ‘Wie, Wat, Waar en Hoe’! Maar waarom startte KBC nu eigenlijk dat platform voor startende ondernemers?

Werkplaats

Wat is de ideale locatie voor het pand van mijn onderneming?

Je wilt een bedrijf starten, je weet wat, maar je weet nog niet waar. De locatie is van onnoemelijk belang voor de slaagkansen van je onderneming. En er zijn heel wat factoren die helpen bepalen welk soort pand en vooral waar je dat het best zoekt. Ook de wetgeving en ruimtelijke ordening spelen daarbij een rol.

Hoe zoek ik een locatie voor mijn onderneming?

De zoektocht naar een locatie voor je bedrijf of naar een bijkomende vestiging kan een heuse zoektocht zijn. Daarom geven we je een overzicht van een aantal factoren die een rol spelen in die beslissing. Zo helpen we je de zoektocht versnellen.

Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Starten als zelfstandig arts of je eigen praktijk openen? Daar komen heel wat administratieve zaken bij kijken. Hier vind je een handig overzicht van de verschillende stappen die je zult moeten ondernemen. Succes!

Groei en ontwikkeling in je markt

Hoe doe ik aan prospectie?

Prospectie is een must om nieuwe klanten te winnen. Hoe begin je eraan? En wat is de meest succesvolle manier? Een samenvatting.

Welke markt moet ik het eerst betreden?

Een bedrijf opstarten betekent dat je moet kiezen welke markt je wilt betreden. Die keuze maak je zelf, maar we geven je een paar indicaties hoe je een doordachte keuze kunt maken. Daarvoor moeten we eerst even de term ‘markt’ verduidelijken, want dat woord heeft veel nuances.

Wat kan ik verwachten van de markt?

Als startende ondernemer weet je niet altijd wat je kunt verwachten van de markt. Zullen er wel klanten komen? Zal ik snel kunnen groeien en eventueel mensen aanwerven? Enkele tips & tricks.

Is mijn project financieel haalbaar?

Een eigen bedrijf starten of een onderneming overnemen, het is de droom van veel zelfstandigen. Maar tussen die droom en de werkelijkheid zijn er een paar belangrijke stappen die je zeker moet zetten. Nagaan of je project financieel haalbaar is, is zo’n belangrijke tussenstap. Daarom voer je als startende ondernemer het best een haalbaarheidsstudie uit, of stel je op voorhand een businessplan op.

Hoe kan ik lowbudget ondernemen?

Ontdek hier enkele handige budgetvriendelijke tips voor maximale winst met minimale investerigen.

Status

Hoe start ik als zelfstandige in bijberoep?

  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Welke kosten zijn er aan verbonden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen?
     

Starten met ondernemen als zelfstandig student

Heel wat onderwijsinstellingen hebben interessante steunmaatregelen om je hierin te begeleiden.

Het statuut student-zelfstandige in 7 vragen

Hoe kun je het statuut student-zelfstandige bekomen? En hoe zit het met belastingen en sociale bijdragen?

Je rechten als zelfstandige moeder

Geniet van moederschapsrust en -uitkering, kinderbijslag, Sodexo dienstencheques voor poetshulp en meer.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigen zijn werknemers die het statuut van zelfstandige hebben, maar in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een andere werkgever. Die werknemers moeten normaal gezien in loondienst zijn.