Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel je kunt lenen, zal afhangen van hoeveel eigen middelen je zelf kunt investeren, maar vooral van hoeveel je kunt terugbetalen. Je terugbetalingscapaciteit is namelijk het belangrijkste criterium voor de beoordeling van je kredietvraag. Aan de hand van je investeringsplan en eventuele offertes die je al hebt verzameld, brengen we samen je specifieke financieringsbehoefte in kaart.

Waarom is een eigen inbreng belangrijk?

Door eigen middelen in je project te investeren toon je betrokkenheid. Jij en de bank gaan een gezamenlijk engagement aan voor de financiering. Elk bedrijf moet voldoende solvabel zijn. Dat wil zeggen dat je voldoende in staat moet zijn om terug te betalen. Je moet met andere woorden liquide middelen hebben. Hoe meer eigen middelen je investeert, hoe meer buffer je opbouwt.

Hoe wordt mijn eigen inbreng bepaald?

De bank houdt voor je eigen inbreng met een aantal elementen rekening:

  • Voldoende terugbetalingscapaciteit is een minimumvereiste. De bank berekent samen met jou hoeveel je maandelijks moet afbetalen voor het nieuwe krediet. Hoe meer overschot je hebt na die berekening, hoe groter de kans op een goedkeuring.
  • Ook waarborgen spelen een rol in het beslissingsproces. Ze verminderen het risico voor de bank. Maar waarborgen kunnen nooit de eigen inbreng volledig vervangen.
  • Hoe meer risico de investering inhoudt, hoe meer eigen inbreng de bank zal vragen.
  • De gevraagde eigen inbreng kan voor de nieuwe financiering een stuk lager zijn als de onderneming het afgelopen jaar al eigen middelen aangewend heeft voor andere investeringen.
  • Diverse overheden hebben steunmaatregelen ontwikkeld om investeringen aan te moedigen. Let er wel op dat die subsidies toegezegd moeten zijn om als eigen inbreng te kunnen worden beschouwd.

Hoeveel eigen inbreng moet ik voorzien?

lening berekenen

Er wordt een behoorlijke eigen inspanning gevraagd bij de financiering van investeringen. We streven naar een eigen inbreng van minimaal 15% bij uitbreidingsinvesteringen, maar zullen altijd naar je specifieke situatie kijken. Zo wordt voor investeringen met de bedoeling om materiaal te vervangen minstens de resterende waarde van het tweedehands materiaal gevraagd.

Wordt de btw meegerekend met de eigen inbreng?

Jij als ondernemer betaalt altijd de recupereerbare btw en dat staat los van de eigen inbreng.

Wat als ik mijn eigen middelen nodig heb voor iets anders?

Heb je je eigen middelen nodig om iets anders te financieren? Kom de financieringsmogelijkheden voor werkkapitaal dan eens bespreken, zoals bijvoorbeeld het KBC Brussels-Kaskrediet en het KBC Brussels-Exploitatiekrediet met Vaste Voorschotten. Of het KBC Brussels-Investeringskrediet. We kijken altijd naar de totale financieringsbehoefte en onderzoeken samen met jou hoe je je eigen middelen het best gebruikt.

  • Ontvang of leen een bepaald bedrag van een vriend of familielid.
  • Of krijg een winwinlening van vrienden of familie. Bij een winwinlening leent een vriend je een bedrag en krijgt hij op dat bedrag een jaarlijkse belastingvermindering. Indien je de lening niet kunt terugbetalen, kan je vriend het openstaande bedrag eenmalig fiscaal inbrengen om zo een deel ervan te recupereren.

    Afhankelijk of je geld van je vrienden of familie hebt gekregen of geleend, zal de bank altijd de vraag stellen of je het geld nog moet terugbetalen en tegen welke voorwaarden. Dat is belangrijk omdat het een rol speelt bij het vaststellen van je terugbetalingscapaciteit, tenminste als de terugbetaling vanuit de onderneming zelf moet komen.

Je kunt ook subsidies van de overheid aanvragen. Het Agentschap Ondernemen begeleidt je gratis bij je zoektocht doorheen de overheidsmaatregelen.