ondernemer kinderen
ondernemer kinderen

Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Dankzij een businessplan en een financieel plan kun je inschatten of je zult kunnen leven van je onderneming als zelfstandige.

Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Dankzij een businessplan en een financieel plan kun je inschatten of je zult kunnen leven van je onderneming als zelfstandige.

Met volledige zekerheid kun je nooit antwoorden op die vraag. Je zult het pas weten als je er volop mee bezig bent. Toch kun je ergens een inschatting maken die je er een idee van geeft of het haalbaar is of niet.

De eerste drie jaar zijn cruciaal

Loon zelfstandige

Uit cijfers blijkt dat de kans om een succesvol bedrijf uit te bouwen aanzienlijk stijgt nadat je de eerste drie jaar overleefd hebt. Tegelijkertijd toont dit ook aan dat je best zorgt voor een financiële buffer tijdens die eerste drie jaar. Onverwachte kosten of een verrassend slechte maand kunnen in de beginfase van je onderneming heel pijnlijk aankomen. Als je dan geen financiële reserves hebt, moet je kredieten aanspreken en dat wordt riskant op langere termijn. Want dan zit je met maandelijkse aflossingen zonder echt zeker te zijn van inkomsten.

Een businessplan geeft je inzichten

Businessplan opstellen

De beste manier om in te schatten of je idee al dan niet haalbaar is, is het opstellen van een businessplan met een bijbehorend financieel plan. Een business- of ondernemingsplan creëert een duidelijk en weloverwogen toekomstbeeld. Op basis daarvan kun je beslissen of je idee haalbaar is of niet. Je geeft in een businessplan plus financieel plan onder andere een antwoord op de volgende vragen:

  • Wie is mijn doelgroep?
  • Is er een markt voor mijn producten of diensten? Is die markt voldoende groot? Groeit die markt of krimpt die eerder?
  • Via welke kanalen ga ik verkopen?
  • En tegen welke prijs?
  • Is die prijs realistisch vergeleken met mijn concurrenten?
  • Hoeveel moet ik verkopen om uit de kosten te geraken? (= break-evenpoint)

Neem je tijd om het businessplan stap voor stap op te stellen. Weet je niet direct het antwoord op een vraag? Dan kan dat zijn omdat je nog niet over alle kennis beschikt, of omdat je andere vragen eerst moet beantwoorden. In het eerste geval ga je het best om raad vragen bij specialisten (advocaat, boekhouder, KBC Brussels-adviseur, enz.). In de tweede situatie keer je een aantal stappen terug en kijk je of je vragen gemist hebt. Tips voor het opstellen van een businessplan vind je ook via KBC Brussels.

Tel een loon bij je kosten

Loon berekenen zelfstandige

Ben je zelfstandige met een eenmanszaak, dan komen de gelden van je onderneming bij je privévermogen terecht. Je hoeft jezelf dan geen loon uit te keren. Maar denk eraan dat je van dat geld ook moet overleven, dus eten kopen. Vanuit een vennootschap moet je jezelf een loon uitkeren. In beide situaties mag je de impact daarvan niet onderschatten! Dit zal wellicht een van je grootste kosten zijn tijdens de eerste maanden.
Heb je privé al een reserve opgebouwd en kun je daar eventjes van leven, dan is dat mooi meegenomen. Maar de meeste jonge starters hebben die mogelijkheid niet. Toch is een loon wat velen niet of te beperkt vermelden in hun businessplan. De vraag of jij kunt overleven dankzij je bedrijf kun je alleen beantwoorden als je rekening houdt met hoeveel jij als persoon zult overhouden.

Tip: Reken in je businessplan een loon bij als kost.  


Laatst gepubliceerd op: 03-09-2019

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.
Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Is mijn project financieel haalbaar?

Een eigen bedrijf starten of een onderneming overnemen, het is de droom van veel zelfstandigen. Maar tussen die droom en de werkelijkheid zijn er een paar belangrijke stappen die je zeker moet zetten. Nagaan of je project financieel haalbaar is, is zo’n belangrijke tussenstap. Daarom voer je als startende ondernemer het best een haalbaarheidsstudie uit, of stel je op voorhand een businessplan op.
Is mijn project financieel haalbaar?