Hoe vraag ik een btw-nummer aan?

Hoe vraag ik een btw-nummer aan?

Een van de eerste formaliteiten bij het opstarten van een onderneming is het inschrijven bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Bij die inschrijving krijg je een ondernemingsnummer toegewezen. Dat ondernemingsnummer moet je activeren als btw-nummer.

Ben ik btw-plichtig?

Tenzij je start met een vrij beroep, kun je ervan uitgaan dat je sowieso btw-plichtig bent en dus een btw-nummer nodig hebt. Ook als je de vrijstellingsregeling geniet, moet je een btw-nummer activeren. Al kun je dan wel geen btw aanrekenen of aftrekken. Hier vind je een uitgebreider antwoord op de vraag: "Ben ik btw-plichtig?"

Hoe en waar activeren?

Inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen kun je zelf doen via een ondernemingsloket of je kunt een beroep doen op erkende organisaties die deze en andere formaliteiten, zoals het activeren van je btw-nummer, voor jou regelen.

Speciaal aanbod voor startende ondernemers

Open je als starter een zakelijke rekening bij KBC Brussels? Dankzij ons Boostpack bespaar je op je opstartkosten en krijg je heel wat extra voordelen.

Wanneer activeren?

Het btw-nummer moet geactiveerd zijn nog voordat je start met de activiteiten en zeker nog voor je de eerste factuur uitschrijft. Het kan gebeuren dat je het nummer aangevraagd hebt, maar er even op moet wachten. Dan moet je uiteraard niet wachten om vanuit je startende onderneming je eerste facturen uit te sturen, mocht dat al nodig zijn. In plaats van een btw-nummer kun je dan op de factuur vermelden: “btw-nummer in aanvraag”. Op die manier ben je wettelijk in orde en kun je toch al van start gaan met je activiteiten.

Ook activeren als zelfstandige in bijberoep?

Ook als zelfstandige in bijberoep reken je btw aan en kun je die aftrekken, behalve als je omzet minder dan 25.000 euro (exclusief btw) bedraagt en je daardoor de vrijstellingsregeling geniet. Maar zelfs dan moet je nog altijd een btw-nummer hebben. Ga er maar van uit dat je een btw-nummer moet activeren zodra je met een zelfstandige activiteit begint. Ben je er nog niet helemaal uit? Dan kan je boekhouder of je KBC Brussels-adviseur je ongetwijfeld helpen.


Laatst gepubliceerd op: 04-02-2021

Wat kan ik verwachten van de markt?

Bart De Waele
Als startende ondernemer weet je niet altijd wat je kunt verwachten van de markt. Zullen er wel klanten komen? Zal ik snel kunnen groeien en eventueel mensen aanwerven? Enkele tips & tricks.
Wat kan ik verwachten van de markt?

Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel je kunt lenen, hangt af van hoeveel eigen middelen je zelf kunt investeren, maar vooral van hoeveel je kunt terugbetalen.
Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Is mijn project financieel haalbaar?

Een eigen bedrijf starten of een onderneming overnemen, het is de droom van veel zelfstandigen. Maar tussen die droom en de werkelijkheid zijn er een paar belangrijke stappen die je zeker moet zetten. Nagaan of je project financieel haalbaar is, is zo’n belangrijke tussenstap. Daarom voer je als startende ondernemer het best een haalbaarheidsstudie uit, of stel je op voorhand een businessplan op.
Is mijn project financieel haalbaar?

Start it @KBC, het platform voor innovatieve ideeën

  • Voor starters met een innovatief idee
  • Maak je droom waar in een inspirerende omgeving 
  • Netwerken staat centraal
Start it @KBC, het platform voor innovatieve ideeën